Uusimmat

Euro Truck Simulator 2 (PC)

01.02.2013 16:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: SCS Software
Julkaisija: Wendros
Testattu: Windows 8, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce 570 GTX
Saatavilla: PC
Tulossa: Linux
Laitevaatimukset: Windows XP, tuplaydinprosessori, 2 Gt keskusmuistia, 256 Mt muistilla varustettu näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.eurotrucksimulator2.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Kukapa meistä ei olisi lapsena halunnut olla rekkakuski? Edessä avoin tie, takana arvokas kuorma ja luu ulkona ikkunasta. Jotkut meistä varmasti ryhtyivätkin rekkakuskeiksi, mutta jotkut muut päätyivät vähän staattisempiin hommiin. Meidän onneksemme saksalaiset jeesaavat tässäkin.

Tuorein simulaatioihme antaa jokaisen halukkaan hypätä suuren rekan rattiin ja kuskailla lastia pitkin Euroopan maita ja mantuja. Saksalaiset ovat viime vuosina keksineet väsätä simulaattoreita toinen toistaan ihmeellisemmistä asioista. Farmit, bussit, laskettelukeskukset ja kadunlakaisimet ovat kaikki päätyneet enemmän tai vähemmän pelimäisten simulaatioiden aiheeksi ja tulleet myös useiden nettivideoiden kautta koko pelikansan tietoisuuteen.

Euro Truck Simulator 2 on samaa sarjaa, joskin tulee vaihteeksi Saksan sijaan Tsekistä. Sekin keskittyy simuloimaan arkista asiaa antaumuksella ja rakkaudella. Ja muiden eurosakusimujen tavoin senkin pinnan alla piilee yllättävän ja oudon kiehtova kokemus.

Luu ulos ja hana auki

Euro Truck Simulator 2:n ideana on yksinkertaisesti ajaa rekkaa pitkin Eurooppaa. Suuri osa todennäköisesti arvasi tämän jo nimen perusteella, mutta Euro Truck Simulator 2:n vahvuutena ei olekaan se, että se yllättäisi. Koska eihän se sitä tee: paketista paljastuu prikulleen sitä, mitä kansikin lupaa. Onneksi pelattavuus sentään toimii.

Pelialueena toimii manner-Euroopasta ja Englannista koostuva pläntti minikokoon puristettuna. Suurimmat kaupungit ja tärkeät maamerkit löytyvät, mutta etäisyydet ovat selvästi oikeaa pienempiä. Ajomatka Manchesterista Dortmundiin kestää pelissä hieman alle tunnin, vaikka oikeasti matka kestäisi hieman kauemmin.

Tässä minikokoisessa euro-hiekkalaatikossa olisi sitten tarkoitus rekkailla. Aluksi heitetään keikkaa muiden piikkiin laina-autoilla, mutta kun varoja kertyy enemmän, voi ryhtyä laajentamaan oman firmansa tukikohtia sekä hankkimaan sille todellista rekkojen armadaa. Tämän jälkeen ajetaan omaan piikkiin ja reitinvalinta muuttuu yllättäen tärkeäksi: ei ole mitään järkeä ajaa hyväpalkkaista keikkaa Puolan perälle, jos sieltä joutuu ajamaan takaisin ilman kuormaa.

Kokonaisuutena se oman tallin hallitseminen on aika pienitöistä hommaa. Ostellaan toimipisteitä Euroopan suurkaupungeista, palkataan sinne kuskeja ja lainataan näille rassi alle. Tämän jälkeen kaverit ajavat itsenäisesti keikkaa ja tienaavat tasaista, joskin hidasta, vauhtia rahaa firman tilille.

Siinä sivussa kuskeille kertyy kokemusta ja sitä myöten kokemustasoja, samaten kuin pelaajallekin. Näin voi parannella ominaisuuksiaan jos jonkinlaisissa kategorioissa: hankkia lupia vaarallisten tai herkkien aineiden kuljettamiseen, korttiinsa luvan ajaa pitempiä keikkoja, opetella ajamaan ekologisemmin ja niin edelleen. Ei mitään mullistavaa touhua, mutta tuleepa ainakin sellainen olo kuin tilanne etenisi alkuasetelmastaan johonkin suuntaan.

Mutta tietenkin se pelin pääasia on alusta loppuun saakka ajaa rekalla.

Mä rekkamies oon

Se Euro Truck Simulatorin simulaatio-osuus on hieman kaksipiippuinen juttu. Se tärkein asia, eli auton ohjaustuntuma, on saatu hyvin kohdalleen. Itse pelasin pääasiassa näppäimistöllä, jolloin ajaminen on tietenkin vähän hakemista: kurveissa sai painella kääntymisnappia sen sijaan että olisi ottanut rennosti ratilla oikean kulman.

Kokeilin toki peliä myös kaverilta lainatulla force feedback -ratilla ja olihan se ajokokemus kuin toiselta planeetalta. Pelasi kummalla tavalla tahansa, rekat tuntuvat painavilta, mutta käyttäytyvät silti suunnilleen niin kuin voisi olettaakin.

Syvyyttä löytyy myös kiitettävästi. Kaikenlaiset nippelit ja nappelit on mallinnettu: suuntavilkuille, nopeudensäätimille, tuulilasinpyyhkijöille ja muille pikkujutuille tulee oikeasti käyttöä, sillä kaikkivoipa poliisi valvoo rekkamiehiä ja tiellä säheltävä tai perseilevä menettää nopeasti leijonanosan tuloistaan poliisin virkistyskassan tukemiseen.

Se simulaation toinen puoli, eli maailma, ei sitten valitettavasti pärjääkään yhtä hyvin. Sen nyt ymmärtää, että maailman kokoa on kutistettu, sillä ei ole mitenkään realistista odottaa edes lähes realistisen kokoista Eurooppaa ilman pelihistorian suurinta kehitysprojektia. Etäisyydet tuntuvat nytkin sopivilta, sillä pitkät matkat alkavat oikeasti hieman väsyttää ennen loppuaan ja tokihan peli myös mallintaa kuskin väsymisen, sekä siitä seuraavat silmien lupsahtelut ja liian pitkästä tauotta ajamisesta seuraavat sakot.

Mutta kun se maailma on täysin staattinen. Vuorokaudenajat muuttuvat ja välillä sataa, mutta vuodenajat eivät vaikuta säätilaan mitenkään. Talviajosta on siis turha haaveilla. Samaten tiet pysyvät aina priimakunnossa, eikä ikinä tarvitse vaikka etsiä kiertoreittiä, kun tietyömaa on tukkinut normaalin reitin. Lisäksi kaupungit ovat onnettomia kahden risteyksen Raisio-kopioita.

Se on myös todettava, että Euro Truck Simulator 2:ssa on joko yksi pelihistorian parhaista tai kehnoimmista tekoälyistä. Muut kuskit rullaavat tiellä sen kummemmin pelaajasta välittämättä: kaistanvaihdosta vilkuttavaa rekkaa yritetään ohittaa vaikka sitten puolittain penkan puolella ajaen. Samaten turhan tiukassa kurvissa tielle kaatunut rekka saa nopeasti kylkeensä kasvavan autojen jonon, joka rassi kerrallaan puskee kylkeä hinkaten ohi. Ja turha kuvitella, että vaikka peruuttavaa rekkaa osattaisiin varoa: hana pohjassa perään ja sakkoa tilille. Huippurealismia vai perseilyä? Itsekin toistakymmentä vuotta ajaneena en ole ihan varma, mikä on toki sinänsä aika pelottavaa.

Yllättävän kiehtovaa

Eihän sitä olisi ennakkoon uskonut, mutta Euro Truck Simulator 2 on yllättävänkin kiehtova peli. Itse hurahdin siihen täysin ja ajoin jo ensimmäisenä päivänä kuuden tunnin ajan lastia. Ajaminen on rentouttavaa puuhaa: edessä avoin valtatie, korvissa jokin pelin kautta soiva internet-radioasema ja perässä painava kuorma. Syvä henkäys ja eteenpäin.

Sekin on kivaa, että peliin on yritetty kehitellä vähän kestoa hahmonkehityksen, kokemustasojen myötä avautuvien parempien rekkojen ja niiden tuunauksen myötä. Eihän se toki pelin pääasia ole, mutta hauska mauste silti.

Ihailtavan aktiivisen modausskenen avulla saa peliin lisää variaatiota ja oikeita mainoksia, mutta nekään eivät voi paikata pelin ongelmia. Näistä suurin on se, miten staattinen maailma on. Jos peli mallintaisi talven liukkaat kelit tai edes muuttelisi teiden kuntoa ja mahdollisia reittejä vähän väliä, lopussa seisoisi vähintään puoli pistettä korkeampi arvosana. Nyt tulee väkisin sellainen olo, kuin yllätykset olisi nähty turhankin pian.

Pelin kunniaksi on sanottava, että tämän jälkeenkin se jaksaa kiinnostaa, sen verran hauskaa se ajaminen on. Mutta hitto vie, kun olisivat panostaneet vielä vähän enemmän.

Lue myös

Commander the Great War (PC)

DmC: Devil May Cry -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn DLC (PC, Xbox 360)

Farming Simulator 2013 (PC)

Paper Mario: Sticker Star (3DS)

Port Royale 3: Pirates and Merchants (PC, PS3, Xbox 360)