Uusimmat

Odama (GC)

04.07.2006 15:02 Muropaketin toimitus

Nintendo räväyttää GameCube-konsolille jotain uutta ja ainutlaatuista. Odama on peli, joka yhdistää perinteisen flipperin feodaaliaikaiseen eli tässä tapauksessa 1500-luvun Japaniin sijoittuvaan strategiapeliin, ja vieläpä reaaliajassa.

Pelissä on kyse kahden kilpailevan klaanin taistelusta. Pelaaja ohjaa Yamanouchi-klaania, joka taistelee Karasuma-klaania vastaan. Karasuma-klaani on vienyt Yamanouchi-klaanin maaomaisuuden ja Yamanouchi-klaani yrittää saada sen takaisin.

Itse pelissä Yamanouchi-klaanilla on käytössään kaksi salaista asetta, Odama-kuula, jota ohjataan kuten perinteistä flipperin kuulaa sekä Ninten Bell -kello, jolla aiheutetaan maanjäristyksiä ja joukkotuhoa vastustajan joukoissa. Nämä edellä mainitut ovat pelin keskeiset elementit ja koko peli on rakennettu niiden ympärille.

Pelin ikärajasuositus on yleiseurooppalaisen pelijärjestelmän (PEGI) mukaan 7+ vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että peli soveltuu ikärajasuosituksen mukaan jo ala-asteikäisille lapsille. Peliä pelataan sekä käsiohjaimella että mikrofonilla. Niiden käytön yhdistäminen on ehdoton edellytys pelin pelaamiselle, sillä peliä ei pysty pelaamaan ilman näitä kahta.

Tavoistaan poiketen palstan kirjoittajat joutuvat kohdentamaan arvostelunsa pelin toimivuuteen ja pelattavuuteen sen suoranaisen sisällön sijaan. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että peli ei oikeastaan sisällä ikärajasuositukseen liittyen mitään arveluttavia elementtejä, vaan taistelut vaikuttavat lähinnä pienten muurahaisten sekavalta kuhinalta. Kaikki peliin liittyvä on graafisesti toteutettu sillä tavoin, että se ei sisällä juuri mitään visuaalisesti väkivaltaista tai sen enempää verisesti toteutettuja taisteluita.

Kaikki peliin liittyvä ohjeistus on englanniksi. Lisäksi pelin kuluessa annetut ohjeet ovat englanniksi. Tällöin on turha olettaa, että nuoremmat pelaajat ymmärtäisivät niitä tai saisivat äännettyä äänikomennot sujuvalla englannilla. Peli vaatii selkeästi perehtymistä sen tekniikkaan ja toimivuuteen, jotta kokonaisuuden saisi toimimaan.

Peli on todellakin yhdistelmä hyvin perinteistä flipperiä ja jonkinsorttista strategiapeliä. Ongelma tulee vastaan siinä, että pelissä pitäisi pystyä yhdistämään saumattomasti sekä peliohjaimen käyttö että englanninkieliset äänikomennot. Tämä aiheuttaa sen, että peli vaatii pelaajalta hyvää peliin perehtymistä ja ohjeiden ymmärtämistä. Tämä saattaa olla nuorimmille pelaajille aivan liian vaikeaa.

Itse peli on muutenkin kokonaisuudessaan aivan käsittämättömän vaikea. Vaikeustasoa nostavat kaikki pienet yksityiskohdat, jotka pelin läpäistäkseen pakko hallita.

Peli on suunnattu varttuneemmille pelaajille, jopa siinä määrin, että toinen pelaaja käyttää peliohjainta ja toinen suorittaa äänikomennot. Tällöin peli voi toimia mukavana sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollistajana, jollainen tämänkaltaisen pelin varmasti pitäisi ollakin. Erikoinen yhdistelmä flipperiä ja strategiapeliä, mutta ei missään tapauksessa ikärajasuosituksen mukaiselle ikäryhmälle pelin toimivuuden kannalta.

Kokonaisuutena peli sopii lähinnä hillittömän vaikeista strategiaflippereistä kiinnostuneille pelaajille, jotka haluavat huutaa äänensä käheiksi ohjatessaan kuritonta samurailaumaa. Tämä ei kuitenkaan tee pelistä huonoa, mutta malliesimerkin pelistä, joka kuitenkin on tarkoitettu ikärajasuositustaan varttuneemmille pelaajille yksinkertaisesti sen vaikeustasoon liittyen.