Uusimmat

Saints Row (Xbox 360)

20.11.2006 13:00 Simon Elo

Yksikään moderni pelisarja ei ole synnyttänyt yhtä paljon onnettomia kopioita kuin Grand Theft Auto. Kuuluisa kuvaus pikkurikollisen elämästä on innoittanut taloudellisten ansioidensa vuoksi lukuisia imitoijia. Tunnetuin lienee lukuisista suunnitteluvirheistä kärsinyt True Crime: Streets of LA. Jotain Rockstarin poikien on täytynyt tehdä niin helvatin hyvin, että muilla ei ole ollut saumaa – tähän päivään asti. Klooni-ilmiö tekee paluun, mutta tämä Dolly on todella laulun arvoinen.

Red Factionilla ja Freespacella kannuksensa hankkinut Volition näyttää kuinka homma hoidetaan – otetaan jotain vanhaa ja lisätään jotain omaperäistä. Ahkeran uurastuksen tulos on Saints Row, gangstaeepos suoraan ameriikan raitilta.

Tyyntä myrskyn edellä

Kylmähermoisten gangstojen, korruptoituneiden poliitikkojen, virkaintoisten tinanappien ja heikkohermoisten tavisten kansoittama Stilwaterin kaupunki ei ole niin tyyni kuin nimestä voisi päätellä. Pelaaja liittyy pienen kommelluksen jälkeen Kolmannen kadun Pyhimyksiin, ryhmään jonka tavoite  on palauttaa kaduille kuri ja järjestys. Pääjehulla Juliuksella on hienoja ajatuksia ihmisten itsemääräämisoikeudesta ja solidaarisuudesta, mutta tavallisten pulliaisten työrauhaa turvatessa ei tietenkään haittaa, jos omaan kukkaroon ilmestyy hieman tuohta. Elanto nyhdetään West Side Rollerzin, Los Carnalesin ja Vice Kingsin selkänahasta. Katutason vaikuttaminen on jengin ominta alaa, joten sankarimme pistetään heti hommiin jätteenkuljetusalalle.

Poikkeuksellisen kattavalla editorilla voi muuttaa hahmon pieniä yksityiskohtia kuten silmäripsien tuuheutta tai poskipäiden korkeutta. Nudisteja ei katsota hyvällä, joten kannattaa katsastaa viimeisimmät muotisuuntaukset ympäri kaupunkia löytyvistä vaateliikkeistä. Trendikkäät kuteet lisäävät hahmon arvostusta muiden silmissä. Rispekti on kaikki kaikessa.

Jos ei oo massii, ei oo rispektii

Grand Theft Autoa näpäytetään heti sormille. Esikuvastaan poiketen Stilwaterin monimuotoinen kaupunki on välittömästi koluttavissa esikaupungista keskustaan saakka. Näkymättömien seinien ja keinotekoisen rajoittamisen aika on auttamatta ohi. Nähtävyyksien bongailuun voi kuluttaa aikaa niin paljon kuin haluaa, ja kaiken lisäksi se on tehty helpoksi. GPS-paikannusjärjestelmä on idioottivarma. Reitti näytetään kartalla, joten huolenaiheeksi ei jää muuta kuin hanakoiden sinivuokkojen kannoilta karistaminen. Epäilin neuvomisen pilaavan löytämisen riemun, mutta homma on juuri päinvastoin. Tyytyväinen pelaaja on tietäväinen pelaaja. Sokkona harhailu ei tee onnelliseksi. Laajasta alueesta huolimatta piirtoetäisyys on mainio, lataustauot puuttuvat ja ruudunpäivitys pysyy tasaisena.

Pelaajalla täytyy olla riittävästi rispektiä uusien juonitehtävien avaamiseen, joten pääjuoni etenee hitaasti. Tehtävät pohjautuvat vahvasti lahtaamiseen, mutta syvyyttä tuo alueiden valtaus. Kortteleista saa valtauksen jälkeen säännölliset suojelurahat. Tarina ottaa itsensä liian vakavasti, mitä ei paranna tahaton koomisuus. Vetävän juonen puute haittaa tunnelmaa yllättävän vähän.

Tekeminen ei tarinan hitaasta etenemisestä huolimatta lopu kesken. Rispektiä ansaitaan muun muassa ilotyttöjä kuskaamalla, kamaa diilaamalla ja pahaa-aavistamattomia sivullisia sieppaamalla. Riemastuttavin sivutoimi on vakuutuspetos. Tarkoitus on hypätä kaahaavan auton eteen ja vetää muutama voltti ilmassa. Kivulias suoritus tuo tukun vakuutusrahoja.

Oma jengi on jokaiselle itseään kunnioittavalle ganstalle maailman napa. Kaverit osaavat tarvittaessa lyijymyrkyttää vihollisia myös autosta, samalla kun pelaaja keskittyy kaahailuun. Puhelimella voi soittaa paikalle uuden auton, jos oma purkki hyytyy tielle. Hinauspalvelua ei kaupungissa tunneta.

Asevalikoima rajoittuu tuttuihin tapauksiin kuten haulikkoon ja tarkkuuskivääriin. Aseet on jaettu eri luokkiin, joista jokaisesta voi olla yksi ase mukana. Vaihtaminen onnistuu jopa kesken kiivaan tulitaistelun. Tehokkain tuhovempain on sinko, joka on paras kaveri räjäyteltäessä SWAT-joukkueen pakettiautoja ilmaan. Autot räjähtävät näyttävästi ja lujaa. Lämpö väreilee realistisesti ilmassa kumiosien palaessa. Tähtääminen hoituu perinteiseen FPS-tyyliin. Hankalan lukitussysteemin voi unohtaa – tuliluikku ampuu sinne minne tähtäin osoittaa. Autosta voi ampua 360 asteen kaarella.

Pimp my GTA

Erilaisilla rasseilla huristelu on antoisaa puuhaa. Autojen ohjattavuus eroaa toisistaan selvästi, mutta turhaa realismia ei ole haettu. Ilmalennot ovat äärimmäisen ilmavia ja kässärikäännökset onnistuvat näppärästi. Muut autoilijat osaavat väistää, mutta ajavat provosoituina kylmästi päin. Varastettuja autoja voi varastoida omakotitalon autotalliin, josta voi huristella tuunaamaan paikalliseen korjaamoon. Harmillisesti valikoimaan eivät kuulu moottoripyörät tai lentokoneet. Kehittäjän mukaan syynä on pelimoottorin rajoitukset. Uskoo ken tahtoo, mutta todennäköiseen jatko-osaan ne varmasti saadaan.

Tusinalla radiokanavalla kuullaan ammattinäyttelijöitä, kuten Michael ”Sin City” Clarke Duncan, Keith ”Halo 2” David ja useista TV-sarjoista tuttu Daniel ”Jin” Dae Kim. Mukahauskat sutkautukset seuraavat toisiaan, mutta kuuntelijan naurunappula ei mene pohjaan. Soittolista on laaja, aina hip hopista klassiseen musiikkiin. Wagnerin aarioissa sitä on tunnelmaa.

Suurin etu esikuvaan nähden on moninpeli Xbox Liven kautta. Peleihin hypätään mukaan Halo 2 -tyylisen pelihaun kautta. Päivityksen jälkeen suurimmat julkaisun jälkeiset ongelmat kuten häiritsevä verkkoviive on saatu korjattua. Maksimissaan 12 pelaajaa voi mitellä blingblinginsä määrästä, tuunata autokisaa varten tai suojella sutenööriä. Suosituin pelimuoto on jälleen kerran perinteikäs tiimitappo, mutta sutenöörin avustaminen vaatii jo kunnon tiimityötä. Toisen tiimin on todella mietittävä miten puolustus hoidetaan, sillä sutenöörillä itsellään on turvana vain puukko. Kahden pelaajan co-opissa voi suorittaa tehtäviä yhteistyönä. Siitä ei ole kuitenkaan hupia pitkäksi aikaa. Myös moninpelissä muokataan oma hahmo, jota voi vaatettaa peleistä voitetulla rahalla. Takatukkaisen, sliipatun Sonny Crockettin sai luotua hetkessä.

Erinomainen GTA-klooni iskee oikeaan aikaan. Messias saapuu vasta vuoden kuluttua, mutta tarve laadukkaalle gangstaeepokselle on jo nyt. Vapaasti tutkittava kaupunki, helposti omaksuttavat kontrollit ja rutkasti autoja – Saints Row tarjoaa tätä kaikkea ja enemmän. Tekemistä piisaa tehtävien ja yleisen rällästämisen muodossa kymmeniksi tunneiksi. Seuraavan Grand Theft Auton on jälleen oltava jotain helvatin ihmeellistä pärjätäkseen.

 

Tekijä: Volition Inc.
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-12
Pelin kotisivu: http://www.saintsrow.com

Kuka voittaa blingbling-kisan?

Katso tilanne vastaamatta