Fester Mudd: Curse of the Gold Episode 1 (Android, iOS, Linux, Mac, PC)

14.03.2013 14:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Prank Entertainment/Replay Games
Julkaisija: Replay Games
Laitevaatimukset: ei ilmoitettu, vähän
Testattu: i7/2600K, 8Gt muistia, Geforce Ti 660 2Gt, Windows 7 64bit
Saatavilla: PC, Mac, Linux
Tulossa: iOS, Android – maalis/huhtikuu 2013
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava peli hinta 9.99$
Pelin kotisivu: Fester Mudd
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Jo kuolleeksi luultu hiirivetoisten seikkailujen lajityyppi on viime vuosina noussut uuteen kukoistukseensa. Tästäkin huolimatta niissä on havaittavissa myös uusia elementtejä: useat toiminnot hoidetaan yhdellä ja samalla hiirennappulalla, eikä itse tekemisen muotoa tarvitse ongelmaa ratkaistaessa miettiä.

Kotimaista alkuperää oleva Fester Mudd: Curse of the Gold on kuitenkin aito paluu lajityypin kulta-ajoille. Sekä pelimekaniikka, ulkoasu että onneksi myös huumori ovat uskollisia aikakaudelle, jota moni pelialan veteraani muistelee kaiholla ja lämmöllä.

Fester Mudd on tamperelaisen Paavo Härkösen ja Leisure Suit Larry -remaken parissa puuhailevan Replay Gamesin toimitusjohtaja Josh Mandelin yhteistyön hedelmä. Se on episodipohjainen, villiin länteen sijoittuva peli, jonka sankarina toimii nimikkohahmo Fester Mudd. Erakkona Martha-muulinsa kanssa elävä Fester saa eräänä kauniina päivänä kirjeen veljeltään. Veli kertoo löytäneensä massiivisen kulta-aarteen, ja pyytää Festeriä mukaan sitä hakemaan. Tapaamispaikaksi hän ehdottaa Loamsmouthin pikkukaupunkia, jonne Fester ahneuksissaan lähtee, Martha mukanaan.

Luonnollisestikaan suunniteltu jälleennäkeminen velikullan kanssa ei mene ihan suunnitelmien mukaan. Kaiken lisäksi Loamsmouth on pienestä asukasmäärästään huolimatta yllättävän pullollaan ongelmia, joiden ratkaisu jää Festerin kontolle.

Lyhyeen loppuva leikki

Pääosassa ovat erilaiset inventaariovetoiset puzzlet. Pulmat ovat poikkeuksetta loogisia, eli mihinkään käsittämättömän lennokkaisiin ajatuskuvioihin ei tarvitse sortua. Nykyään trendikkäät älykursorit ja ruudulla olevat mielenkiintoiset kohteet näyttävät taikanappulat loistavat Fester Muddissa poissaolollaan. Toiminnot valitaan klassisesta valikosta, jossa tarjolla on poimimisen, puhumisen työntämisen ja potkaisemisen kaltaisia toimintoja. Poimittavat esineet ja muun mielenkiintoisen joutuu myös etsimään ruudulta ilman apuja. Pelin henkisistä oppi-isistä ainakin ensimmäisten Monkey Islandien vaikutteet ovat vahvasti läsnä.

Fester Muddin ensimmäisen osan suurin ongelma on se, että se on varsin lyhyt. Helpot, yliloogiset pulmat johtavat siihen että seikkailun ensimmäinen osa on ohi noin iltapäivässä Positiivisena puolena matkan alku on ainakin hauska: dialogi on kirjoitettu hyvin, jopa niin laadukkaasti että keskustelun älyttömältäkin tuntuvia vaihtoehtoja käy läpi mielellään. Tämän tyyppinen tutkimisen riemu onkin pelille ensiarvoisen tärkeää varsinaisen sisällön vähyydestä johtuen.

Sisällön tason ja fiiliksen puolesta Fester Muddin ensimmäinen episodi lupaa jatkolle hyvää. Seuraavilta osilta toivoisin kuitenkin aavistuksen verran enemmän sisältöä, nyt ollaan vähän siinä ja siinä että onko digitaaliselle hintalapulle raapustettu summa kohtuullinen korvaus menetetystä vapaa-ajasta.

 

Toinen mielipide

Kauan kauan sitten oli aika, jolloin sellaiset pelitalot kuin Sierra ja Lucasarts hallitsivat seikkailupelien markkinoita. Ne tuottivat markkinoille useita nykyisin klassikkoina pidettäviä pelejä. Niissä oli sen ajan mittapuulla mitattuna todella nättiä grafiikkaa ja runsaasti sisältöä. Tutkittavaa oli runsaasti ja älynystyröitä joutui rasittamaan useissa kekseliäissä pulmissa. Fester Mudd on selkeä kumarrus näiden pelien suuntaan ja osoittaa sen, että hyvä seikkailupeli ei välttämättä vaadi näyttävää kolmiulotteista grafiikkaa ja erikoistehosteita. Tarina ja sen kuljetus on näissä peleissä pääosassa ja se on Festerin seikkailussa kohdallaan.

Nykypeleihin tottuneille Fester Mudd saattaa olla aluksi pieni järkytys. Poissa ovat kaikki nykyisten seikkailupelien vakio-ominaisuudet, kuten esineiden ja toimintojen mukaan vaihtuvat kursorit ja etenemistä avustavat vinkit. Kaikki tarpeelliset esineet täytyy itse bongata runsaasti yksityiskohtia pursuavista pikselimaisemista. Lisäksi niiden luovista käyttötarkoituksista ei anneta minkäänlaisia vihjeitä. Onneksi pulmat ovat todella loogisia, joten pienellä pähkäilyllä peli etenee jouhevasti alusta loppuun.

Peli on pullollaan viittauksia populaarikulttuuriin ja vanhoihin seikkailupeleihin. Tosin välillä viittauksia tuntui ropisevan joka puolelta aivan liikaa ja osa oli pelkkiä irtovitsejä. Vanhat parrat saavat niistä varmasti irti muutamia hekotuksia, mutta minusta ne veivät liikaa huomiota pelin omalta maailmalta. Toivottavasti jatko-osissa tarjolla on myös enemmän omaa huumoria.

Fester Muddin seikkailun ensimmäinen episodi on mielestäni hauska kokemus, mutta valitettavasti hupi loppuu aivan liian lyhyeen. Lopputekstit juoksevat ruudulla jo parin tunnin pelaamisen jälkeen ja lopetus tapahtuu tietenkin juuri kesken jännittävän tilanteen. Jatko-osan on paras saapua pian kauppoihin, sillä haluan suuresti jatkaa Festerin seikkailuja.

Leevi Rantala

 

 

Lue myös

Book of Unwritten Tales: Critter Chronicles (PC)

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 1 ja Episode 2 (Mac, PC)

Crash Time 5: Undercover (PC, PS3, Xbox 360)

Crysis 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Metal Gear Rising: Revengeance (PS3, Xbox 360)

SimCity (Mac, PC)

The Cave (PC, PS3, Xbox 360)

Trials Evolution Gold Edition -ennakko (PC)