Uusimmat

Civilization III: Play the World (PC)

25.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Sid Meier on siitä harvinainen pelisuunnittelija, että hänen nimellään myydään pelejä. Sid onkin lunastanut paikkansa jo pelkästään Civilization-sarjallaan pelihistorian sivuille ja hänen ideoitaan on vuosien varrella kopioitu erittäin ahkerasti. Civilization-sarjan kolmannelle osalle on tullut nyt lisälevy, jonka mielenkiintoisin anti on moninpeli.

Jos joku vielä muistaa, niin Tilt.tv haastatteli Sid Meieria vuosi sitten ja haastattelussa hän kertoi haluavansa moninpelin nopeatempoisemmaksi. Lisäksi Sid halusi lyhytkestoisempia pelejä, joissa olisi vain yksi tehtävä. Ja näin onkin toimittu. Play the Worldissä on perinteisen vuoropohjaisen pelin lisäksi mahdollisuus suorittaa vuoro yhtä aikaa. Pelissä voi myös pelata ns. vuorotonta peliä, mutta tässäkin käytännössä on aina tietty aika, mihin mennessä pitää tehdä liikkeensä, sitten vuoro taas vaihtuu.

Perinteisen pelimuodon lisäksi, siis jos et välttämättä halua pelata kymmeniä tunteja putkeen, on näitä Sidin mainostamia lyhyempiä missoita. Capture the princessissa lippu on korvattu prinsessalla, elimination tuskin tarvitsee mitään selvittelyä ja sitten on vielä kunkku-peli recide, jossa pitää suojella kuningasta, muuten peli on menetetty. Lisäksi Play the Worldiä voi pelata myös sähköpostin avustuksella, lähiverkossa tai saman koneen avulla vuorotellen. Kun hintakin kieppuu siinä reilun 30 euron tasolla, tämän pitäisi olla varsin hyvä ostos pelisarjan ystäville. Vai onko?

Ei ole, ei todellakaan ole. Firaxis on jotenkin onnistunut ryssimään teknisen puolen moninpelissä lähes täydellisesti. Peliä varten joutuu käytännössä poistamaan palomuurinsa, nimittäin portteja joutuu sitä varten sen verran aukomaan. Itselläni meni hermot ja poistin koko palomuurin testisessioiden ajaksi. Jos pelaajia on moninpelissä enemmän kuin kaksi, on verkkoviive aivan uskomaton. Kuvittele pelaavasi internetin yli kaverin kanssa, jonka yhteys on omaan koneeseesi nähden ihanteellinen ja silti pelissä kaikki, yhden yksikön liikuttamisesta, valikkoruudun avaamiseen, on järkyttävän hidasta. Peli on toki hidastempoinen, mutta kyllä homma menee tässä tapauksessa naurettavaksi. Jos sinulla ei ole kuin vain kaksi joukko-osastoa ja kun yrität liikuttaa toista niistä, saattaa tämä jumahtaa minuutiksi paikalleen, ennen kuin liikkuu.

Ja ihan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, niin peli vielä sitten tuppaa kaatuilemaan. Moninpelin isännöiminenkään ei ole kovin herkkua. Ainakin tätä arvostelua kirjoittaessani eurooppalaiset pelasivat versiolla 1.14 ja jenkit 1.21. Jos yksikin jenkki on eksynyt peliisi, niin moninpelisessio kaatuu. Näinpä jokaiselta osallistujalta saa kysyä, ovatko nämä jenkeistä. Muutenkin kaikki moninpelien valikoista lähtien ei oikein vakuuta. Yksi perusongelmista on myös se, että peli ei vain oikein ole vahvimmillaan moninpelinä. Myöskään Play the Worldin uudet lyhyet peli-moodit kuten elimination eivät vedä pelaajia muutenkin niin vähälukuisessa pelaajaporukassa, vaan classic on ehdottomasti suosituin. Jos porukka haluaa lyhyemmän pelin, valitaan pienempi kartta ja sitten vielä tehostettu tuotanto; ei siinä mitään prinsessoja tarvita.

Yksinpeliä vartenkaan lisäosaa ei voi suositella, sillä 8 uutta sivilisaatiota, 8 uutta joukkoa ja muut pienet lisät eivät rahalle tuo vastinetta. Sidin peleistä on ennen tehty moninpelejä ihan hyvällä menestyksellä ja ei voi kuin ihmetellä, miten tällaista roskaa on voitu päästää markkinoille. Miksi tätä ei voitu antaa ilmaisen päivityksen muodossa? En yhtään ihmettele, jos konsolien nettipelaaminen tulee kasvamaan rajusti. Itse olen testannut jo Xbox Liveä ja GC:llä Phantasy Star Onlineä ja kyllä on helppoa.

Mikä siinä on, että PC-puolella julkaistaan pelejä niin keskeneräisenä, että pelaaja joutuu sitten niin monen pelin kanssa miettimään, miten ne saa koneellaan toimimaan? Play The World toi sen verran harmaita hiuksia, että vaikka olen pelannut satoja tunteja CIV-sarjan pelejä kunnon fanipoikana, niin nyt tuli pitkä tauko. Vielä lyhyesti, älkää hyvät ihmiset ostako tätä ainakaan vielä, ellette halua pelata moninpeliä samalta koneelta vuorotellen tai sähköpostin kautta. Jos Play the Worldiä päivitetään ahkerasti, niin ehkä se joku kaunis päivä toimiikin kunnolla.

Minimi:
Win 98/Me/2000/XP, Pentium II 400 Mhz, 64 MB RAM/400 MB free, CD-ROM 8X, Video Card 4 MB RAM ja tietysti alkuperäinen Civilization III-peli.

Testattu:
Fujitsu Siemens Scaleo 600 – Athlon XP 1700+, 256Mt RAM, 80Gt kovalevy, Geforce 2 Ti

Kari Koivistoinen