Uusimmat

God of War: Chains of Olympus (PSP)

18.04.2008 15:18 Miikka Lehtonen

Kun aikanaan kuulin, että God of War oli kääntymässä PSP:lle, nauroin. Jos joku kuvittelisi, että God of Warin eeppinen mittakaava ja tunnelma toimisivat PSP:n pikkuruisella ruudulla niin väärässä olisivat. Nyt on aika syödä sanoja, sillä väärässä olinkin minä.

PlayStation 2:lla jo pariin otteeseen vakuuttanut God of War ei ole nimittäin menettänyt pätkääkään hurmeisesta meiningistään, elokuvamaisesta tunnelmastaan tai armottoman hyvästä pelattavuudestaan. Ainoa harmi onkin, että peukut tulevat kipeiksi.

God of War: Chains of Olympus kuuluu kohtalaisen suurella varmuudella jokaisen PSP-miehen vuoden odotetuimpiin pelijulkaisuihin. Ei syyttä, olivathan PlayStation 2 -pelit monien mielestä jopa julkaisuvuosiensa parhaita pelejä.

Vaikka God of War II tuntuikin päättäneen Kratoksen tarinan, tämä ei ole kuin väliaikainen hidastus, sillä Chains of Olympus luo katseensa menneisyyteen, kertoen takaumien kautta tarinoita Kratoksen hurjimmilta matkoilta. Tällä kertaa kaljun spartalaisen vihan saa tuntea unen jumala Morfeus, joka yrittää vaivuttaa koko antiikin maailman ikiuneen. Vain eeppinen seikkailu, joka vie sankarimme niin manalaan kuin Elysiumin kentillekin voi pelastaa maailman ja palauttaa auringon taivaalle.

Kratos tappaa kaikki

Taustatarina ei ole selvästikään menettänyt pätkääkään edellisten osien mahtipontisesta ja eeppisestä – siinä sanan varsinaisessa merkityksessä – tunnelmasta. Ilahduttavasti samaa voi sanoa siitä pelin ennakkoon suurimmasta kysymysmerkistä, pelattavuudesta.

Edeltäjiensä tapaan Chains of Olympus on isometrinen toimintapeli, jossa pelaaja pätkii poikki ja pinoon niin persialaisia sotilaita kuin kaikenlaisia antiikin örvelöitä ja tunnettuja hahmoja. Verta ei ole juuri säästelty ja meininki on tylyä, kun irtoraajat lentelevät, torsot tömähtelevät maahan ja Kratos repii vastustajistaan jos jonkinlaisia raajoja ja lonkeroita.

Itse taistelusysteemi on prikulleen samanlainen kuin aiemmissakin osissa, mitä nyt kehitystiimi on joutunut tekemään pieniä myönnytyksiä PSP:n DualShockia rajoittuneempien ohjauslaitteiden vuoksi. Itse mätkintä sujuu edelleen mainiosti voimakkaiden ja heikkojen hyökkäysten aikaansaamilla komboilla, sekä voimakkaammilla erikoishyökkäyksillä, joilla Kratos voi vaikkapa pyöräyttää ketjun päissä pyörivillä miekoillaan kaiken ympäriltään kappaleiksi.

Merkittävin ero aiempaan on se, että väistely ei tapahdu enää analogitikulla ja milläs tapahtuisikaan, koska se PSP:n ainoa analoginypykkä on varattu liikkumiselle. Sen sijaan väistöt suoritetaan painamalla molemmat olkapäänapit pohjaan ja törkkimällä nypykkää. Systeemi kyllä toimii, mutta varsinkin tiukoissa paikoissa sormet menevät joskus ristiin, kun pitäisi nopealla temmolla hyökkäillä, liikkua ja väistellä. Ongelma ei ole mitenkään fataali, mutta se nakuttaa takaraivossa aivan loppumetreille saakka. Kokonaisuutena kontrollit ovat kuitenkin täyttä rautaa.

On myös rehellisyyden nimissä todettava, että vaikka kehitystiimin taiteellinen vaisto on edelleen yhtä osuva kuin aiemminkin ja meininki näin ollen huikeaa, peli ei yksinkertaisesti iske yhtä lujaa pikkuisella PSP-näytöllä kuin suurella laajakuvatelkkarilla. Teknisesti pikkuruutu ei haittaa menoa, sillä kentät on suunniteltu näyttäviksi, mutta selkeiksi, eikä esimerkiksi oikeaa etenemissuuntaa tai vihollisten hyökkäysanimaatioita tarvitse arvuutella.

Tästä huolimatta on selvää, että vaikkapa laskeutuminen manalan tasangoille tai pomotaistelut jättimäisten hirviöiden kanssa eivät voi tuntua pikkuisella ruudulla ja korvanapeilla yhtä komeilta kuin suuren television ja surround-äänijärjestelmän kautta koettuina.  Koska eeppinen tunnelma on aina ollut osa God of Warin viehätystä, tämä on pakko laskea miinukseksi. Positiivisella puolella pelin väistämätön PlayStation 2 -versio tulee korjaamaan tämän ongelman.

Antiikin tunnelmissa

Chains of Olympus on teknisenä saavutuksena melkoinen riemuvoitto, sillä peli näyttää PSP-peliksi hämmästyttävän komealta ja pyörii tiukimmissakin tilanteissa kiitettävän ripeästi. Tältä osin ongelmia ei siis ole. Ainoa teknisen osaston kulmakarvaa nostava osa-alue on talletussysteemi, joka toimii identtisesti edeltäjien kanssa. Toisin sanoen pelin voi tallentaa vain erikseen määritellyissä paikoissa, mikä tekee vaikkapa bussipelaamisesta hankalaa.

Pelisuunnittelultaan Chains of Olympus ei tunnu varsinaiselta jatko-osalta, sillä se ei sisällä juuri mitään uutta. Pelin parissa kokee jatkuvasti deja vu -fiiliksiä käyttäessään aiemmista peleistä tuttuja kikkoja, ratkoessaan jo tuhanteen kertaan nähtyjä laatikkopuzzleja ja pyörittäessään loputtomia rattaita.

Tämä on toki sitä God of War -pelaamista perinteisimmillään, mutta peliin olisi silti kaivannut jotain uutta ja omaperäistä, joka olisi saanut Chains of Olympuksen tuntumaan enemmän itsenäiseltä ja täysipainoiselta pelisarjan osalta kuin taskukokoon tiivistetyltä sivuprojektilta.

On tosin epäreilua sanoa, että Chains of Olympus on ”vain” mitään, sillä pienistä valituksista ja parannustoiveista huolimatta kyseessä on kiistaton laatupeli. Teknisesti tarkasteltuna se on suoritus, joka saa jopa Daxterin kaltaiset PSP-merkkipaalut näyttämään vaatimattomilta. Pelattavuus on toki aiemmista peleistä tuttua, mutta niitä kehuttiin ja ylistettiin syystä, eikä kyklooppien ja muiden taruista tuttujen pahisten murhaaminen ole vieläkään yhtään vähemmän hauskaa kuin aiemmin.

Nostan myös hattua uudelleenpeluuarvolle, sillä vaikka peruspeli hujahtaa läpi reilussa viidessä tunnissa, tämän pariin palaa mielellään uudelleen. Myöhemmillä läpipeluukerroilla saa nimittäin pitää keräämänsä bonuskrääsät ja -kyvyt, mikä tekee korkeampien vaikeustasojen selvittämisestä nautinnollisen haasteen. Voin hyvin kuvitella, että useimmat pelaajat jaksavat tahkota pelin läpi jokaisella vaikeustasolla, joista viimeistään God Mode ottaa luulot pois nöösipojilta.

Eihän siitä mihinkään pääse, vaan God of War: Chains of Olympus on PSP:n pelituotannon kirkkainta kärkeä ja peli, jota käyttäisin ehdottomasti konsolin esittelemiseen kavereilleni. Mitä lämpimin suositus kaikille PSP:n omistajille. Nyt kun vielä PSP saataisiin suunniteltua uudelleen niin, etteivät peukaloni kramppaisi vartin pelaamisen jälkeen…

Katso myös arvostelun lisäkuvat: 64 kuvaa kuvagalleriassa.

 

Tekijä: Ready at Dawn Studios
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.us.playstation.com/GodofWar_Chainsofolympus/

Lue lisää eDomesta

God of War (PS2)

God of War II (PS2)

God of War II:n kätketty HD-tila

Haastattelussa God of War -pelin tiimi

Erikoisia pressikittejä: God of War vaatii kunnioitusta

Halo 3 Legendary Map Pack (360)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Patapon (PSP)

Professor Layton and the Curious Village (DS)

Shin Megami Tensei: Persona 3 (PS2)

Syphon Filter: Logan’s Shadow (PSP)

The Golden Compass (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

WipEout Pulse (PSP)