New Star Grand Prix (PC)

15.06.2009 12:12 Jukka O. Kauppinen

Näin formulakauden alettua kansa istuu kahden viikon välein tiiviisti tv:n edessä ja kinaa koko lajin tulevaisuudesta. Mutta jotain puuttuu. Näet PlayStation 2:lla tehdyt ratavideot kisojen alusta ja Se Virallinen Formulapeli.

Onneksi brittiläinen indie-pelitalo New Star rientää apuun. Firman New Star Grand Prix on riemastuttava, ylhäältä kuvattu kilpa-ajopeli, jonka parissa aika ei tule pitkäksi.

Se on mukavalla tavalla retrohenkinen ajopeli, jossa kaahataan F1-urheilun maailmassa kimeästi kimittävien ajopetojen rateissa. Sen painopiste on, vähemmän yllättäen, enemmänkin lystinpidossa ja hauskassa pelattavuudessa kuin simulaatiotasoisessa toteutuksessa. Niinpä peli sopiikin hienosti klassisesta arcade-henkisestä pelaamisesta nauttiville, vaikka onhan pelissä paljon muutakin.

Se näet mallintaa hienosti kokonaisen formulakauden, kaikkine harjoituksineen, aika-ajoineen ja varsinaisine kilpailuineen. Viikon aikana pelaaja voi valita vapaasti miten kunkin päivänsä käyttää. Radalla treenaten, tiimin kanssa bailaten, kavereiden kanssa hengaillen, bisneksiä säätäen. Viikon lopulla aloitetaan tositoimet, kun autot siirtyvät yksi kerrallaan radalle aika-ajojen merkeissä. Niiden jälkeen katsellaankin missä järjestyksessä biilit ovat varsinaisen kisan lähtöruuduissa.

Peli kuvaa hauskalla tavalla aitoa formulakautta, mutta ei kuitenkaan tarjoa aivan täydellisen autenttista elämystä. Siihen väliin tarvitaan vain ripaus mielikuvitusta. Formulakausi näet etenee aidossa järjestyksessä, aidoilla radoilla. Tallit, automerkit ja kuljettajat vain ovat keksittyjä. Tai no, muunneltuja. Se ei menoa kuitenkaan haittaa.

Varsinainen kilpa-ajaminen on lystiä kuin mikä. Lähtölaskenta käy, valot sammuvat, kaiuttimista raikuu formulamoottorien kimeä ulvonta ja pelaaja junttaa näppäimistöllä kiihdytysnappiaan pohjaan. Käytössä on kaikessa yksinkertaisuudessaan neljä nappia: kaasutus, jarru ja käännökset oikealle/vasemmalle. Peli on suunniteltu näppikselle ja ohjaus toimiikin sillä upeasti. Autot eivät kääntyile digitaaliohjauksen henkisesti nykäyksittäin, vaan sulavasti ja pehmeästi, uskottavan oloisesti. Ohjaus on selkeää ja toimivaa hankalimmissakin paikoissa. Niinpä pelaajan suurin haaste onkin hakeutua parhaille ajolinjoille, jarruttaa oikeilla hetkillä ja antaa sitten taas kumin palaa.

Pelaaminen on sujuvaa etenkin isoilla resoluutioilla, kun pelimaailma täyttää monitorin ja pelaaja ehtii välillä vilkaista minikarttaakin muistinsa virkistykseksi. Minnekäs se seuraava mutka menikään… Mutta jos homman ottaa tosissaan, niin ratahan on toki opiskeltu jo harjoitusajoissa.

Realismista on, ehkä joidenkin närkästykseksi, tingitty jotta pelattavuus pysyisi hyvänä. Niinpä esimerkiksi kolaroinnit eivät ole kohtalokkaita vaan melkeinpä kuuluvat pelin henkeen, ainakin ripauksen. Autot ottavat damaa, joka hidastaa ja hankaloittaa ajamista. Niinpä varikkopysähdykset kolarointien takia ovat vähän epätoivottavia. Myös renkaat kuluvat, pensasta puhumattakaan. Varikkotaktikointi onkin tärkeää, kuten oikeastikin.

New Star Grand Prix on ihastuttava pieni indiepeli, joka tarjoilee autourheilun saralla maukkaan annoksen puhdasta herkuttelua ja hauskanpitoa. Klassisten ylhäältä kuvattujen autopelien ystäville se on virkistävä paluu vanhaan, muille se on muuten vain veitikkamainen formulapeli. F1-kytkös ihastuttaa varmasti monia.

Vain yksi asia jää hieman kaivelemaan hampaankoloon. Ainakin pelin julkaisuversio luotti autojen suorituskyvyssä viime vuoden tuloksiin. Niinpä McLaren ja Ferrari ovat tekoälykuljettajien suhteen täysin ylivoimaisia, toisin kuin kuluvalla kaudella todellisuudessa. Lisäksi tekoälykuskit ovat ehkä liiankin tasaisia kuljettajia. Kukin ajaa omien ja autojensa kykyjen mukaan, tahkoten kisoista jotakuinkin yllätyksettömiä tuloksia. Olisi kivaa, jos menossa olisi enemmän vaihtelua ja yllättäviä tilanteita. Sen sijaan, että yllätykset tulevatkin lähinnä pelaajalta, joka joutuu vaikkapa ensimmäistä kertaa sadekelin kisaan.

Peliä voi kokeilla kotisivuilta löytyvällä demolla.

 

Tekijä: New Star Games
Julkaisija: New Star Games
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC, Mac
Laitevaatimukset: mitättömät
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.newstarsoccer.com/nsgp.html
Jukka O. Kauppinen

 

 

Lue myös

Battleforge (PC)

Close Combat: The Longest Day (PC)

I-Fluid (PC)

Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate (PC)

Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir (PC)

Overlord II -ennakko (PC, PS3, 360)

Plants vs. Zombies (Mac, PC)

X-Men Origins: Wolverine (PC, PS3, 360)