Uusimmat

Battlefront (PC)

25.10.2007 12:01 Jukka O. Kauppinen

Australialainen SSG on yksi niistä pitkän linjan pelitaloista, joka on jaksanut pakertaa omalla kentällään 80-luvun varhaisista vuosista lähtien. Firma on erikoistunut strategiapeleihin, joiden saralla se onkin yksi maailman ehdottomista kärkinimistä.

Puljun Battlefront onkin peli, joka pitäisi löytyä jokaisen heksoja ja jyriseviä panssareita lempivän pelimiehen kokoelmasta. Tämä ei petä.

Täsmennetään varmuuden vuoksi alussa vielä, että Battlefront on pelin nimi eikä sitä pidä sekoittaa Battlefront.com -nimiseen kustantajaan.

Brittien laskuvarjojoukot laskeutuivat Arnhemin länsipuolelle. One bridge too far.

Himottavia heksoja

Battlefront on ihastuttavan tuttu peli, jos olet harrastanut heksastrategioita. Nehän ovat olleet SSG:n peruskauraa 80-luvulta lähtien, mutta 90-luvulla julkaistu The Ardennes Offensive ja sen myöhempi 2.0-versio aloittivat tälläkin saralla uuden aikakauden. Ardennes Offensive kun oli päällisin puolin mitä tyypillisin strategia, jossa pelaaja liikutteli heksalaudalla erilaisia sotilasosastoja kuvaavia nappuloita ja heitteli virtuaalinoppaa taistelujen yhteydessä.

Ardennes Offensive toi kuitenkin samalla myös mahtavan annoksen tuoreita ideoita, hiotun käyttöliittymän ja pirullisen tekoälyn. Niin kovan tekoälyn, että tätä pelatessaan ei heti kaivannutkaan ihmisvastustajia. Sarja saikin useita jatko-osia, joista mieliin jäivät erityisesti Korsun Pocket ja Battles in Normandy.

Ardennes Offensive jälkeläisineen kasvoikin erinomaiseksi strategiapeliksi, jonka lumo oli harvinaisen hyvän sisällön ohessa tutun heksastrategioinnin onnistunut uudistaminen. Kuusikulmaisia karttaruutuja, tuttuja sotilasyksiköitä ja erittäin selkeä, helposti opittava ja nopeatempoinen pelijärjestelmä, josta ei puuttunut syvyyttäkään.

Mitä Battlefront sitten tuo muassaan? Uusia skenaarioita tietysti, mutta tärkeämmin uudistetun ja entistä laajemman pelijärjestelmän.

Siinä missä sarjan aiemmat pelit kuvasivat yksittäisiä taisteluja ja operaatioita, iskee Battlefront todella leveällä rintamalla. Se on kokonainen pelijärjestelmä, joka soveltuu kuvaamaan mitä tahansa toisen maailmansodan kahinaa ja rintamaa. Pelin mukana tulevat skenaariot vaihtelevatkin Tyynenmeren saaritaisteluista Afrikan aavikkosotaan.

Koska pelin mukana saa myös kunnon työkalut skenaarioiden rakenteluun, niin tätä voi kuvailla hyvällä syyllä Wargame Construction Setin lähisukulaiseksi. Vastaavaa työkalupakettia tarjoaa nykyaikana lähinnä The Operational Art of War III, jonka skaala tosin kattaa parhaimmillaan jopa useamman vuosisadan.

Italialainen panssarivaunuosasto aavikolla.

 

Täydennyskartta. Pelaaja voi päättää minne heittää kartalle saapuvat reservijoukot.

Liittoutuneiden tekisi mieli edetä kohti Arnhemia. Saksalaiset protestoivat EU-tuomioistuimelle.

Toimivaa sotailua

Battlefront-pelijärjestelmä on pikkusievä, selkeä ja perinteinen. Joukkoja liikutellaan vuorotellen. Eri yksiköillä on erilaiset liikkumis-, hyökkäys- ja puolustustehot. Joukkoja voi komentaa myös pikamarssille tai kaivautumaan.

Pelaaja yrittää tilanteen mukaan hyökätä, puolustaa tai koukata, hidastaa vihollista tai rakentaa kestäviä puolustuslinjoja. Joskus joukoilleen voi jakaa täydennyksiä, joskus taivaalta voi kutsua ilmatukea tai tykistöä. Toisinaan voit myös luoda miinoitteita, puolustusvyöhykkeitä tai lähettää selustaan sissejä häiriköimään. Liikkuminen nivoutuu sulavasti taistelutoimiin ja toisinpäin. Äärimmäisen yksinkertaistettuna: homma toimii, etenkin taitavan ja usein kieronkin tekoälyn viimeistellessä paketin.

Oikeastaan Battlefrontin tapauksessa on turha mennä sen syvempiin detaljeihin. Peli on sitä tasoa, että jos vain strategiapelit ja heksat kiinnostavat, on Battlefront myös sinun pelisi. Jos sotahistoria yökötyttää, tykkäät lähinnä monsteristrategioista tai olet muuten vain outo, parempi pysyä kaukana.

Itärintamalla on monta rintamaa. Vasemmalla neuvostojoukkojen maihinnousu sakujen selustaan.

Battlefrontia voi hyvällä omallatunnolla kutsua heksastrategioiden evoluution tähänastiseksi huipennukseksi. Se on kattava, erittäin pelattava ja vetoava sotapeli, joka puree siihen epämääräiseen historiahermoon, joka löytyy joiltakin ihmisiltä sieltä tankkinystyrän ja marsalkka-dna:n suunnalta.

Eräs ongelma pelissä kuitenkin on. Sen mukana tulee tasan neljä skenaariota. Okei, Saipan, Market Garden, Novorossisk ja Galaza ovat kyllä hyviä ja mielenkiintoisia pelattavia, kummallakin puolella. Mutta skenaarioväsääjät eivät ole tarttuneet Battlefrontiin läheskään samalla innolla kuin SSG:n aiempiin strategioihin. Pelaajakansa on luonut Korsun Pocketiin, Battles in Normandyyn ja Battles in Italyyn  mahtavasti lisäsisältöä, joilla peruspelejä on venytetty useammankin vuosisadan ja rintaman alueelle. Ja nyt kun tarjolla on peli, jonka työkalut on alkujaankin suunniteltu laajalle skaalalle, niin ei mitään… Ladattavissa on vain yksi Afrikka-skenu, sekin vain kahdelle pelaajalle. Mitä ihmettä?

Tästä syystä Battlefrontin tulevaisuus huolestuttaakin. Neljä skenua ei kanna pitkälle. Peli on hintansa arvoinen, ehdottomasti, mutta sisältöä pitäisi saada lisää, muuten peli jää kuukaudessa pölyttymään kiintolevylle.

Battlefrontin voi ostaa digitaalisena ostoksena julkaisijan verkkokaupasta.

Sarjan esikoispelin, The Ardennes Offensiven, voi muuten ladata ilmaiseksi verkosta. SSG julkaisi aikoinaan pelin viimeisen kehitysversion vapaaseen jakoon, kun sarjan tulevaisuus näytti ankealta. Pelin voi ladata tästä: Ardennes Offensive Version 2.3.0

 

Tekijä: SSG
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 98/ME/2000/XP/Vista, P3 800 MHz, 256 Mt muistia
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://matrixgames.com/games/game.asp?gid=332

 

Lue lisää eDomesta

Battlefrontin Strategic Command 2 laajenee tuntuvasti

Carriers at War (PC)

Matrix julkaisee modulaarisen sotastrategian: Advanced Tactics

Matrix lähettää Hornetit taivaalle – Hornet Leader

Matrix uusii Talonsoftin Campaign-sarjan strategiapelit

The Operational Art of War III (PC)