F1 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

16.12.2011 16:20 | Jani Halme

Tekijä: Codemasters Birmingham
Julkaisija: Codemasters
Testattu: Playstation 3, Logitech G25
Saatavilla: DS, PC, Playstation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-15 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.formula1-game.com
Arvostelija: Jani Halme

Virallisesti lisensoidut Formula 1-pelit olivat pitkään laadullisessa aallonpohjassa, kunnes Codemasters sai viime vuonna ohjat käsiinsä ja piristi sarjan kertaheitolla mainiolla F1 2010-pelillään. Vuoden välin julkaistavia jatko-osia ei kuitenkaan ole helppo pitää kerta toisensa jälkeen tuoreena, joten F1 2011 näyttää suunnan jonka Codemasters on valinnut pelisarjalleen.

Ensinäkemältä peli ei juurikaan eroa edeltäjästään. Valikot ja latausanimaatiot näyttävät pitkälti samanlaisilta. Uutta tuntuisivat olevan lähinnä olevan tallien uudet väritykset, kisakalenteri ja pelaajan motorhomen sisustus. Hieman tarkempi katsaus kuitenkin paljastaa että pinnan alta muutoksia löytyy ehkä enemmän kuin odotinkaan.

Monsuunirenkaat alle

Ensimmäisenä rattiin istahtaessani havaitsin että Codemastersien pelejä jo pitkään leimanneesta ruskeahkosta bloomista on vihdoin päästy eroon. Hurraa! Muitakin graafisia parannuksia näkyy – esimerkiksi auton ohjaamo ja ratti on nyt mallinnettu erikseen kunkin tallin autoon oikeiden F1-autojen mukaan. Myös rata-alueiden yksityiskohtia on lisätty, vaikkei niitä ei juurikaan kilpailun aikana ehdi katselemaan. Tietenkin kokonaan uutena lisäyksenä on kaudelle 2011 uusi Buddh International Circuit -rata Intiassa. Kasvaneesta piirtokuormasta huolimatta peli pyörii sujuvasti ja ainoastaan varikkosuoralla kaikkien tiimien mekaanikkojen ollessa ulkona tuntui, että voimat alkavat hiipua PS3:sta.

Myös sääefektejä on hieman viilailtu, siitäkin huolimatta että ne näyttivät jo vuosi sitten oikein mainioilta. Esimerkiksi Malesialle tyypillisessä monsuunisateessa ajaminen on heikosta näkyvyydestään huolimatta todella intensiivinen kokemus. Vesilammikoissa ja auton sateen kastelemalla maalipinnalla väreilevät mainoskylttien heijastukset ovat erittäin hienoja, vaikka niiden resoluutiosta on selvästi hieman jouduttu tinkimään.

Viimevuotisen pelin rengasmalli oli paikoitellen lievästi epämääräinen ja jotkin spinnaukset kovin keinotekoisen oloisia. Tähän ongelmaan on Codemastersilla ehditty puuttumaan ja auto käyttäytyy nyt eritoten ääritilanteissa huomattavasti johdonmukaisemmin. Liian innokas kiihdytys kanttarin päältä aiheuttaa edelleen käytännössä väistämättömän spinnauksen, mutta se ei tunnu enää kankealta, purkitetulta animaatiolta. Keula tulosuuntaan päin autossa istuessa tietää että tästäkin manööveristä saa syyttää nyt itseään eikä peliä.

Pelaajien viime vuonna kovasti kaipaama safety car on mukana F1 2011:ssä. Sen ollessa radalla pelaajalla ei ole kontrollia auton nopeuteen, joskin autoa voi ohjata ja pyrkiä pitämään lämpöä renkaissa. Kovin usein kisoissa tosin ei tule vastaan tilanteita joissa safety car tulisi radalle, mutta harvemmin Bernd Mayländer radalle pääsee oikeissakaan F1-kisoissa.

Sähköä ja likaista ilmaa

Koska F1-auto jättää jälkeensä voimakkaasti pyörteilevää ”likaista ilmaa”, on takana ajavan auton ollut miltei mahdotonta onnistua ohituksessa ellei autojen nopeusero ole huomattavan suuri. Kaudelle 2011 otettiin käyttöön kaksi teknistä apulaitetta jotka on suunniteltu parantamaan takana ajavan mahdollisuuksia onnistua ohituksessa. Molemmat laitteet on luonnollisesti otettu mukaan myös F1 2011 -peliin ja pelaaja voi hyödyntää niitä samalla tavoin kuin aidossa F1-autossa.

Laitteista ensimmäinen on KERS, eli Kinetic Energy Recovery System, joka teki pikavisiitin sarjassa jo 2009. Se kerää jarrutettaessa talteen auton liike-energiaa myöhemmin kiihdyttämiseen käytettäväksi. Tyypillisesti energia kerätään sähkönä korkeajännitteiseen akkuun mutta joissakin järjestelmissä liike-energia säilötään jopa 80000 kierrosta minuutissa pyörivään vauhtipyörään. Kuljettaja voi halutessaan vapauttaa varastoitua energiaa ohjauspyörässä olevalla napilla, joka antaa hänen käyttöönsä noin 80 ylimääräistä hevosvoimaa. Säännöissä kuitenkin määrätään että KERSiä on mahdollista käyttää vain noin kuuden sekunnin ajan per kierros.

Toinen tekninen uudistus on Drag Reduction System, eli tuttavallisemmin DRS. Koska suorilla takasiiven tuottamasta downforcesta ei ole hyötyä, aiheutuu siiven taakse kehittyvästä alipainealueesta vain tarpeetonta ilmanvastusta. DRS antaa kuljettajan avata osan takasiivestä vähentääkseen suorilla siiven aiheuttamaa ilmanvastusta, parantaen auton kiihtyvyyttä ja huippunopeutta. Laitteen käyttö kilpailun aikana tosin on säännöissä rajattu vain tiettyihin kohtiin rataa, ja tällöinkin vain mikäli kuljettaja on alle sekunnin päässä edellään ajavasta autosta. Siipi aukeaa painamalla nappia ohjauspyörässä ja palautuu automaattisesti takaisin alas seuraavan kerran jarrua painettaessa.

Box, box, box

Varikkopilttuussa auton säätäminen, renkaiden valinta ja kisaviikonlopun tapahtumien seuraaminen tapahtuvat kaikki edelleen samalla tavalla kuin 2010:ssä. Kovin syvällisesti ei siis edelleenkään auton sielunelämään pääse tutustumaan. Olisin kyllä mielelläni nähnyt edes jonkinlaista telemetriadataa sillä omien suoritusten vertailu pelkkien sektori- ja kierrosaikojen perusteella ei anna juurikaan vinkkiä siihen, mitä autosta kannattaisi koittaa säätää.

Edeltäjää vaivanneet hämärät ongelmat AI-kuskien kierrosaikojen ja varikkopysäysten kanssa on saatu korjattua ja muutenkin tekoäly osaa ajaa aiempaa fiksummin. AI-kuskien ohjastamien autojen kanssa kehkeytyy välillä jopa ihan kelpoja kilpailutilanteita. Toisaalta taas tekoälyn tekemien ajovirheiden määrä on vähentynyt merkittävästi, joten pelaajan ensimmäiset kilpakaudet häntäpään tallien kuskina ovat vaikeutuneet entisestään.

Verkossa on mahdollista ajaa kilpaa 15 ihmiskuljettajan voimin, mutta mikäli kaikkiin autoihin ei aivoja löydy, on osa autoista mahdollista antaa AI-kuljettajien käsiin. Mielenkiintoisena uutena ominaisuutena kahden ihmispelaajan on myös mahdollista ajaa verkossa kilpakautta läpi tiimikavereina co-op -moodissa.

F1 2011 on kaikinpuolin viimeistellympi peli ja paremman rengasmallin myötä nautittavampi ajokokemus mitä edeltäjänsä, vaikka ei päällisin puolin vaikutakaan kovin erilaiselta. Satunnaiselle 2010-version pelailijalle se ei välttämättä tuo kovin paljon uutta, mutta F1-fanit ovat varmasti mielissään pelin autenttisesta tunnelmasta ja tarkasta otteesta aidon F1-sarjan teknologiaan ja sääntöihin.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Codemastersilta ilmainen F1-peli

F1 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Formula 2011 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Driver: San Francisco (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Motorsport 4 (Xbox 360)

Kinectimals: Now with Bears! (Xbox 360)

Mario Kart 7 (3DS)

MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

Saints Row The Third (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Zombie Driver (PC)

 

Muropaketin uusimmat