Grand Theft Auto: San Andreas (PC, Xbox)

01.07.2005 12:39 | Erica Christensen

Paluu Carl Johnsonin kotinurkille Xboxilla ja pc:llä on nostalginen tapaus. Groven gangstojen pariin on mukava palata, vaikka kotikonnut PS2-version tahkoamisen jälkeen tuntuvatkin kovin tutuilta.

San Andreas tarjoaa jälleen GTA-sarjalle ominaista vapaata pelaamista ja vahvan tarinan. Päähahmo Carl Johnson palaa äitinsä kuoltua takaisin kotikaupunkiinsa Los Santosiin, jossa hän kohtaa veljensä Sweetin ja vanhat gangsterikaverinsa. Siitä alkaa uskomaton matka, jonka aikana tutustutaan kymmeniin omaperäisiin hahmoihin ja tehdään tuttavuutta valtavaan peliympäristöön, joka on kuusi kertaa suurempi kuin Vice Cityssä. Dialogi ja omaperäisyys hakevat vertaistaan.

San Andreas v2

PlayStation 2 -versiosta on kulunut yli kahdeksan kuukautta. Tästä huolimatta pc- ja Xbox-versiot eivät teknisesti ole kovinkaan edistyneitä. Isoin pettymys on piirtoetäisyyden rajoittuneisuus. Ruudunpäivitys on tasaisempaa kuin PS2:lla, mutta piirtoetäisyys on usein lähes yhtä kehno. Tämä käy ilmi etenkin ajaessa, jolloin useiden rakennusten tekstuurit sekä puut piirtyvät juuri silmien edessä tai pysyvät sotkuisina. Jotkin yksityiskohdat, kuten mainosten tekstuurit ja sellaiset, ovat selvästi parempilaatuisia. Lentäminen sekä isommilla ajoneuvoilla liikkuminen on aiempaa huomattavasti sulavampaa.

On ymmärrettävää, että näin monimutkaisen pelin tuomisessa uusille alustoille ei ole lähdetty muokkaamaan syvällä pinnan alla kyteviä ongelmia. Toivottavaa se kuitenkin olisi ollut. Graafisia bugeja, kuten katoavia autoja ja tyhjästä ilmestyviä kansalaisia, on edelleen.

Pahempia ongelmia ovat esimerkiksi vihollisten ja omien jengiläisten heikko tekoäly. Se ei ole parantunut tehokkaampien alustojen myötä. Ryhmässä toimiessaan omien kotipoikien tekojen rajoittuneisuus on rasittavaa. Latausajat ovat sentään lyhentyneet, mutta vaatteiden vaihtaminen on lähes samanlaista tahmaamista kuin PS2:lla.

Nämä ovat lähinnä kauneusvirheitä, mutta ne vaikuttavat pelattavuuteenkin. GTAIII:een ja Vice Cityyn verrattuna San Andreaksen tehtävissä on vähemmän kokeilemisen varaa. Useimmat tehtävät on pelattava läpi tietyllä tavalla ilman sitä mahtavaa kokeilemisen vapautta, jota GTAIII:ssa oli. Tosin jälkimmäisen tehtävät olivat usein paljon San Andreaksen vastaavia yksinkertaisempia.

Ohjaus toimii osittain kömpelösti. Hiirellä ja näppäimistöllä tähtääminen toimii kuitenkin odotetun hyvin. Ajotuntumakin on näppiksen kautta yllättävän hyvä. Xboxilla ohjaus on kankeampaa, koska osa toiminnoista on sijoitettu mustalle ja valkoiselle napille, joita esimerkiksi ajaessa on todella hankala käyttää.

Ongelmista huolimatta nyt olisi viimeinkin syytä perehtyä Carl Johnsonin ja tämän kotipoikien uskomattomaan tarinaan, jos San Andreas ei jostain syystä ole tuttu. Vioista huolimatta San Andreas on mahtava pelikokemus.

 

Tekijä: Rockstar
Julkaisija: Take 2
Testattu: PC, Xbox
Saatavilla: PC, PlayStation 2, Xbox
Laitevaatimukset: P4 1 GHz, 384 Mt RAM, 128 Mt:n 3d-kortti, DirectX 9.0, Windows 2000, XP
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.rockstargames.com/