Uusimmat

Skullgirls: 2nd Encore (PS4, PSV)

12.09.2015 14:00 Miika J.K. Halmela

Skullgirls2ndEncore_arv_0kansiTekijä: Lab Zero Games
Julkaisija: Autumn Games
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4, PlayStation Vita
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella tai internetissä)
Pelin kotisivu: https://skullgirls.com
Arvostelija: Miika J.K. Halmela

Skullgirls2ndEncore_arv_04

 

Kallotytöt ovat täällä jälleen, ja tuovat tuoreimman inkarnaationsa myötä mukanaan monia uudistuksia. Peruspilarina paranneltuakin kokonaisuutta kuitenkin kannattelee edelleen rautaisella pelattavuudella varustettu tappeluteos, joka indie- ja joukkorahoitustaustastaan huolimatta pistää kunnolla kampoihin monelle genren AAA-luokan edustajalle – ja jättää osan niistä nielemään pölyä.

Alun perin vuonna 2012 julkaistu perinteikäs 2D-mätkintä Skullgirls keräsi kosolti ihastusta tappelupelien ystäviltä: se näytti visuaalisesti miellyttävältä, animaatio oli saumatonta ja nopeatempoinen turpaanveto toimi kuin sen kuuluisan junan vielä kuuluisampi saniteettitila. 2nd Encore pitää perusasiat ennallaan, mutta tuo pakettiin paljon lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi ääninäytellyn tarinakampanjan sekä uutta pelattavaa aina selviytymismoodista erilaisiin haastetiloihin.

Ääneen puhuvat hahmot ovat tietysti ihan kiva lisäys. Taistelijoiden stoorit pyörivät maagisen Kallosydän-taikakalun ympärillä, mutta kuten olettaa saattaa, juoni on silkkaa höpöhöpöä ja liirumlaarumia – selkäsaunomaan ja vastustajia kurittamaan tänne on tultu, piste. Toisaalta omintakeinen visuaalinen ilme on niin mukavaa katseltavaa, että jo pelkästään sen takia tarinamoodia on hauska tahkota eri hahmoilla.

Eipä sillä – Skullgirls: 2nd Encore näyttää kauttaaltaan hyvältä. Valikkojen art deco -henkinen ulkoasu on piristävää vaihtelua, ja taustalla pauhaavaa vanhan ajan jazzia kuuntelee mielellään. Animesta inspiroitunut hahmosuunnittelu on sopivalla tavalla älyvapaata ja överiä, joskin rosteri vaikuttaa moniin muihin genren peleihin verrattuna hieman suppealta – toisaalta nyt jokainen hahmo on selkeästi oma uniikki yksilönsä, eikä kahta keskenään samankaltaista tappelupukaria löydy. Omaksi suosikikseni nousi jättikokoinen yhdenmiehen yhtye Big Band, joka pieksee jengiä muun muassa erilaisin vaskisoittimin. Hillitöntä!

Skullgirls2ndEncore_arv_galleria- (13)

Mätkintää armottomalla oppimiskäyrällä

Kallotyttöjen kamppailu saattaa repiä aloittelijan hermot nopeasti riekaleiksi: viholliset iskevät lujaa ja liikkuvat nopeasti. Näyttävät erikoisliikkeet pahimmillaan puolittavat varomattoman ottelijan energiapalkin ja saavat huutamaan mammaa avuksi. Noviisin kannattaakin pudottaa vaikeustasoa pykälän tai parin verran sekä tutustua rauhassa tutoriaalitilaan, jossa erilaiset liikkeet ja kombot opetetaan kädestä pitäen. Tosin näppäimet kuvataan perinteisen Dualshock-painikkeiden sijaan pelin omilla symboleilla, kuten erilaisilla kirjaimilla. Tämä tuo opetteluun omaa lisähaastettaan.

Itse taistelussa pelaajan käytössä on suuntanäppäinten ohella kuusi toimintanappulaa, joista kaksi sijaitsee oikeanpuolisissa liipaisimissa. Niistä kaikille on käyttöä, eikä turhia iskuja oikeastaan edes ole. Näppäinrämpytyksellä ei pärjää, mutta kun jutun jujusta alkaa vähitellen saada kiinni, toiminta televisioruudulla rupeaa muistuttamaan kauniisti koreografioitua väkivaltabalettia.

Eräs mainittava ominaisuus on hahmojen lukumäärän valinta: taistoon voi napata yhdestä kolmeen tappelupukaria. Yksinäinen taistelija on kuitenkin suhteessa paljon väkevämpi kuin kahden tai kolmen nyrkkisankarin tiimi, joten kyseessä on lähinnä makuasia – itse pidin yhdellä voimakkaalla hahmolla pelaamisesta enemmän. Vaikeustasoon tämä kikkailu ei vaikuta: väkivahvankin hahmon naama on äkkiä mustelmilla heppoisempia tyyppejä vastaan, mikäli iskut ja blokkaukset eivät lähde selkärangasta.

Skullgirls2ndEncore_arv_galleria- (29)

Hieno indiehelmi kunnon haastetta janoaville

 2nd Encoren esittelemät lisäykset hiovat jo ennestään komeasta timantista yhä näyttävämmän ja täyteläisemmän jalokiven. Armottomuudestaan huolimatta Skullgirlsin tuorein inkarnaatio on pelin definitiivinen versio ja ehdottomasti kokemisen arvoinen indieteos.

Noviisien tosin kannattaa harkita asiaa kahteen otteeseen, sillä haastava vaikeustaso saattaa aiheuttaa äkillistä laskua harjaantumattoman pelaajan motivaatiokäyrään. Toisaalta Skullgirls: 2nd Encore eroaa raikkaan audiovisuaalisen antinsa ansiosta muista tappelupeleistä tarjoten piristävän kokemuksen kaikille perinteisten sivustakuvattujen mätkintöjen ystäville.

 

Lisää aiheesta

Bladestorm: Nightmare (PS4, Xbox One)

Guilty Gear Xrd -SIGN- (PS3, PS4)

Mortal Kombat X (iOS)

Mortal Kombat X (PC, PS4, Xbox One)