de Blob 2 (PS3, Xbox 360, Wii)

15.03.2011 15:49 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Blue Tongue Entertainment
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu:http://www.deblob.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Värittäminen ei äkkiseltään kuulosta siltä kaikkein mielenkiintoisimmalta idealta pelille. Kuten esimerkiksi Okami on kuitenkin todistanut, voi se silti olla jotain aivan muuta kuin pelkkää Paintbrushilla leikkimistä.

Hieman kevythenkisemmällä linjalla liikkuva de Blob oli Wiille ilmestyessään varsinainen sleeper-hitti, ja niinpä THQ lupailikin pelille jatkoa. Mikäli de Blob ei ole tuttu, varmasti kiinnostaa mikä maalissa uiskentelevan hyytelöpallon seikkailuissa oikein kiehtoo. Ykkösosaa pelanneita taas ehkä kiinnostaa, onko sama magia edelleen tallella.

Alunperin Wiille vuonna 2008 ilmestynyt de Blob oli yllätys varmasti sekä pelaajille että pelin tekijöillä. Se oli näet persoonallinen, vauhdikas ja hyväntuulinen puzzleplatformer, jonka pääasiassa ainoana tavoitteena oli värittää harmaa maailma uudeksi.

Mielenkiintoisesti nimetyt jatko-osa de Blob 2 jatkaa suurin piirtein siitä mihin ykkösosa päättyi. Pahaa INKT-korporaatiota johtanut paikallinen avaruuskommunisti, Toveri Musta on haaksirikkoutunut idylliselle värimöhköjen lomaparatiisiplaneetalle ja vanginnut onnettomat turistit munanmuotoisiin, harmaisiin vankiasuihin.

Siinä missä kotimaisia tiedotusvälineitä terrorisoinut Munamies lähinnä nostaa verenpainetta, herättävät de Blobien onnettomasti maassa sätkivät ja surulliset muna-ukkelit lähinnä säälinsekaista sympatiaa. Tuska on kuitenkin lyhytaikainen, sillä sankarimme Blob hälytetään paikalle pelastamaan viaton värikansa spektrisosialistin luoman avaruusajan Neuvostoliiton brezhneviläiseltä harmaudelta.

Käytännössä homma toimii kuta kuinkin näin: pelaaja kontrolloi Blobia halki vaihtelevien maisemien, joille alkuvaiheessa on yhteistä sekä harmaus että kaikkialla valtoimenaan virtaava muste. Näistä lähtökohdista maailma pitäisi värittää uuteen uskoon. Blobin väriä voi vaihtaa siellä täällä olevissa maalialtaissa ja vesi, tuo vanhin voitehista, puolestaan pyyhkii sankarimme puhtaaksi. Myrkyllinen muste estää muun värin tarttumisen ennen kuin Blob käy pesemässä itsensä.

Kädestä pitäen

Pelin kentät on jaettu yksinkertaisin ja varsin hyvin selitettyihin tavoitteisin, ja turhaa lonnimista on estämässä aikaraja. Toisin kuin ensimmäisessä de Blobissa, kakkososan aikaraja on normaalillakin vaikeustasolla lähinnä kuriositeetti. Kentälle piilotetut tehtävät ja haasteet nimittäin antavat niin anteliaasti lisäminuutteja, että käytännössä kello ei tule vastaan koskaan.

Muutenkin pelin vaikeustasossa on otettu käyttöön selkeä peruutusvaihde. Peli neuvoo varsin suoraan mitä pelaajan kulloinkin tarvitsee tehdä, eikä aivosoluja juuri tarvitse vaivata. Tämä luonnollisesti on hyvä juttu perheen pienimmälle peliväelle, jotka varmasti riemastuvat myös pelin sympaattisesta ulkoasusta, mikäli vain pääsevät kielimuurin ylitse.

Helppo, suorastaan naurettava vaikeustaso ei käänny peliä vastaan läheskään niin pahasti kuin voisi kuvitella. Kentät ovat väärällään piilotettuja lisäbonuksia, esineitä ja ylimääräisiä haasteita, jotka rohkaisevat tutkimaan.

Testattu Xbox 360 -versio ei muista versioista poiketen tue liikkeenohjausta, mutta loikkiminen ja värjääminen onnistuvat mitä mainioimmin pelkällä peruspadillakin. Välillä perspektiivi vaihtuu perinteiseen 2D-tasoloikkaan, mutta varsinaista vaihtelua pelimekaniikka ei juuri tarjoa. Tämä ei kuitenkaan haittaa.

2D-loikkimisen lisäksi kakkososa tuo uutena juttuna mm. kentiltä kerättävät inspiraatiopisteet, joilla Blobin ominaisuuksia voi parantaa. Kaksinpelitilakin on tarjolla: coop-tilassa kakkospelaaja voi milloin vain hypätä Pinky-robottityttösen pöksyihin, jolloin tämä voi auttaa Blobin värjäysurakassa kuitenkaan olematta tiellä.

de Blob 2 on edeltäjänsä tavoin niin sanottu hyvän mielen peli. Siinä ei oikein ärsytä mikään, puhuttu dialogi on höperöä siansaksaa ja pelihahmoista suurin osa näyttää päähenkilöä myöten siltä että, sormeton ihminen olisi pakotettu muotoilemaan muovailuvahasta seksileluja. Sitä vain on yksinkertaisesti kiva pelata.

 

Lue myös

Bulletstorm (PC, PS3, Xbox 360)

Homefront-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Marvel vs Capcom 3 (PS3, Xbox 360)

Pixeljunk Shooter 2 (PS3)