Uusimmat

Project Gotham Racing 4 (360)

18.10.2007 14:42 Jukka O. Kauppinen

Bizarre Creationsin ajopelit ovat olleet konsolipelaajien suosikkeja jo Dreamcast-konsolin menestysvuosista lähtien. Firmalla on ollut hyppysissään taito tehdä hyviä ja pelattavia kaahailupelejä, joissa on samalla myös oiva ripaus realismia ja haastavuutta.

Taito ei ole kadonnut vieläkään, sitä todistaa Project Gotham Racing 4. Xbox 360:n lanseerauspelien kärkeen kuulunut Gotham 3 on edelleen vetovoimainen ajopeli, joka ei nöyrry edes uudempien kilpailijoiden edessä. Mutta onko jatko-osasta isukkinsa jatkajaksi?

Alkunarinaa

Gotham-sarjan neljäs osa on tekijöiden mukaan ensimmäinen, jossa he eivät joudu pelinteon lomassa opettelemaan samalla täysin uusia teknologioita. Sen näkee ominaisuuslistoissa. Uutta tavaraa on ja paljon. Autoja, ratoja, säätiloja ja pikkusälää joka lähtöön. Pelin sisältöä on ehditty miettiä ja viilata. Nelipyöräisten rinnalle on lisätty myös moottoripyörät.

Kaikki muutokset eivät kuitenkaan ole välttämättä niin mukavia. Tämä toki riippuu näkökulmasta, sillä kolmosta paljon suurempi painottuminen yksinpeliin on varmasti suuren yleisön mieleen. Itse olin sen sijaan todella otettu PGR3:n verkkopuolesta, jossa yksinpeliura yhdistettiin taitavasti verkkomoninpelin maailmaan. Yksinpelin verkko-ammattilaisuus oli jotain ennen näkemättömän hienoa, uutta ja toimivaa. Siihen verrattuna PGR4 yllättää surullisesti, sillä nyt yksin- ja moninpeli on rakennettu selkeästi erilleen toisistaan.

Lisäksi jäin kaipaamaan PGR3:n verkkopelivalintoja. Nyt nettikisoihin liittyminen on toteutettu Halo-pelien lanseeraamalla automatiikalla. Peli etsii automaattisesti joko sopivimman, pelaajan taidoille soveliaan kisan, tai sitten paiskaa pelaajan mielestään parhaaksi katsomaansa kilpailuun. Manuaalinen valinta on jätetty täysin pois – automatiikan ohella haluaisin selata rauhassa listaa kaikista liittymiskelpoisista kilpailuista ja valita mieluisimman kisan.

Vaan ei. Minulta on viety arvoista tärkein. Vapaus. Se mitä Irakiin viedään väkisin. Moneen perustuslakiin taottu perusoikeus. Eikä kilpailuja etsiessä saa edes valita autoluokkaa. Kaikki eivät pidä A-luokan megapikakiitäjistä. Ehkä haluaisin körötellä. Mutta ei. Peli vain päättää automaagisesti missä ajetaan, ota tai jätä. Jos jätät ja haet uudestaan, joudut suurella todennäköisyydellä takaisin samaan kisaan.

Epic fail.

Hienoja verkkokisoja

Onneksi silloin, kun asiat loksahtavat kohdalleen, Gotham 4 on verkossakin erittäin nautinnollista ajettavaa. Pääsääntöisesti verkkolagi on huomaamatonta ja pelaaminen sujuu. Eurooppalaisten kuljettajien kanssa ei esiintynyt ongelmia, rapakontakaisistakin vain yksi kanadalainen pelasi kerran huonon bitin päässä.

Kilpailujen mekaniikka toimii erinomaisesti. Nettikisojen ylläpitäjä voi säätää nopeasti ja varsin vaivattomasti kilpailujen asetuksia, joskin autoja olisi hyvä pystyä rajaamaan vieläkin tarkemmin. Valintoja ja optioita on kuitenkin kivasti kolmosta enemmän. Kilpailun startti tapahtuu nopeasti, lataus- tai odotusajat eivät ehdi hermostuttaa. Kilpailun aikana on helppo seurata tilannetta, sillä kierrosaikaerot kanssakuskeihin vilahtavat väliaikapisteillä ruudulla selkeästi, mutta ei kuitenkaan tungettelevasti. Tarpeellinen tieto on hyvin esillä, joskin vasemman alakulman minikartta näyttää edessätulevasta radasta suhteellisen vähän etenkin nopeilla pätkillä. Ja sykeröisillä pätkillä siihen ei kannata tosiaankaan luottaa, vain radan osaaminen ulkoa auttaa, kuten niin kovin monessa autopelissä yleensäkin.

Vaikka olikin jo mainituista syistä osittainen pettymys, niin sen yleistä toimivuutta ja sulavuutta ei voi kiistää. Pelaaminen on nautinnollista ja mielenkiintoista, pelijärjestelmä toimii ja kisojen tulokset näytetään selkeästi jälkikäteen. Silti, olisin toivonut enemmän Gotham 3:n tyylistä erittäin motivoivaa ja pitkäjänteistä verkkokisaamista. Nyt ajaminen tuntuu enemmänkin sarjalta yksittäisiä kilpailuja, ei kunnon nettiuralta. Kilpailutyyppejäkin on vain neljä erilaista, joista yksi on pelin alussa lukittu. Webbiominaisuudet, nauhoitusten ja valokuvien tallentaminen ja lähettäminen verkkoon ja toisten suoritusten lataaminen omalle konsolille eivät peitä verkkopelimuotojen karuutta.

Nyt myös yksin

Risuja ja ruusuja saavan moninpelin jälkeen on helppo nähdä mihin tämänkertaiset panokset on oikeasti pistetty. Yksinpeliin.

Yksinpelurille on tarjolla täysimittainen uratila, paljon erilaisia ja kehittyviä haasteita ja niin pois päin. Kisailusta kertyvillä kudos-pisteillä voi ostaa lisää autoja ja moottoripyöriä. Kaikkineen ajokokemus näin kasvaa, kehittyy ja muuttuu haastavammaksi. Sitä mukaa kuin ajotaito kasvaa, voi siirtyä myös vaativampiin ajoneuvoihin.

Ajokokemuksen laatua ei voi kritisoida. Pelattavuuden tärkeät elementit on hiottu upeasti. Autojen tuntumissa on eroja ja eri luokkien kulkuneuvot tuovat kilpailuihin erinomaista lisäväriä. Eri autot ja prätkät sopivat eri tavoin eri radoille, säätiloihin ja vuorokaudenaikoihin, minkä myötä pelikokemus muuttuu hauskasti ja tuo tilaa kokeiluihin.

Oikeastaan onkin vaikea kuvitella miten ajopelien tuntumaa voisi ylipäätään tästä enää parantaa. Gran Turismo 4 ja HD, PRG3, Forza 2, PGR4 – kiitämisen ja simulaation yhdistelmä on vain kehittynyt vuosi vuodelta ja peli peliltä. Löytyykö enää edes mitään mittareita, joilla pelattavuuseroja voisi järkevästi mitata? Ei siis realismi- vaan pelattavuuseroja.

Jos pelattavuuspuolta ei voida enää tästä kehittää, niin ehkä sitten tekniikkaa, tuota muropoikain lempiasiaa. Mutta sekin on tässä kohdallaan. Visuaalisesti peli muistuttaa enemmänkin Forza Motorsport 2:ta kuin edeltäjäänsä, minkä ymmärtää kun muistaa että tekijätiimit ovat olleet keskinäisessä yhteistyössä. Grafiikan tarkkuus ja laatu on parantunut edellisestä Gothamista, minkä ohella erilaiset säätilat ja vesisateet tuovat kisoihin mainion lisäelementin. Sadekeli ja lumi lisäävät entisestään pelikokemuksen monipuolisuutta.

Äänetkin ovat näin autottoman korviin erinomaiset ja äänijärjestelmä luo hyviä tilaefektejä ympäristön ja muiden kisaajien läheisyyden mukaan.

Kokonaisuutena Project Gotham Racing 4 on viihdyttävä paketti. Mutta täytyy todeta, että kyllä tässä on mennyt osa Gotham 3:n lumosta. Siinä missä Project Gotham Racing 3 oli todellinen Xbox 360:n verkkopeliominaisuuksien myyntitykki ja yleensäkin verkkopelaamisen edelläkävijä, niin nelosessa on menty askel taaksepäin ja luotu perinteisempi ja tavanomaisempi ajopeli. Paljon on saatu mutta samalla menetetty jotain.

Moottoripyörät ja yksinpeliuratila haasteineen eivät ole loppujen lopuksi kovin suuria muutoksia. Ne laajentavat peliä yhteen suuntaan, toisen suunnan kustannuksella. Mielestäni kauppa ei ollut hyvä. Silti Gotham 4 on erinomainen ajopeli, joka on monelle pelaajalle edellistä mielekkäämpi. On vain vaikea sanoa onko tämä loppujen lopuksi kolmosta parempi. Ei ainakaan yllättävämpi.

Valitettavasti PGR4 vastusteli kaikkia yrityksiämme räpsiä kuvakaappauksia. Käytettävissä olleet kuvakaappaukset ovatkin sitten tätä tyypillistä ”nättejä näkymiä mutta ei näytetä vahingossakaan miltä pelatessa oikeasti näyttää” -tasoa. Osa kuvista on kirjoittajan omista kilpailuista photo-tilassa tallentamia.

 

Tekijä: Bizarre Creations
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-2 samalla konsolilla, 2-8 system link, 1-8 online
Pelin kotisivu: http://www.bizarrecreations.com/games/pgr4/

 

Lue lisää eDomesta

Project Gotham Racing 4 –haastattelu – paljon parannuksia entiseen (osa 1/2)

Pelissä on yli 120 kulkuneuvoa, joista noin 70 prosenttia autoja ja loput moottoripyöriä. Pelin painopiste on näyttävissä, historiallisesti merkittävissä autoissa, eikä pelkästään nopeissa. Olemmekin tuoneet peliin paljon lisää monimuotoisuutta ja tarjolla on DMC Deloreanin, Ford Sierra Cosworth RS500:n, Kawasaki Ninja ZX-14:sta ja Ferrari FXX:n kaltaisia klassikoita.

Project Gotham Racing 4 –haastattelu – prätkiä ja kaupunkisuunnittelua (osa 2/2)

Teimme jo varhain päätöksen säilyttää PGR3:n kaupungit pelissä, joten uusien kaupunkien valintaprosessi muuttui melkoisesti. Nyt meillä oli mahdollisuus valita myös pienempiä ja vähemmän tunnettuja paikkoja, kuten Quebec ja Macau. Kaikki megacityt kun jo löytyivät.

Näin pystyimme valitsemaan haluamamme kilpailuympäristöt puhtaasti niiden toimivuuskertoimen takia – miten hyviä kilparatoja niihin voitaisiin rakentaa. Esimerkiksi Quebecissa on todella paljon korkeuseroja. Rata muuttuu keskusta-alueesta puistovyöhykkeeksi ja siellä on myös melkoisesti mahdollisuuksia kokea jäätä ja lumimyrskyjä. Siitä tuli todella oivallinen kilpa-ajoympäristö!

Bizarre Creationsin historia

Metropolis Street Racer jäi Dreamcastilla sarjan ainoaksi peliksi, mutta sarja jatkuu Xboxilla Project Gotham Racing -sarjan muodossa. Valtaosa Segan Euroopan pelinkehitysosaston nokkamiehistä, kuten Mark Mazlovics, siirtyi Dreamcastin parista Xboxille. Tämä selittää osaltaan sitä, miksi Bizarre sai jatkaa kevyesti uudelleen nimettyä autopelisarjaansa Microsoftin hoteissa.

Project Gotham Racing 2 (Xbox)

Yksinpelin ydin on Kudos World Series. 14 autoluokassa on paljon pelattavaa, sillä jokaisessa on 7-19 haastetta. Tavallisen katuajelun ja yhden vastuksen pieksemisen lisäksi pelaaja joutuu rikkomaan nopeuskameraennätyksiä, ajamaan tyyliikkäästi ja taidolla Cone Challengessä ja kiihdyttämään tavallisista autoilijoista ohi Overtakessa. Aikaa vastaan taistellaan Timed Run -monikierroskisailussa ja Hot Lap -aika-ajossa. Vaikeustason, ja sitä kautta saavutetut Kudos-pisteet, voi valita viidestä. Teräksisen mitalin saa todella helposti, mutta kulta ja platina ovat työn ja monen tuskaisen hikipisaran takana. Tekoäly on aggressiivinen ja antaa hyvän vastuksen, mutta se ei yritäkään välttää pellinrypistymistä.

Project Gotham Racing 3 (360)

Toisia vastaan pelatessa PGR 3 herää korkeaoktaaniseen kukkaan. Halusi sitten tuhota samassa huoneessa pelaavan kaverinsa tai nöyryyttää ulkomaan eläviä Xbox Liven välityksellä, ihmisvastustaja on tekijä, joka puhaltaa kokonaisuuteen eloa. Verkkokilpailut toimivat uskomattoman hyvin. Tämä peli elää verkosta ja verkossa, ja online-toiminnot ovat todella hienosti huippuunsa kehitettyjä.

Activision osti Bizarre Creationsin, Gotham Racing –ajopelin tekijän

Itsenäisten pelistudioiden määrä maailmalla vain pienenee. Ja isompiakin nielaistaan. Project Gotham Racing –peleistään tuttu Bizarre Creations näet sanoi tahdon – ja astui pyhään liittoon Activisionin kanssa. Seuraavaksi herää kysymys: mitenkäs Xbox-ekslusiivien Gothamien käy?