Uusimmat

Blitzkrieg 3 –ennakko (PC)

20.05.2015 15:00 Muropaketin toimitus

Tekijä: Nival Interactive
Julkaisija: Nival Interactive
Testattu: PC Windows 7 64-bit, AMD Phenom x4 960t, Radeon R9 280
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Intel C2D tai AMD Phenom X3, 2Gt muistia, Geforce GT240 tai Radeon HD6570, 7Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Kehitteillä oleva Early Access -peli, hinta 29,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://en.blitzkrieg.com
Testaaja: Matti Leinonen

 

Herran vuosina 1939-40 saksalaiset sovelsivat Blitzkrieg-taktiikkaa Euroopassa siihen malliin että taustalle sopisi Mertarannan selostus ”Näittekö minkä rynnäkön kaveri iskee? Ottaa hallintaansa taistelut ja puolustajat katsovat että Herran jestas mitä sieltä tulee!”

Blitzkrieg-sarjan kaksi ensimmäistä osaa iskivät minuun kuin miljoona volttia, ja erottivat ulkoilmasta useammaksi hetkeksi. Blitzkrieg 3:n lähestymisen myötä stahlhelmini alla alkoi mukava kutina ja aloitin kirjoittamaan ulkomaailmalle dear John -kirjettä.

Mutta kirjoitinko sen kirjeen turhaan?

Mennäänpäs tuon Puolan rajojen yli, niin että heilahtaa.

Wanha kunnon Blitzkrieg erottui muista tosiaikanaksutteluista siinä mielessä, ettei pelaajalla ollut tukikohtaa, jossa ensin rakennetaan tsiljardi tankkia ja sitten rushataan vihollisen yli niin, että jälkeen ei jää edes pahaa hajua. Tämä vaati kanavoimaan sisäistä Rommeliani, tehtävissä kun oli käytössä joskus muutama hassu piste, joilla kutsua vahvistukseksi muutama panssari tai jalkaväkiyksikkö. Nekään yksiköt eivät spawnanneet keskelle kiivainta taistelua, vaan lähtivät marssimaan lähimmältä hallussa olleelta control pointilta.

Nivalin veljet tekivät hyvää työtä Blitzkrieg 1 ja 2:n kanssa. Omissa kirjoissani em. pelit ovat suosikkejani tosiaikastrategia-kategoriassa. Joten kahden maailmansotapelin veteraanit pärjäävät varmasti hyvin myös kolmannella kertaa!

Eiku hetkinen…

”Ei tänne Normandiaan kukaan maihinnousua tee.”

Ensisilmäys peliin ja ensimmäinen ajatus oli: grafiikka on nättiä mutta hetkinen, käynnistinks mä vahingossa Company of Heroesin..? Ei, kyllä task managerissa pyörii B3.exe.

Äänet ovat täyttä sotaa. MG:n nakutus, kranaatin räjähdykset ja Panzer 38t:n telaketjujen kirskuminen ovat aina niin ihanaa kuunneltavaa. Miehiä kaatuu kk-tulessa tuskanhuutojen säestämänä ja pienet ladot katoavat telaketjujen alle, kun Tiikeri näyttää kaapin paikan.

Mutta jossain lienee tukos kun yritän päästää sisäistä sotakomentajaani irti, vai olenko oikeasti niin kaksvasenkätinen että yksinpelikampanjan ensimmäisessä tehtävässä saan tutustua Mission Failed –ruutuun neljä kertaa putkeen? Ja lisäyksiköitäkin putkahteli kentälle noin vain tasaista tahtia, ainoastaan tykistö- ja kranaatinheitintuen kutsuminen kulutti käytössä olleita pisteitä.

Noh, kokeillaanpa sitä moninpeliä…

Luulitko että on noloa kun sinulta kiskotaan kalsarit korviin keskellä katua, tai kun iskemälläsi pubiruusulla onkin pallit ja ne ovat isommat kuin sinulla? Se tunne ei kuule ole mitään verrattuna siihen, kun lähdetään ottamaan julkisesti turpiin moninpelimaailmassa. Mutta pitäähän sitä kaikkea kokeilla.

Moninpelissä päästin pienoisen pettyneen huokauksen.

Donnerwetter, tähän on tultu…

Blitzkrieg 3:n moninpeli on siirtynyt sivuraiteille. Hyvä herra Komentaja, tosson sulle alue, tosson päämaja ja tohon sä voit rakentaa parakit ja tohon sit vaikka tankkitehtaan. Pienet käännöskukkaset aiheuttivat pientä kikatusta, ja All your base are belong to us on tässä pelissä vahva.

Mutta niin, se huokaus. Moninpelissä väsätään oma tukikohta, ja sitten rakennetaan yksiköitä. Rakennuksia voi päivitellä ja näin saa käyttöönsä parempia ja tehokkaampia yksiköitä. Ja rakennetaan tukikohdan puolustusta, jotka pitävät muut pelaajat loitolla. Kun on muutama jalkaväkiryhmä ja muutama tankki kasassa, Battle-napista lähdetään toisen pelaajan tukikohdan kimppuun. Kuulostaako tutulta? Clash of Clans-syndrooma on tähänkin iskenyt.

Clash of Clansissahan väsätään omaa tukikohtaa ja koulutetaan sotilaita, minkä jälkeen hyökätään muiden tukikohtiin. Clashin jättimenestyksen myötä melkeinpä kaikki mobiilistrategiapelit ovat lainanneet saman mekaniikan, eri nimellä ja kuorrutteella vain. Ja kyllä niin tympäisee, kun firmat eivät edes yritä tehdä omaa peliä, vaan vain apinoivat hittiä. Sitäkin inhottavampaa on nähdä tämä mobiilikaava myös PC-strategiassa.

Okei, Early Access-versiohan tämä vasta on. Kun tekijätiimikin on pysynyt samana, niin eihän tässä hätäpäivää pitäisi olla. Mutta juuri nyt tämä ei tunnu Blitzkriegiltä vaan enemmänkin siltä, että pussauskopppiin on laitettu Clash of Clans ja Company of Heroes. Lopputulos on kuin suoraan Google Play -kaupan strategiapelihyllyltä.

Tässä vaiheessa riisun stahlhelmini, ripustan sen naulaan roikkumaan ja revin Dear John-kirjeen. Ja toivon että kun tämä peli on valmis, salamasota olisi sitä tuttua salamasotaa, eikä mitään nykyhömppää.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

 

Lisää aiheesta

Close Combat: Gateway to Caen (PC) 

Company of Heroes 2: Ardennes Assault (PC) 

Homeworld Remastered Collection (PC) 

Jagged Alliance Flashback (Linux, Mac, PC)

Men of War Assault Squad 2 (PC) 

Total War: Attila (PC) 

Tropico 5 (Linux, Mac, PC, PS4, Xbox 360)