Sebastien Loeb Rally EVO takkuilee kohti rallipelien kuninkuutta (PC, PS4, Xbox One)
Tekijä: Milestone
Julkaisija: Milestone
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: Windows 7 64-bit tai uudempi, Q6600 tai AMD A6-3670, 4GB muistia, GTX 660Ti/Radeon R9 270X, 30 gigaa kiintolevytilaa
Pelin kotisivu: http://sebastienloebrallyevo.com
Arvostelija: Matti Leinonen
Mistä tuntee maailman kovimmat rallikuskit? Voittojen määrästä? Kenellä on eniten mestaruuksia? Kuka sai eniten ilmaa alleen Ouninpohjalla? Kenen kartanlukija kestää parhaiten pohjapanssarin läpi iskevät kivet? Ehhei.
Kovat rallikuskit saavat oman nimikkopelinsä. Colin McRae, Richard Burns (rauha heidän sielulleen) ja Tommi Mäkinen saivat aikoinaan omat nimikkopelinsä, ja ensiksimainitut ovat hallinneet sen jälkeen kahdestaan kovien rallikuskien kerhoa. Kanaalin toiselta puolelta kuitenkin saapuu rallin MM-tittelin yhdeksänä peräkkäisenä vuotena vienyt Sebastien Loeb, joka italialaisen Milestone-studion avittamana on saanut omaa nimeään kantavan rallipelin.
Palleja puristava rallipuku: Check!
Milestone-studio ei ole ensi kertaa rallipelin ratissa. WRC-rallipelien lisäksi tallista löytyy runsaammin mitoin kaksipyöräisiin keskittyvää ajelua. Pohjat ovat siis hyvät Sebastien Loeb Rallya ajatellen.
Peli alkaa oman tallin muodostamisella, tosin melko minimaalisesti. Luodaan oma kuljettaja, ja keksitään kartanlukijalle nimi ja kansallisuus. Siihen vielä keksitään oman tallin nimi, ja väritys ja saadaan eka oma ralliauto. Luvassa ei ole mitään hirmuista B-ryhmän tykkiä, mutta pohjaltahan kaikki ovat aikanaan aloittaneet. Kun takana on tarpeeksi kisoja ja menestystä, jotka ovat tuoneet taskuun mammonaakin, on varaa hankkia äkäisempi neliveto-ohjus. Autovalikoima onkin kattava yli 50 autolla. Ajettavien rallien määrä onkin sitten vähäisempi. Kahdeksan eri rallia ja kahdeksan erikoiskoetta voi kuulostaa vähäiseltä, mutta laatu korvaa määrän. Perusrallien lisäksi mukana on rallicrossia ja Pikes Peak -ylämäkikisaamista.
Jos perinteinen uratila alkaa maistua puulta, on mukana myös toinen uratila. Nimittäin Sebastien Loebin uran huippuhetkiä toistava tila, jossa voi itse astua Loebin ajokenkiin ja käydä läpi kaikki hetket ensimmäisestä kisasta ensimmäiseen voittoon ja mestaruuteen. Loeb-uratila onkin mukava lisäys ja herkkua niille, jotka seuraavat rallia tiiviimmin ja tykkäävät loistaa tietovisassa autourheilutietämyksellään.
Milestone-studion RIDE-mopoilua pelanneet huomaavat peleissä jotain tuttua. Kisoista irtoaa rahan lisäksi mainetta, jonka avulla noustaan maailmanlistaa ylöspäin. Kun tarpeeksi korkea sijoitus on irronnut, avautuvat Loeb Events-tapahtumat pelattavaksi. Kun Loeb-event menee läpi menestyksekkäästi ykkössijalla, saa kisassa käyttämänsä auton itselleen.
Ajoneuvot on jaettu omiin ryhmiinsä. On modernia ralliautoa, Pikes Peak-siipihirviöitä ja B-ryhmän petoja ja etuvetokauppakasseja. Kaikki kisat ovat avoinna, kunhan tallista löytyy oikeanlainen auto. Jos oikeaan luokkaan kuuluvaa autoa ei tallista löydy, voi sen myös vuokrata. Kun rahaakin saa kisoista reippaalla kädellä, ei kovin kauaa tarvitse etuveto-Pösöllä pärryytellä, että on varaa hieman tehokkaampaan laitokseen. Vaikka parhaimmat ranskalaiset saa Mantan Grilliltä, on ranskiksia SLR:ssä tarjolla runsaasti, ainakin Citroenin muodossa. Perinteisten Mitsubishien ja Subarujen lisäksi löytyy vanhempaa Fordin RS200:sta ja Proton Satriaa.
Perinteisten yksittäisetappien ja rallycrossin lisäksi on mukana myös erikoisempia kisamuotoja, esim. reaktiotestimäistä ”aja oikeasta portista viime hetkellä”-kisaa sekä kuka saa eniten nopeimpia aikoja tietyllä rataosuudella. Rallicross-kisoissa meno on tiivistä ja joskus hektistä, kun kapealla Los Angelesin katuradalla pitäisi ohitse yrittää päästä.
Vaikeustasoa kannattaa suosiolla nakata korkealle, varsinkin kokeneemman rallittajan. Helpoimmalla vaikeustasolla autoa voi kerätä ojan pohjalta rauhassa ja silti väliaikapisteellä ollaan 15 sekuntia edellä muita.
Nyt puristaa liiankin tiukasti
Jos minulla lipesi Cossu-Escort metsään useamman kerran, päätyi Milestone samassa kohdassa metsähallituksen puolelle. Samalla CodeMasters vetää Dirt Rallyllä lintassa ohitse ja suomalainen sora lentää silmille särkyneen tuulilasin läpi.
Autojen ohjattavuus tuntuu oudolta. Meno on välillä kuin laskisi pitkää mäkeä ufoliukurilla. Tämä yhdistettynä hieman vinksahtaneeseen kolarimallinnukseen aiheuttaa harmaita hiuksia Monte Carlon erikoiskokeella. Pieni hipaisu tietä reunustavaan aitaan saa tuulilasin säröille ja koko konepellin lommoille. Isommista kolareista renkaat puhkeavat, takasiivet irtoilevat ja ohjaus menee täysin olemattomaksi. Ohjaus tuntuu jo valmiiksi suurimmaksi osaksi täysin aliohjautuvalta, joten pieni pusu tien vieressä olevaan kiveen on ehkä askel parempaan suuntaan.
Latausajatkin vaihtelevat oudosti. Useimmiten et ennätä edes mukavaa asentoa ottaa, kun auto jo seisoo lähtöviivalla. Joskus ennätät tehdä kesän lomasuunnitelmat valmiiksi ja latauspalkki on vasta puolivälissä.
Sebastien Loeb Rally onkin hienoinen pettymys. Vaikka autovalikoima onkin kattava ja uratila ja Loeb Experience-tila mainioita, eivät ne riitä paikkaamaan takkuilevan ruudunpäivityksen, väljähtäneen ulkoasun ja ufoliukuri-kontrollien aiheuttamaa mielipahaa. Vaaka kallistuu siis enemmän ja enemmän Dirt Rallyn puoleen.
Voi kuulostaa epäreilulta vertailla SLR:ää Dirt Rallyyn, joka on saatavilla vielä vain PC:llä. Mutta molemmat tavoittelevat rallipelien kuninkuutta ja Dirt Rally vain hoiti asiansa reippaasti paremmin. Suosittelen harkitsemaan uudelleen, jos ajattelit maksaa tästä täyden hinnan. Mutta jos konsolirallittelua on aivan pakko päästä harrastamaan, Sebastian Loebin uran kehitys kiehtoo etkä malta odottaa Dirtin ilmestymistä, niin kyllähän SLR hoitaa pahimmat niksat pois.
Sebi siis jatkossa leveilkööt ja paukutelkoot henkseleitään MM-titteliensä avulla.
Lisää aiheesta
Extra Life: Sebastien Loeb Rally EVOn julkaisujuhlissa
Sebastien Loeb Rally Evo -haastattelu: “Loimme rallit metri metriltä”
Sebastien Loeb Rally Evo -ensikosketus – legendan jalanjäljillä
Pelikopteri #018 – matkailua menneessä ja tulevassa (Checkpoint)