Uusimmat

Time Crisis 4 (PS3)

07.04.2008 13:02 Jukka O. Kauppinen

On se kumma miten pelien matka Japanista ja Jenkkilästä tänne Eurooppa-nimisen syrjäseudun pelikauppoihin kestää toisinaan epäinhimillisen kauan. Siinä on kärsimätön pelaaja sydän sykkyrällä, kun suosikkia ei vain näy eikä kuulu. Esimerkiksi Namcon Time Crisis 4 saapui luoksemme vaivaiset puoli vuotta jenkkijulkaisun jälkeen.

Hyvä kun edes nyt, voi hikinen pelaaja huohottaa räiskintäorgian lomassa. Luvassa on näet hurja annos klassista valopistooliräiskintää.

Time Crisis 4 on yksinkertaisesti ihana peli. Siinä mennään eikä meinata. Perinteiset kolikkopeliautomaattien pyssysankaroinnit on siirretty PlayStation 3:n ruudulle herkullisesti.

Toki pelin kauneus riippuu pelaajankin silmästä. Joillekin raiteilla kulkevat valopyssyräiskinnät ovat historian painolastia, joka pitäisi dumpata merenpohjaan. Toiset osaavat nauttia puhdashenkisestä, konstailemattomasta meiningistä, joka saa falskiusmittarin komeasti tappiin. Räiskinnästä on helppo nauttia, kunhan sitä ei kuvittele uudeksi Haloksi tai Crysiseksi.

Perinteitä, uuden kera

Vaikka kyseessä on valopyssyräiskintä, niin Duck Hunteihin tai Link’s Crossbow Trainingiin on melkoinen matka. Time Crisis 4 on pehmoammuskelun sijaan machoilua pursuava klassinen action-räiskintä, jossa annetaan kyytiä terroristeille ja asekauppiaille.

Meiningissä on isoa munaa. Action-tilassa mennään pelihallimaisesti raiteilla. Pelaaja kyykkii välillä piilossa lataamassa, sitten ponnahtaa esiin ja antaa aseiden laulaa. Pistooli, kivääri, konekivääri ja kranaatit ovat hyvässä käytössä, kun terroristit lakoavat. Peliä voi jatkaa huoletta, sillä vaikka nirri menisikin voi continue-napista jatkaa räiskematkaansa.

Tarinatilassa räiskintään löytyy uusia ulottuvuuksia ja myös hämmentävän värisen valopyssyn monille nappuloille löytyy selitys. Guncon 3 –valopistooli kun on varustettu liipaisimen lisäksi kahdella sauvalla ja kuudella napilla.

Ase on muotoiltu hyvin. Molemmat kädet lepäävät sillä mukavasti ja sormet yltävät vaivattomasti nappeihin ja sauvoihin. Pelaamisen ergonomia löytyy, joskin pyssy kyllä on aivan kamalan värinen. Tässä peliaseessa on sitä muotoilun vakuuttavuutta, mikä Wiin Link’s Crossbow Trainingin ”pyssystä” puuttuu – mutta oranssi väri pistää nikottelemaan. No, eipähän pyssy ainakaan häviä komeron perukoille noin vain.

Tarinamatkaillessa ruudulle lävähtää tavallista monimutkaisempi valopyssyräiske, jossa pelaaja ei olekaan enää raiteilla vaan kulkee pelimaailmassa kuin FPS-peleissä konsanaan. Toisella sauvalla ohjataan hahmoa, toisella käännellään päätä – ja pyssy tulittaa minne vain halutaan. Napeista esimerkiksi hypitään, ladataan ja vaihdetaan aseita.

FPS-räiskintämatka tuo meininkiin hauskaa vaihtelua, joskin täytyy myöntää että missä tahansa oikeassa FPS-pelissä itkuhuuto olisi päässyt ulos jo aikaa sitten. Kentät ovat möhkälemäisiä, objektit kulmikkaita, tekstuurit kamalia, viholliset pösilöitä, niillä ei ole ollenkaan tekoälyä ja kenttäsuunnittelukin on alkeellista. Toisin sanoen – perusräiskintänä tämä olisi silkkaa s*ntaa. Jotenkin kummasti ongelmat kuitenkin peittyvät valopyssyräiskinnän riemun alle.

Tarinatilan FPS-matkailua väritetään tarjoilemalla pelaajalle myös arcade-tilasta tuttuja raidematkoja. Tämä tekee pelaamisesta vaihtelevampaa ja pitää mielenkiintoa yllä.

Pelitilasta riippumatta kyseessä on silti erittäin suoraviivainen ja konstailematon räiskintä. Pelaaja imee nahkaansa hurjat määrät luoteja ja jakaa ne vihollisille takaisin hyvällä kertoimella. Aseita voi vaihdella kätevästi ja vaikka kudit voivatkin välillä käydä yhdestä vähiin, niin ammustäydennystä löytyy säännöllisesti. Tulivoiman puutteeseen peli ei nuupahda missään vaiheessa.

Valittavissa on viisi eri vaikeustasoa, joiden avulla pelikokemuksen voi kustomoida itselleen sopivaksi. Normaalitaso on sopivan haastava ja useimmat vaikeammatkin tilanteet selviävät muutamalla yrityksellä. Tosin kentän lopussa kuollessa voi päästä ärräpää, sillä matka edelliselle checkpointille saattaa olla turhan pitkä.

Hubaa

Time Crisis 4 on oikeastaan yllättävä peli. Periaatteessa se ei ole kummoinen, grafiikkakin on valovuosia jäljessä PS3:n todellisista kyvyistä. Silti peli viihdyttää koko rahan edestä. Kokonaisuuden summa ylittää valopyssyräiskintöihin asetetut ennakkoepäilyt, sillä pelattavuus on kunnossa sekä arcade- että tarina-tiloissa. Raideräiskintäosioissa kenttäsuunnittelu ja visuaalit toimivat paremmin kuin tarinatilan avoimilla kentillä, jotka on selvästi tuupattu puoliväkisin tuomaan peliin edes jotain uutta.

Lisäksi peli on ladattu täyteen avattavia extroja ja bonusaseita. Hiljalleen avautuvat minipelit tuovat kokonaisuuteen lisää hupiarvoa ja kestoa.

Varsinainen ydinpeli, arcade-tila, on kuitenkin kovin lyhyt. Sen räiskii läpi noin tunnissa, kun oikein panostaa ja keskittyy. Tarinatila erilaisine vaikeustasoineen pidentää pelikokemusta. Mitään eeppistä, monen illan viihdepakettia ei silti kannata odottaa.

Yksinpelin kaikissa muodossaan läpäistyään, extrat ja miniherkut nautittuaan, Time Crisis 4 on vaarassa jäädä pelihyllyn yksinäiseksi sudeksi, ellei sille hommaa kaveriksi toista valopyssyä. Yksinpelikin on näet sen verran lystiä, että kahden pelaajan räiske on varmasti mainiota seurapelihubaa, etenkin virvokkeita nautittuaan.

Time Crisis 4 on lysti tapaus. Se ei mullista maailmoja tai tarjoa käänteentekeviä uudistuksia. Jos et pidä valopyssypeleistä, et pidä taatusti tästäkään. Mutta ainakin minusta tämä on hauskaa, aivot narikkaan –viihdettä, jota ei kannata ottaa liian vakavamielisesti. Lyhyydestä huolimatta tarjolla on hauska räiskintämatka. Jos toisen Guncon 3 –valopyssyn vain löytää tarpeeksi halvalla, niin moninpelaamisen iloa riittää varmasti pitkäksi aikaa. Pyssyt ja peli –kombo kuitenkin maksaa Suomessa noin 90 euroa, joten kovemmankin pelimiehen voi olla vaikea perustella kahden hankintaa samaan talouteen. Ehkä jos pelkkä pyssy löytyisi jostain halvalla…

Toistaiseksi Time Crisis 4 on ainoa Guncon 3 -pyssyä tukeva peli. Guncom 3:lla ei voi pelata räiskintöjä, jotka on tehty vanhemmille Guncon-malleille.

Huomatkaa: valopyssy ja sen tv-ruudun ympärille asetettavat anturit ovat johdollisia ja kytketään konsolin USB-liittimiin. Telkkarin on siis oltava kohtuullisen lähellä konsolia. En osaa sanoa miten valopyssyanturit toimivat valkokankaan ympärillä. Pyssyn johto on noin 2,5 metriä pitkä. Pyssy kalibroidaan joko kolmella tai viidellä pisteellä, tähtäily oli molemmilla tarkkaa ja luontuvaa. Lisätietoja: GunCon @ Wikipedia.

 

Tekijä: Namco Bandai Games
Julkaisija: Namco Bandai Games
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2, samalla konsolilla
Pelin kotisivu: http://timecrisis-4.com/

 

Lue lisää eDomesta

DigiExpo 07

House of the Dead III (Xbox)

Link’s Crossbow Training (Wii)

Rambo – digitaalinen sankarini

Resident Evil: The Umbrella Chronicles (Wii)

The Typing of the Dead (PC, DC)

Wiin ohjaimet transformeroituvat konepistooliksi

Army of Two (PS3, 360)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Patapon (PSP)

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3)

WipEout Pulse (PSP)

Valopyssypelit ovat...

Katso tilanne vastaamatta