Uusimmat

Ensituntumat: Grounded on early access -vaiheessa hankala tapaus – Periaatteessa miniseikkailu kiehtoo, mutta valmis peli voi olla lintu tai kala

12.08.2020 11:44 Joonas Pikkarainen

Obsidianin yllättävä aluevaltaus tarjoaa suorastaan riemastuttavan maailman, mutta vielä toistaiseksi kovin perinteisen selviytymispelin.


Julkaisupäivä: 16.7.2020
Studio: Obsidian Entertainment
Julkaisija: Xbox Game Studios
Saatavilla: PC (Windows, testattu) & Xbox One
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Roolipeleistään tunnettu Obsidian Entertainment kokeilee uutta aluevaltausta vastikään varhaisversiona julkaistulla Groundedilla. Pienemmän 13-henkisen tiimin aikaansaama tuotos lainaa komediaklassikko Kulti, kutistin kakarista tutun idean pikkuriikkisistä päähenkilöistä ja sitoo sen pelattavuudeltaan selviytymispelien oppeihin. Kokeilun seurauksena on saatu loihdittua ilahduttavan omaperäinen seikkailu, jossa sykkii silti tuiki tavanomaiset genren perusteet.

Groundedin puoleensavetävin piirre on nimenomaan sen miljöössä.

Pelaaja herää mystisestä luolasta vain huomatakseen kutistuneensa muurahaisen kokoiseksi. Yhtäkkiä tuiki turvallisesta takapihasta onkin muodostunut pelottava viidakko, jonka ruohoissa vaanii lukemattomat vaarat hämähäkeistä leppäkerttuihin. Niinpä pirteillä väreillä, ysärinostalgialla ja sarjakuvamaisella ilmeellä kuorrutettu maailma houkuttelee ensisenteistä lähtien tutkimaan.

Valitettavasti Groundedin tämänhetkinen varhaisversio ei tarjoa liiaksi pelattavaa.

Juoni keskittyy selvittämään kutistumisen taustoja, mutta se jää vajaan puolen tunnin jälkeen kesken juuri kun se olisi muuttumassa mielenkiintoiseksi. Tämän jälkeen pelimaailmassa on tarjolla enää satunnaisia lokikirjoja, päivittäisiä haasteita ja selviytymispelin alkeet. Nämä riittävät kannattelemaan peliä vielä pidemmäksi aikaa, mutta tärkeimmät nähtävät on koettu silti ensituntien aikana – esimerkiksi rakentelijoille ei ole vielä tarjolla kovinkaan syvälle meneviä mahdollisuuksia.

Silti Grounded onnistuu jo vakuuttamaan, vaikka pelillisesti noudatetaan tismalleen samoja käytänteitä kuin lukemattomissa muissa selviytymispeleissä; pidä huolta nälästä, janosta ja unesta, rakenna turvasatama ympäristöstä löytyvillä resursseilla ja uskaltaudu hiljalleen alati vaarallisemmille alueille. Jälkimmäisen vaiheen osalta varhaisversio jää tosin vielä kesken, eikä kaikkia alueita ole vielä viimeistelty saati avattu tutkittavaksi. Siten myös pelin viholliskaarti jää toistamaan hivenen itseään, vaikka hämähäkkien hyytävyyteen ei totu koskaan.

(Araknofobisille tekijät ovatkin tuoneet helpotusta mahdollisuudella muuttaa karmivat niveljalkaiset suloisen näköisiksi – vaan ei yhtään sen vaarattomiksi – palleroiksi.)

Viehätyksen takana onkin juuri pelin neronleimaus muuttaa pelaajat ruohonjuuritasolle. Tukikohdan rakennus ruoholankuista, nuolten vuoleminen ohdakkeista ja tammenterhojen hyödyntäminen panssarina henkivät lapsuuden mielikuvituksellisia leikkejä, jota tuetaan upealla ja elävällä maailmalla. Vaikka peli tarjoaa suunnistukseen käytettävän kartan, on Grounded silti varmaan ensimmäinen selviytymispeli, jossa suuntavaistoni katosi välittömästi valtavaan ruohometsään sukeltaessa. Tekijät ovat myös tiedostaneet tämän ripottelemalla eri puolille takapihaa tunnistettavia maamerkkejä, kuten särkyneitä leluja, limutölkkejä ja sadettimia. Upea sumennusefekti saa maailman myös tuntumaan valtavalta, kunhan vain löytää riittävän korkean ruohonjuuren tai kasvin havainnointipaikaksi.

Varhaisversion perusteella on vaikea kuitenkaan sanoa mitään lopullisesta pelistä, sillä viimeistelty tuotos voi olla huonoimmillaan joko tuiki tavallinen genren edustaja tai Subnautican kaltainen kutkuttava trilleri. Jälkimmäinen riippuu pitkälti tarinan vetovoimaisuudesta ja maailman hyödyntämisestä, johon Groundedissa on ainakin rahkeita. Voin jo hyvin kuvitella pelissä kytevän mahtavan potentiaalin, jossa onnistunutta reissua seuraa huikea pako massiivista ruohonleikkuria karkuun tai piiloleikki pihalle saalistamaan saapuneen naapurin kissan kanssa… tai sitten pelissä jo nyt nähtävät hämähäkit jäävät tekijöiden parhaimmaksi ideaksi, jolloin seikkailunjano sammuu ennen kuin se ennättää kunnolla alkaakaan.

Tällä hetkellä maailmaan kannattaakin korkeintaan tutustua Xbox Game Passin kautta ja malttaa ostoaikeiden kanssa hieman likemmäksi julkaisua. Silloin viimeistään tiedämme paremmin, onko Groundedin näkemys selviytymisgenrestä jotain hyvin uniikkia vai ainoastaan johdannaista.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat