Uusimmat

Nostradamus: The Last Prophecy (PC)

27.03.2008 16:16 Markus Muhin

Toisin kuin monet tahot ovat viime vuosien aikana ehättäneet julistamaan, PC:n seikkailupeligenre ei suinkaan ole kuollut ja kuopattu. Vaikka seikkailupelien kultakausi monien mielestä oli 1990-luvun alkupuolella, jolloin monet  klassikkosarjat kuten Monkey Island, Gabriel Knight ja Broken Sword saivat esiosansa, seikkailupelejä tehdään edelleen paljon ja niitä ilmestyy kuin sieniä sateella.

Nostradamus: The Last Prophecy on historiasta tarinansa ammentava seikkailupeli, jossa pelaaja omaksuu kuuluisan astrologi Nostradamuksen tyttären Madeleinen roolin 1500-luvun Ranskassa.

Kuningatar ahdingossa

 Eräänä iltana Nostradamuksen kotiovelle saapuu tärkeä vieras. Ranskan kuningatar Catharine de Médicis on tullut pyytämään arvostetun astrologin apua selvittämään hovin lähipiirissä sattuneita kuolemantapauksia, sillä kuningatar arvelee kuolemien liittyvän Nostradamuksen kirjoittamaan ennustukseen. Nostradamus ei vanhoilla päivillään kuitenkaan tunne jaksavansa ryhtyä tehtävään, ja lupaa lähettää poikansa Césarin kuningattaren avuksi.

César on kuitenkin matkoilla, joten kuningattaren tietämättä Nostradamus antaa tehtävän tyttärelleen Madeleinelle. Koska keskiajalla lääkäreiksi ja astrologeiksi kelpaavat vain miehet, Madeleinen pitää pukeutua mieheksi ja esittää veljeään. Vaikka tarinan alku on hieman hämäränlainen, siitä kehittyy pelin aikana kiinnostava ja moniulotteinen.

Nostradamus: The Last Prophecy on ensimmäisen persoonan seikkailu, jossa tapahtumat kuvataan Madeleinen silmien kautta. Erotuksena moniin muihin samankaltaisiin seikkailuihin pelaaja tutkii ympäristöä liikuttamalla hiirtä, joten yhdessä paikassa ei tarvitse aina klikkailla 360 asteen kierroksen tehdäkseen.

Tavaraa kerätään tuttuun tapaan, inventaarion lisäksi Madeleinella on käytössä päiväkirja, johon merkkautuvat päivän tärkeimmät tapahtumat ja johon kerätään matkan varrelta löytyvät viestit. Päiväkirjaan on myös merkitty kunkin päivät tehtävät, mikä on kätevää jos päämäärä on hukassa. Toinen vihko on tarkoitettu erilaisille resepteille, joille tulee seikkailun aikana käyttöä.

Juuri reseptivihon avulla valmistettavat juomat ja ruuat ovat pelissä tärkeässä asemassa. Nostradamuksen perheen kotona on sekä keittiö että erillinen työhuone, jossa säilytetään monia erilaisiin eliksiireihin käytettäviä aineksia. Jos taas pitää viedä kuningattarelle tuliainen tai leipää naapureille, tehdään viemiset alakerran keittiössä. Vaikka syötävien tekeminen on sinänsä hyvin yksinkertaista eikä niistä tehdä pelin aikana liian suurta numeroa, se osoittautuu merkillisen hauskaksi puuhaksi.  

Ranskan auringossa

Kuten monet tämän päivän seikkailupelit, Nostradamus on graafisesti todella komean näköinen. Keskiaikainen pikkukylä ja sen ympäristö ovat hienoa katsottavaa. Pelin visuaaliseen puoleen on todella panostettu. Hieno ja tunnelmallinen musiikki sopii hyvin yhteen grafiikan kanssa.

Pelin hieno maailma on kuitenkin jätetty hyvin hiljaiseksi. Pieni Salon de Provencen kylä on täysin autio lukuun ottamatta Madeleinea, Nostradamusta sekä talossaan piileskelevää seppää, jonka luona tulee asioitua pariin otteeseen. Vaikka autius selitetään ruton pelkona, olisi mukaan kaivannut vähän enemmän vilinää. Toisaalta autius tekee pelin maailmasta viehättävän seesteisen.

Nostradamuksen puzzlet ovat suurimmaksi osaksi hyvin tehtyjä ja loogisia, ja mukaan mahtuu vaikeampiakin tehtäviä. Joskus tosin ratkaisu tai seuraava tehtävä saattavat jäädä epäselväksi päiväkirjasta ja sen tehtävälistasta huolimatta, sillä muut hahmot eivät puzzlejen ratkonnassa juuri auta. Pieni vihje aina silloin tällöin ei olisi pahitteeksi. Koska astrologialla on keskeinen asema, horoskooppimerkkien ja planeettojen merkitykset sekä symbolit oppii tuntemaan tehtävien aikana. Kokeneella seikkailupelifanilla ei kuitenkaan mene kovin kauaa Nostradamuksen ratkomisessa.

Pelin suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin inventaario. Tavaralokeroiden lisäksi käytössä on jaottelualue, jonne kaikki viimeksi saadut tavarat menevät. Tarkoitus on, että pelaaja voi itse siirtää tavarat jaottelusta haluamaansa lokeroon, mutta tällä ei kuitenkaan ole väliä sillä inventaario on muuten selkeä ja tietyn tavaran löytää nopeasti mistä lokerosta tahansa.

Tavaroita ei myöskään voi laittaa täysin automaattisesti lokeroitumaan, sillä jaottelualueen vieressä olevaa auto-nappia pitää painaa joka kerta, kun on saanut uutta rahtia. Tämä ei onneksi pahasti haittaa pelattavuutta, mutta on ratkaisuna kummallinen ja typerä, varsinkin kun ainakaan itse en tällaisiin missään muissa seikkailupeleissä ole törmännyt.

Loppuratkaisu

 Nostradamus: The Last Prophecy on hieno ja nautittava seikkailupeli josta ei loppujen lopuksi löydy erityisempää valittamisen aihetta. Kokeneen seikkailijan käsissä Nostradamus osoittautuu melko lyhytkestoiseksi, mutta jos aihepiiri kiinnostaa, on peli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Tällaisia jos mitä voi kutsua taidepeleiksi.

 

Tekijä: Kheops Studio
Julkaisija: MC2
Testattu: PC, AMD Athlon 64 3000+ 1,8 GHz, 512 Mt keskusmuistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Pentium III 800 MHz, 1,6 Gt kovalevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.nostradamus-thegame.com/

 

Lue lisää eDomesta

Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder (PC)

King’s Quest Collection (PC)

Lost Odyssey (360)

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (PC)

Obscure II (PC, PS2, Wii)

Sam & Max Episode 203: Night of the Raving Dead (PC)

Sam & Max: Season 2 – jaksot 1 ja 2 (PC)

Secrets of Atlantis: The Sacred Legacy (PC)

Silverfall (PC)