UUSIMMAT

Ensituntumat: Metamorphosis on peli, jossa pelataan Franz Kafkan krapulaisella ötökällä

07.07.2020 09:00 | Joonas Pikkarainen

Suositun kirjailijan tunnettu pienoisromaani sovitetaan surrealistiseksi ötökkäseikkailuksi tulevassa indie-pelissä.


Julkaisupäivä: 2020
Studio: Ovid Works
Julkaisija: All in! Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4, Xbox One & Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 1,5 tuntia


Franz Kafkan tunnettu pienoisromaani Muodonmuutos saa jälleen yhden tulkinnan lisää, kun varsovalainen indie-studio Ovid Works ottaa kirjan teemat käsiteltäväkseen. Ensimmäisen persoonan seikkailupeli Metamorphosis sukeltaakin kirjailijan surrealistiseen maailmaan ja päähenkilö Gregor Samsan kitiiniseen kuoreen tarjotessaan omanlaisen näkemyksensä Ötökän elämästä.

Reilun tunnin mittainen ennakkoversio päästää pelaajat tutustumaan puolalaisstudion uutukaiseen, joka näyttäisi luottavan pääasiallisesti kutkuttavan maailmansa tutkimiseen pienen ötökän perspektiivistä. Krapulaisen aamun jäljiltä hyönteiseksi muuntautuva päähenkilö pyrkii löytämään keinon takaisin ihmisnahkoihinsa, mutta asuinhuoneiston koloissa kipitellessä kerrontaa kuljetetaan rinnan tämän hyvän ystävän pidätyksen kanssa. Demossa ei kuitenkaan ennättänyt nähdä, kuinka suureen osaan tämä lopulta nousee.

Sen sijaan muutaman huoneiston mittaisessa sessiossa päästiin pähkäilemään, kuinka pikkuriikkisellä öttömönkiäisellä saavutettaisiin mahdottomilta tuntuvat paikat. Metamorphosis tuntuisi luottavan ongelmanratkonnassaan nimenomaan oikean reitin löytämiseen, johon lukeutuivat niin kynien käyttäminen siltoina kuin pöytälampun löysentäminen ja hyödyntäminen kirjahyllyn tasolta toiselle noustessa. Toisinaan raajat voi sotkea tahmaisiin aineisiin, jolloin kävely onnistuu myös pystysuoria seiniä pitkin.

Demon perusteella GPS:nä toimiminen ei nouse kuitenkaan järin interaktiiviseen osaan, sillä reitit tuntuvat olevan päällisin puolin katettu valmiiksi. Pelaajan tehtävä on löytää lähinnä oikeat kirjat, joiden päälle pomppia tai yksittäinen nappi, jolla sammuttaa tuuletin. En tiedä, nousevatko ongelmat pelin edetessä sen monimutkaisemmiksi, mutta ainakin alkumetreillä älynystyröitään ei tarvitse liioin vaivata.

Maailmasta on myös paha sanoa mitään syvempää. Arkisten asioiden tarkastelu pienoiskoossa on toki kiehtovaa, mutta tekijöiden budjetilla detaljit jäävä melko yksipuoleisiksi, eivätkä siksi kannusta lopulta tutkimaan päämäärää pidemmälle. Pelissä nähdään lisäksi muita suulaita ötököitä sekä seinien kolosiin rakennettuja kyliä, jotka avartavat kokemusta hivenen ja saattavat tuoda tarinaan lisäsyvyyttä. Myös laatikoiden kätköön ja muualle pelimaailmaan on kätketty luettavia papereita, jotka paljastavat hieman pidätetyksi joutuneen ystävän tilanteesta.

Siinä, missä Kafkan klassikkoteos synnytti useita tulkintoja ja keskustelua, Metamorphosis jättää suuhun huomattavasti yksitoikkoisemman maun. Alun perusteella on toki paha sanoa mitään lopullista, mutta ainakaan pelillisesti tai kerronnallisesti luvassa ei ole mitään yhtä monitulkintaista tai klassikoksi johtavaa tarjolla.