Uusimmat

Disney Infinity 3.0 (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

16.10.2015 14:30 Juho Anttila

disney_infinity_3_arv_0kansiTekijä: Avalanche Software
Julkaisija: Disney Interactive Studios
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://infinity.disney.com/
Arvostelija: Juho Anttila

disney_infinity_3_arv_04

 

Kun puhutaan lelupeleistä, Disney:llä on hihat pullollaan pelkkiä valttikortteja. Ihan kivat Disney Infinityt on ollut helppo tuomita pettymyksiksi, kun paketista ei olla saatu kaikkea irti. Vaan suorituspa paranee harjoitellessa.

Viimevuotinen Marvelin supersankareiden esiinmarssi jäi vähän torsoksi etenkin vähän laimeiden seikkailujen vuoksi. Vuosi 2015 onkin sitten Tähtien sodan vuosi ja tällä kertaa näyttää siltä, että aihe on inspiroinut myös Avalanche Softwarea ihan eri tavalla.

Päällisin puolin kyse on ihan samasta pelistä kuin jo kaksi kertaa aiemminkin. Paketissa tuleva alusta ei poikkea ulkonäöltään edellisvuotisista, hahmot ja aloituspaketin mukana myytävä seikkailu vain vaihtuvat. Tällä kertaa Disney Infinityn konepellin alla on kuitenkin tapahtunut ilahduttavan paljon oikeansuuntaisia asioita.

Peli-ideahan on toki yhä ennallaan. Aloituspaketin mukana saadaan pari hienoa muoviukkelia, yksittäisen seikkailun avaava patsas ja konsolin USB-väylään liitettävä jalusta, jonka kautta hahmot ja bonukset liitetään peliin. Kun ukkelin nakkaa alustalle, avautuu se ohjattavaksi pelin puolelle. Niin yksinkertaista, yhä myös niin siistiä.

disney_infinity_3_arv_01

Disney Infinityn sisäisen logiikan mukaan pelaaminen voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan. Valmiisiin seikkailuihin, niin kutsuttuihin playsetteihin ja vapaampaan lelulaatikkopeliin. Playseteissä käytettävissä olevat hahmot on rajoitettu teemaan sopiviin, lelulaatikon puolella vain mielikuvitus, vanhempien luottokortille kovin kalliiksi käyvä muovihahmojen määrä ja pelin sisäisellä valuutalla kartutettava digitaalinen rakennuspalikkavalikoima ovat rajana.

Uutta paikkaa vähän joka saumaan

Disney Infinity -pelaaminen on aina ollut sangen toiminnallista. Tähtien sota -teeman kunniaksi taistelujärjestelmä on laitettu pelin tämän vuoden iteraatioon koko lailla uusiksi. Uusien kombojen, torjuntojen ja erikoiskykyjen myötä peli tuntuu nyt jo ihan oikealta toimintaseikkailulta, ei vain nappien hakkaamiseen perustuvalta lasten rämpyttelyltä. Toki toimintagenren huipuista jäädään pelattavuudessa vielä aika kauas, mutta ero sarjan edellisiin osiin on melkoinen.

Kokemustasojen karttuessa kasvatettavat kykypuut on myös laitettu uusiksi. Jokaisella hahmolla on useampi oma puu, joiden kautta avataan uusia liikkeitä ja bonuksia. Järjestelmä tuntuu entistä vapaammalta ja monipuolisemmalta, mikä motivoi kehittämään omia hahmojaan ihan eri tavalla. Näinkin hahmovetoisessa pelissä tämä on erittäin hieno juttu.

Hyppely ja liikkuminen on muuttunut vähemmän, mutta mieli tekisi silti sanoa, että myös sillä sektorilla on tapahtunut hienosäätöä. On toki mahdollista, että yleinen meiningin terävöityminen saa näkemään kohennuksia sielläkin, missä kaikki on ennallaan tai sitten edellisosan aika hirvittävä Hämähäkkimies-mekaniikka kummittelee takaraivossa. Oli miten oli, pelaaminen tuntuu kokonaisuutena kivemmalta kuin ennen.

disney_infinity_3_arv_02

Suoritusta on terävöitetty myös lelulaatikkopuolella. Nyt tarjolla on entistä enemmän erilaista tekemistä helpommin löydettävässä muodossa. Ajopelihaasteet löytyvät oletusmaailman yhdeltä sektorilta, toisen kautta pääsee tappelemaan. Kolmas sektori sisältää kiipeilyä ja akrobatiaa vaativia tehtäviä. Jos tykkää sisustaa, on edellisessä osassa esitelty oman kartanon laajentaminen ja muokkaaminen yhä mukana, entisestään viilattuna.

Pitkäaikaisen Disney Infinity -kokemuksen tärkeimpiä ominaisuuksia on oman lelulaatikon tuunaaminen. Kolmannen pelin kohdalla leluvalikoima on kasvanut jo melkoisen kunnioitettavaksi. Toki kaikkien rakennuspalikoiden ostaminen vaatii aika paljon grindaamista, mutta tekemisen ollessa entistä hauskempaa tämä ei tunnu enää niin pahasti rasitteelta kuin sarjan ensimmäisen osan aikaan.

Oli kyse sitten erilaisista haasteista tai lelulaatikon virittelystä, apua tarjotaan avokätisesti. Tutustuminen pelin eri osa-alueisiin käy kätevien tutoriaalitehtävien kautta. Todistettavasti myös perheen nuoremmat pelaajat pääsivät rakenteluun kiinni ihan ilman aikuisten apua, tosin täytyy myöntää, että nuorimmallakin testihenkilöllä oli takanaan jo melkoisen kattava Minecraft-harjoittelujakso.

Tasavallan iltahämärä

Peruutetaanpa tässä vaiheessa hetkeksi Disney Infinity 3.0:n aloituspakkauksen tarinapohjaisen sisällön pariin. Twilight of the Republic -niminen seikkailu sijoittuu aikaan Star Wars Episode II: Attack of the Clones -leffan jälkeen. Oletusarvoisina hahmoina tarjoillaan Anakin Skywalkeria ja Ahsoka Tanoa. Testattavaksi saatiin myös Yoda, Obi-Wan Kenobi ja vino pino muita hahmoja, joista tällainen vanhempi Star Wars -fani ei osaa sanoa oikein juuta eikä jaata. Clone Wars kun on itsestäni aina maistunut enemmän lauantaiaamun piirretyltä kuin ihan oikealta Tähtien sota -materiaalilta.

Seikkailussa selvitetään ilkeämielisen droidiarmeijan rakentajan salaisuutta. Tämä antaa hyvän tekosyyn marssittaa näyttämölle vuoron perään kattavan valikoiman tuttuja hahmoja kenraali Grievousista Jabba The Hutin kautta Darth Mauliin saakka, läpi monen oleellisen tapahtumapaikan.

Tässä yhteydessä useampi tapahtumapaikka tarkoittaa myös useampaa planeettaa. Twilight of the Republicin tapahtumat sijoittuvat neljälle eri planeetalle sekä avaruuteen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tarjolla on avaruuslentelyä ja taistelua. Harmi kyllä kaikkea muuta kuin kolmiulotteiseen avaruuteen sijoittuva lentely edustaa pelin ehkä heikointa osa-aluetta.

disney_infinity_3_arv_03

Muu pelaaminen sen sijaan maistuu. Konsepti on tuttu aiemmista Disney Infinity -peleistä. Suorien juonitehtävien lisäksi suhteellisen avoimet alueet on ripoteltu täyteen salaisuuksia ja sivutehtäviä. Viimeksi mainitut ovat toteutukseltaan peruskauraa, eli pääasiassa taistelua ja tavaroiden etsimistä. Juonitehtävissäkään ei varsinaisesti irrotella, mutta variaatioita ja haastetta löytyy kuitenkin sivutehtäviä enemmän.

Vaikka tarjonta ei omaperäisyydellään varsinaisesti häikäise, on laatu tältäkin osin sen kriittisen pykälän verran korkeammalla kuin pelisarjan edellisissä osissa. Koska tykkään myös Marvelin supersankareista, en suostu selittämään parempaa fiilistä Tähtien sota -fanituksella. Jotain on vaan tehty piirun verran paremmin ja sujuvammin kuin ennen, mikä nostaa Twilight of the Republicin Disney Infinity -sarjassa nähtyjen playsettien kirkkaimpaan kärkeen.

Laajan rintaman parannus

Kuten tähän saakka lukeneille on varmasti tullut selväksi, Disney Infinity 3.0 on selvästi sarjan tähän mennessä paras osa. Jos alkuperäinen Disney Infinity jäi vielä pelillisiltä ansioiltaan hieman kankeaksi kokemukseksi ja sarjan toisen osan antikin oli osittain pettymys, on nyt parannettu kaikilla osa-alueilla.

Jottei homma mene ihan pelkäksi kehumiseksi, niin pakkohan se on myöntää, että parannettavaa jää vielä seuraavaankin osaan. Erityisesti avaruuslentely tuntuu kankealta, välillä jopa turhauttavalta. Sivutehtäviä voisi terävöittää entisestään ja niin paljon kuin lelulaatikkokokemusta onkin kohennettu, välillä ihan perusasioitakin joutuu etsimään turhan monen mutkan takaa.

Tarkkaavaisimmat huomaavat myös, että tähän mennessä olemme käsitelleet lähinnä Disney Infinity 3.0:n peruspaketin sisältöä. Syy tähän on se, että tällä kertaa jo aloituspaketti tarjoaa sen verran runsaasti laadukasta pelattavaa, että siitä riitä hyvinkin yhden pelin tarpeiksi.

disney_infinity_3_arv_04

Kokonainen Disney Infinity -kokemus pitää sisällään kuitenkin myös muita seikkailuja, vaihtoehtoisia hahmoja ja lisäbonuksia. Palaamme muun muassa erinomaisen Inside Out -animaation inspiroiman Inside Out -playsetin ja itsenäisten lisähahmojen pariin oman juttunsa muodossa lähitulevaisuudessa.

Sitä odotellessa voidaan todeta, että Disney Infinity -pelisarja on vihdoin lunastamassa niitä lupauksia, jotka Disneyn ylittämättömän kova hahmokaarti pelille asettaa. Tässäpä on peli, jonka voi pakata pukinkonttiin hyvillä mielin. Tosin muistaa sopii, että ostos voi käydä kalliiksi. Kun peli maistuu, leluhyllyssä odottavien uusien hahmojen kutsua voi olla vaikea vastustaa.

 

disney_infinity_3_arv_05

 

Lisää aiheesta

Marvel Super Heroes ei ole pelkkä uusi setti muoviukkoja vanhan pelin päälle. Samassa yhteydessä myös itse peli on uudistunut ja saanut kylkeensä versionumeron 2.0. Uutta sisältöä, uutta pelattavaa ja ennen kaikkea useamman sadan euron edestä uutta ostettavaa keräilynhaluisten penskojen vanhemmille. Kyllähän tällä reseptillä saadaan isukin luottokortti punaiselle.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Tämä olisi perin tylsää, ellei tarjolla olisi toinenkin pelitila. Lelulaatikkopelimuodossa hahmoja ja maisemia pääsee yhdistelemään mielin määrin juuri haluamallaan tavalla. Lelulaatikko luo myös oikeutuksen itsenäisten, mihinkään playsettiin kuulumattomien hahmojen julkaisulle. Näitä saatiinkin testiin tällä kertaa viisi kappaletta.

Disney Infinity – hahmokatsaus (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360, PC)

Autot- ja Lone Ranger -settien tapaan Toy Story sisältää kokonaisen uuden maailman seikkailuineen päivineen. Tämän lisäksi mukana on toki myös kaksi Toy Story -aiheista hahmoa, joten seikkailun pariin pääsee samalla hinnalla myös kaverin kanssa.

Disney Infinity Toy Story Playset (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Disney Infinity vie tämän kuvion tavallista pidemmälle. Aloituspakkauksen mukana tulee kolme hahmoa ja kolme maailmaa. Tarjolla on Monsterit, Ihmeperhe ja Pirates of the Caribbean. Kaupan hyllyltä saa ostettua paitsi lisähahmoja, myös kokonaisia uusia pelimaailmoja. Tätä kirjoittaessa valikoimasta löytyy Autot ja The Lone Ranger, mutta lisää on luvassa ihan lähitulevaisuudessa.

Disney Infinity (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)