Uusimmat

NHL 07 (Xbox 360)

20.12.2006 19:00 Miikka Lehtonen

Viime vuoden Xbox 360 -urheilupettymysten jälkeen firmoilla oli edessään paljon työtä, mikäli ne halusivat tarjoilla pelaajille tänä vuonna todellisia uuden sukupolven kokemuksia. 2K rakensi oman pelinsä tutun pohjan päälle, mutta elokuvamaisempana. EA Sports puolestaan pisti koko hoidon kerralla uusiksi. Tuloksena on aivan uudenlainen NHL-kokemus, joka hurmaa otteellaan mutta ottaa samalla takapakkia muutamilla osa-alueilla.

Tää on mun maila

Pelin selkeästi tärkein innovaatio ja ennakkohehkutuksen keskipiste on uusi ohjaussysteemi. Vanhat nappulat on heitetty romukoppaan ja leijonaosa pelistä tapahtuu nyt analogitikkujen avulla. Toisin kuin esimerkiksi pelin PlayStation 2 -versiossa, vasen tikku ohjaa vain luistimia. Oikea tikku puolestaan on kiekkoilijan tärkein ase, maila.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan oikean tikun liikkeet siirtyvät lähes sellaisenaan mailan liikkeiksi. Nopea törkkäys eteenpäin ampuu nopean heittolaukauksen. Edestakaisella liikkeellä saa puolestaan aikaan lämäreitä, joiden nopeus ja onnistuminen riippuu pelaajan rytmityksestä. Hosumalla voi nimittäin pyyhkäistä vain lumet kiekon päältä, mikä jo sinänsä on hieno uudistus.

Mailapeli ei jää tähän. Heiluttelemalla tikkua oikealle tai vasemmalle pelaaja harhauttelee mailallaan. Puolikaaret molempiin suuntiin saavat aikaan tehokkaampia ranne- tai rystylaukauksia. Liikkeitä voi lisäksi yhdistellä, jolloin voi esimerkiksi tehdä valelaukauksen rystypuolella, siirtää kiekon nopeasti kämmenpuolelle ja nostaa ranteella yläpesään.

Moni luultavasti raapii tällä hetkellä päätään, eikä ihme. Systeemi nimittäin vaatii reilusti harjoittelua ja moni luultavasti tuomitsee sen ja koko NHL 07:n surkeaksi jo parin pelin jälkeen. Kannattaa kuitenkin sissittää, sillä selkärankaan iskostuttuaan uusi mailasysteemi on parasta, mitä kiekkopeleille on tapahtunut vuosikausiin. Poropeukalot voivat myös vaihtaa ohjauksen entisen kaltaiseksi, jolloin katoaa myös suuri osa pelin huvista.

Kiekkofysiikkaa

Kaukalon uudistukset eivät jää tähän. Uutta sukupolvea varten koko pelin fysiikkajärjestelmä pistettiin uusiksi pelaajien mallinnuksesta aina kiekon liikkeeseen saakka. Kokonaisvaikutelma yhdistettynä mailapeliin on uskomattoman hieno.

Kiekon liike on vapaampaa kuin milloinkaan aiemmin NHL:n historiassa. Pelaajavetoisen kiekkopelin, kuten laidan kautta kimmotettujen syöttöjen, ohella kiekko elää omaa, vilkasta elämäänsä. Se kimpoilee realistisesti pelaajien varusteista, muuttaa suuntaa mailaviidakossa ja liukuu jäällä kuin rasvattu salama.

Uuden, realistisemman kiekon tueksi myös maalivahdit on uusittu kerralla kunnolla. Aiempien staattisten möykkyjen sijaan myös veräjänvartijoihin on kaadettu aimo annos elämää. Uusista animaatioista maalivahdit hurmasivat eniten ja vakuuttivat peliä pelanneen, maalivahtipeliin erikoistuneen testiporukan. Maalivahdit liikkuvat ja torjuvat todella realistisesti, mikä ei ole vain kosmeettinen kysymys. Yhdistettynä uuteen kiekkofysiikkaan realistiset maalivahdit tuottavat realistisia maaleja.

Kiekko voi lirahtaa maaliin patjojen tai käden ja kainalon välistä. Olen nähnyt kiekon kimpoavan maalivahdin mailasta yläputkeen ja sisään. Mikään ei ole niin herkullista – tai katsantokannasta riippuen tuskallista – kuin nähdä matalan rannelaukauksen jälkeen maalivahti polvillaan haromassa epätoivoisesti räpylällä selkänsä taakse, mutta turhaan.

Kokonaismuutos aiempaan on uskomaton. Näin radikaalit muutokset pelityyliin ovat vaatineet kanttia, ja nostan hattua siitä, että niihin on lähdetty ja niissä on onnistuttu. Pelaaminen ei ole vain aiempaa hauskempaa, vaan myös realistisempaa. Kaikki maalit eivät synny enää harhautusten tai one-timereiden seurauksena, vaan verkko heiluu tiheästi kovien lämärien tai rannelaukausten jälkeen, aivan kuten oikeassakin kaukalossa.

Kauneusvirheitä

Kaukalon ulkopuolella franchise-pelitila on muuttunut miltei täysipainoiseksi manageripeliksi. Pelaajien käsittely ja joukkueen asioiden hoitaminen vaatii hetkittäin tuskallisen paljon aikaa, mutta onneksi tehtäviä voi aina delegoida apulaisilleen. NHL 07 mallintaa toki kaikki oikeat NHL-säännöt, palkkakatto mukaan luettuna. Yksityiskohtien määrästä johtunee myös se, että SM-liigaan tai muihinkaan NHL:n ulkopuolisiin sarjoihin ei pääse enää manageroimaan. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi liigat puuttuvat kokonaan pelistä.

Positiivista on vielä sekin, että aiemmin törkeästi huijannut tekoäly on vuodessa oppinut pelaamaan jääkiekkoa. Se tekee maalinsa ainakin pääosin rehellisesti, eikä vetele siniviivalta neljän maalin putkia.

Omat tiimikaverit tosin ovat ilmeisesti saaneet turhan monta taklausta päihinsä, sillä he unohtavat kiekon perusteetkin vähän väliä. Pakit kääntyvät pois irtokiekon vierestä, avaavat kunniakujaa vastustajan hyökkääjille ja seisovat ylivoimalla keskialueella. Maskimies on maalivahdin takana ja vetävä laituri seisoo kentän kulmassa, selkä tilanteeseen päin. Aivottomuudet ovat sen verran näkyviä ja säännöllisiä, että veikkaisin testiversioon livahtaneen ikävän bugin. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, töppäilyt tulevat syömään peli-intoa.

Myös viime vuonna ihastuttanut luistelumalli on ottanut askeleen taaksepäin. Liikkuminen on välillä ihmeen kulmikasta, ja siitä puuttuu se sulava, mutta painava fiilis, joka viime vuoden pelistä ja jopa tämän vuoden PlayStation 2 -versiosta vielä löytyy.

Nämä virheet kuitenkin kestää, sillä NHL 07 on yksinkertaisesti hemmetin hauska kiekkopeli. EA on vuosikausia hakenut sitä oikeaa tasapainoa realismin ja arcade-ryminän välillä, ja lesti on vihdoin natsannut kohdalleen. Pitää lisäksi muistaa, että kyseessä on uuden sukupolven pelinavaus, joten täydellisyyden odottaminen heti kättelyssä olisi epärealistista.

Vaikka pelaaminen on edelleen hetkittäin uskomattoman turhauttavaa perinteisen tekoälyttömyyden johdosta, harmi haihtuu pian. Kun Saku Koivu pujottelee maila heiluen vastustajan puolustuksen läpi, harhauttaa maalivahdin kyljelleen ja räjäyttää jatkoaikalaukauksellaan jäähallin katon irti, virheet ja pienet puutteet tuntuvat niin kovin kaukaisilta.

 

Tekijä: EA Montreal
Julkaisija: EA Sports
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, PSP
Pelaajia: 1-2 samalla koneella, 1-4 netissä
Pelin kotisivu: http://www.easports.com/nhl07/

 

Lue lisää Plazalta:

NHL 07 PC-version arvostelu

NHL 07 saapui Teemu Selänteen tähdittämänä

Teemu Selänne tähdittää NHL 07:aa

Lätkä on parhaimmillaan...

Katso tilanne vastaamatta