UUSIMMAT

LittleBigPlanet 2 -ennakko (PS3)

27.09.2010 14:20 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Media Molecule
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.littlebigplanet.com/2
Tero Lehtiniemi

Harva peli onnistuu samalla aiheuttamaan niin paljon ärräpäitä ja uskomatonta mielihyvää kuin 2008 syksyllä julkaistu LittleBigPlanet. Se oli ainakin allekirjoittaneen kirjoissa vuoden ykköspeli, ja piristi vielä tuolloin pienestä vajaamiehityksestä kärsinyttä PS3:n pelivalikoimaa todella tehokkaasti.

Nyt on pikkuhiljaa tullut jatko-osan aika. Niinpä oli aika pukea säkkipoika jälleen Hitler-viiksiin, viittaan, pupunkorviin ja vaaleanpunaiseen pyjamaan, ja lähteä katsomaan minkälaisia hullutuksia LittleBigPlanet 2:n ennakkoversio tullessaan.

LittleBigPlanet on konseptina suorastaan häkellyttävän nerokas. Loistavasti toteutettua tasoloikkaa ripauksella The Incredible Machinea, sympaattistakin sympaattisemmat pelihahmot ja täydellisesti toimiva moninpeli yhdistettynä siihen, että pelaajilla on käytössään samat työkalut kuin kaupallisen version kenttäsuunnittelijoilla. Lopputuloksella ei liene teoreettisiakaan mahdollisuuksia epäonnistua. Pelin yhteisö onkin tuottanut kahden viime vuoden aikana kaikenlaista alkuaikojen penisraketeista (TTP oli aika lyhyt) kenttiin, jotka jättävät pelin tarinatilan kentät totaalisesti varjoonsa.

LittleBigPlanet 2:n kohdalla pyörää ei olla millään tasolla lähdetty keksimään uudestaan, vaan ideana on selkeästi ollut tarjota LBP:n tarjoamasta kokemuksesta hiotumpi ja monipuolisempi versio. Varsinaisten kenttien lisäksi pelaajat voivat tehdä elokuvia ja jopa täysin uusia pelejä. Ainakin fanipohjainen Tower Defence löytyy jo, joskin melkoisena raakileena.

Vaikka menujärjestelmä ja perusmekaniikka ovat pysyneet samana, ei peli suinkaan ole saman näköinen. Grafiikka on terävämpää, ja esimerkiksi liekki- ja valotehosteet ovat näyttävämpiä.

Betaversiossa ei valmiita kenttiä ole kuin kourallinen, mutta ne esittelevät melko kattavasti pelin tärkeimmät uudet ominaisuudet.

Uusi peli, uusia pelejä

Tärkeimpiä uusia ominaisuuksia ovat välianimaatiot, tehtävien linkittäminen ja mahdollisuus tehdä täysin uusia pelejä. Peliä markkinoidaankin ”platform for gamesina” ”platformer gamen” sijasta. Yhdestä kentästä löytyy esimerkiksi laite, jolla kaksi pelaajaa voi pelata Pongia toisiaan vastaan. Toinen kenttä taas esittelee Speden Speleistä tuttua laitetta muistuttavan pelin, jossa kisaillaan siitä kumpi painaa oikeita näppäimiä nopeammin.

Uusien kenttien graafinen ulkoasu ja suunnittelu noudattavat melko pitkälle edeltäjänsä happohipin hupivaunu -linjaa, psykedeelisine hahmoineen, väreineen ja kierouksineen.

Kenttien linkittämistä ja välianimaatioita esitellään huomattavasti hillitymmin, mutta innokas betayhteisö on onneksi ottanut näistäkin työkaluista jo vaikka mitä irti. Postapokalyptinen Ice Age: Extinction muistuttaa kamerakäyttönsä ansiosta välillä enemmän survival horroria kuin tasoloikkaa, ja onpa ahkera yhteisö tehnyt jo elokuviakin.

Pelikavereiden saaminen on helppoa. Käynnissä oleviin kenttiin voi liittyä ja hyväksyä muita pelaajia, ja varsinaista kommunikaatiota ei tarvita. Pelimekaniikka on niin helposti luettavissa, ettei varsinaiselle neuvonpidolle edes ole tarvetta. Moninpelinä peli saavuttaakin hupinsa korkeimman potenssin, kun söpöt säkkihemmot kuolevat mitä karmivimmilla tavoilla ja lentelevät toisiaan päin. Vaikka nettipeli toimiikin todella mainiosti, on peli edelleen parhaimmillaan saman laitteen ääressä.

Betan tarjoama anti on vielä hieman suppeaa, mutta anti on juuri sitä mitä toivoisikin. Kentät ovat laajempia, monipuolisempia, ja uudet työkalut antavat odottaa paljon sekä valmiin pelin tarinatilalta, että yhteisöltä. Vanhat työt eivät nekään mene hukkaan: ensimmäisen LBP:n kolme miljoonaa kenttää kääntyvät nimittäin suoraan uuteen ulkoasuun.

En voi maalata LittleBigPlanet 2:sta yhdeksi vuoden lupaavimmista peleistä siitä yksinkertaisesta syystä, että julkaisu on siirtynyt tammikuulle. Joka tapauksessa ei liene epäilystäkään siitä, että kakkososa hioo jo nyt kirkkaan timantin vain entistä täydellisemmäksi.

 

Lisää aiheesta

LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet on melko erikoinen tapaus. Kun peli julkistettiin E3-messuilla, jotkut ihastuivat välittömästi sympaattiseen SackBoy-hahmoon, mutta vielä useammat raapivat päätään. Varmasti monet raapivat edelleen, mutta peli on silti noussut Sonyn vuoden 2008 suurimmaksi lyhdynkantajaksi, eikä syyttä.

MediaMoleculen uutukainen on paketti, johon on kietaistu toimiva tasohyppelypeli, YouTube-henkinen online-osio ja sen verran puhdasta auringonpaistetta ja makeutta, että sen voimalla hymyilee kevääseen saakka.

Lue myös

Amnesia: The Dark Descent (PC)

F1 2010 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

King’s Bounty: Armored Princess (PC)

Kirby’s Epic Yarn -ennakko (Wii)

Professor Layton and the Lost Future -ennakko (DS)

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

Shank (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat