Uusimmat

Jade Empire (PC)

30.03.2007 14:54 Miikka Lehtonen

Oletko ikinä katsellut vanhoja kung-fu-elokuvia ja toivonut olevasi itse jalo soturimunkki, tai kenties julma, yliluonnollisia voimiaan väärinkäyttävä kung-fu-despootti? Jos olet, Biowaren kauan käännösputkessa kypsynyt Jade Empire lienee oikea peli.

Bioware on vuosien varrella tullut tutuksi roolipeleistään, jotka ovat hauskoja pelattavia, hyvin käsikirjoitettuja ja kaiken huipuksi vielä saavat pelaajansa ajattelemaan. Jade Empire jatkaa tätä putkea, vaikka onkin jakanut mielipiteitä yleisönsä keskuudessa.

Jade Empiren maailma on kuin yhdistelmä kaukoidän historiaa, 60-luvun kung-fu-elokuvien näkemystä Kiinasta ja tusinaa muuta vaikutetta, jotka kaikki on heitetty pataan kypsymään. Tuloksena on pinnallisesti antiikin Kiinaa muistuttava maa, jossa ryöstäjäparonit, keisarilliset pyrkyrit ja yliluonnollisia voimiaan käyttävät soturimunkit ratkovat maailman kohtaloa ja elämän tarkoitusta.

Jin ja Jang

Pelin tarina alkaa kovin kliseisistä lähtökohdista. Pelaaja on pienen ja vaatimattoman, mutta legendaarista mainetta nauttivan kung-fu-koulun tähtioppilas, jolle tämän vanha ja mystinen mestari povaa suurta tulevaisuutta. Jos tässä vaiheessa eivät hälytyskellot kilise, fantasia ei liene tuttu edes lajikkeena. Jo vain, kohta paljastuukin, että pelaajalla on Menneisyys ja Kohtalo, jotka asettavat hänet vastatusten suurten, pahojen voimien kanssa. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Se viehätys piileekin tyylissä, jolla tarina kerrotaan. Biowaren tyylille ominaisesti pelaaja pääsee osallistumaan aktiivisesti jokaiseen keskusteluun, joiden kulku myös vaikuttaa peliin. Vastaantulijoiden ja matkakumppanien reaktiot, tarinan suunta ja jopa pelaajan sijoittuminen hyvien tai pahojen joukkoon riippuu hänen valinnoistaan.

Pelaaja tasapainottelee kahden eri koulukunnan välillä. Avoin Kämmen opastaa, ohjaa, hoivaa ja ymmärtää. Suljettu Nyrkki taas uskoo, että jokainen on oman onnensa seppä ja vastoinkäymisten läpikäyminen vahvistaa. Kumpikaan puolista ei ole sarjakuvamaisen tai absoluuttisen hyvä tai paha, vaikka Suljetun Nyrkin tiellä joutuukin joskus tekemään kipeitä valintoja. Kuivuudesta kärsivää kalastajakylää ei silti hylätä oman onnensa nojaan kynäviiksiä pyörittelevän räkänaurun saattelemana, vaan ohjatakseen kyläläiset uudelle, paremmalle tielle.

Toisin kuin esimerkiksi Knights of the Old Republic -peleissä, hyvän pelitavan valitseminen ei tuomitse pelaajaa täydeksi nössöksi taistelukentällä, sillä molemmat koulukunnat pääsevät sijoittamaan kykypisteitään samoihin erikoistaitoihin. Näiden avulla voi esimerkiksi ammuskella tulipalloja, imeä vihollisilta elinvoimaa tai käyttää lähitaisteluaseita. Mikäli kehittyy todelliseksi koulunsa mestariksi, pelimaailmaan kätketyt opettajat tietenkin paljastavat filosofiansa äärimmäiset salaisuudet, joihin muilla ei ole pääsyä.

Kykyjä tarvitaan, sillä nyrkit ja jalat heiluvat tiheään tahtiin ja taistelu on pelin henki.

Teräskäden salaisuudet

Knights of the Old Republicista poiketen pelin taistelumoottori ei ole vuoropohjainen, vaan reaaliaikainen. Näinollen nyrkkejä täytyy heilutella itse, kuin tappelupelissä konsanaan. Pienen alkunärästyksen jälkeen ratkaisu tuntuu loistavalta, enkä ihmettele, että Mass Effectissä tulee myös olemaan mahdollisuus omakätiseen taisteluun.

Pelin konsolipohja näkyy ennen kaikkea taistelussa, joka on selkeästi tarkoitettu pad-ohjaimelle. Näppäimistöllä ja hiirellä voi yrittää pelata, mutta itse en sille tielle lähtisi. Xbox 360 -ohjaimella turpasauna sujui jouhevasti, vaikka koko ohjain on tiheässä käytössä. Taistelutyylien valinnat, erikoiskyvyt, väistöt, blokkaukset, heitot ja lyönnit onnistuvat kaikki sujuvasti.

Roolipelistä kun on kyse, pelkällä nyrkkirallilla ei pärjää pitkällekään, vaan pelaajan pitää oppia ymmärtämään eri tyylien vahvuudet, heikkoudet ja oikeat sovellukset. Oma, suuri osansa on myös taistelukentällä mukana seuraavalla kaverilla, jolle määrätty taktiikka ratkaisee paljon. Kunnon käskytys ja taistelutyylien lennokas vaihtelu tilanteesta toiseen muuttavat mahdottomalta tuntuvan kuolinloukun tiukaksi taisteluksi.

Esimerkkinä vaikka sammakkodemonin muotoa imitoiva tyyli on hidas, eikä yleensä saa lyöntiäkään perille. Jos pelaaja kuitenkin huomaa ennen tätä omaksua tyylin, jonka lyönnit hidastavat tai jähmettävät vihollisia, väkivahva demoni pääsee oikeuksiinsa. Koska tämän jälkeen väsy on päällä ja erikoisliikkeisiin tarvittava energia lopussa, voikin sujuvasti vaihtaa energiaa palauttavaan tyyliin ja näin pitkittää kestoaan.

Pikkuriesaa

Taistelumoottorilla on omat ongelmansa, joihin kuitenkin tottuu. Lukitus pätkii välillä ja pelaaja vain huitoo tyhjää ilmaa samalla kun olevinaan tähtäimessä oleva kohde kiertää rennosti selän taakse. Tiimikaverit ovat pahimmillaan täysin aivokuolleita ja ottavat passiivisesti nekkuunsa vihollisilta samalla kun pelaaja taistelee. Oppimiskäyrä on myös melko jyrkkä ja ennen kuin saa aivonsa kietaistua pelin salaisuuksien ympärille on tiedossa lähes loputonta ja nöyryyttävää latausruudun katselua.

Kun alkuvaikeuksien yli pääsee, tiedossa on hurmaava ja kiehtova seikkailu. Itse jäin peliin täysin koukkuun, vaikka en yleensä suuremmin itämaisesta mytologiasta perustakaan. Positiivisesti pelillä riittää myös kestoa, varsinkin jos ottaa tehtäväkseen kaikkien sivutehtävien ratkomisen. Kun peli on ohi, voi vaihtaa johonkin muista, aivan eri tyylillä taistelevista hahmoista tai vaikka koittaa toisenkoulukunnan filosofiaa. Tiedossa on nimittäin aivan erilainen peli.

PC-versio on vieläpä erikoispainos, joka lisää alkuperäiseen peliin uusia hirviöitä, uusia taistelutyylejä ja muuta mukavaa. Kyseessä on vieläpä laadukas käännös, joka tukee laajakuvanäyttöjä ja pyörii Vistallakin täysin ilman ongelmia. Kokonaisuutena kyseessä on siis äärimmäisen viihdyttävä, näyttävä ja kiehtova roolipeli, jossa riittää vielä pelattavaa viikkokausiksi. PC:n roolipelitarjonnan ehdottomia helmiä.

 

Tekijä: Bioware
Julkaisija: 2K Games
Testattu: PC
Saatavilla: PC, Xbox (ei Special Edition)
Laitevaatimukset: Pentium 4 1,8 GHz, 512 Mt keskusmuistia, 8 Gt kiintolevytilaa, GeForce 6200 tai vastaava Pixel Shader 2.0 -yhteensopiva näytönohjain
Pelin kotisivu:
http://jade.bioware.com/