Uusimmat

World of Warcraft: Wrath of the Lich King -ennakko: osa 1 (PC)

11.07.2008 14:00 Miikka Lehtonen

Jos pelaajilta kysyttäisiin yleisesti heidän eniten odottamaansa peliä, vastaukset voisivat olla melko vaihtelevia. Jos asiaa tiedusteltaisiin PC-pelaajilta, tilastollisen todennäköisyyden mukaan suurin osa heittäisi tiskiin yhden ja saman nimen: Wrath of the Lich King.

World of Warcraftin toinen lisälevy oli komeasti näytilla Blizzard Worldwide Invitational -tapahtumassa niin paneelikeskustelujen kuin hands on -peliajan muodossa. Vietettyämme useita tunteja pelin parissa voimme potkaista käyntiin kunnon hekumoinnit.

Blizzardin megamenestyspelin julkaisusta tulee loppusyksystä kuluneeksi neljä vuotta. Tuona aikana pelaajat ovat kukistaneet jos jonkinlaisia elementaaliherroja, pahoja velhoja ja muinaisia jumalia, sekä raivanneet tiensä toiseen ulottuvuuteen. Tämän jälkeen matka tundralle ei välttämättä kuulosta kiehtovalta, mutta jo nyt on selvää, että Wrath of the Lich King tarjoaa Warcraft-pelaajille aihetta innostumiseen.

Vaikka moni voisi helposti niin kuvitella, Blizzardin softapuolen pojat eivät ole viettäneet viimeisiä vuosiaan pyörien Roope-sedän rahasäiliössä vaikka siihenkin heillä luultavasti olisi mahdollisuus. Pelaajilta saatu palaute on otettu vastaan ja lisäksi sisäinen pelitestaus on tuottanut hedelmää. Lopputuloksena oli karu heräämisen hetki: vaikka The Burning Crusade teki paljon hyvää, lopulta lisälevy ei täyttänyt Blizzardin sille asettamia tavoitteita. On aika palata piirrustuspöydälle ja yrittää uudelleen.

Arthaksen jalanjäljillä

Kuten lisälevyltään voisi odottaa, Wrath of the Lich King tarjoaa pelaajille jos jonkinlaista. Upouusi manner tuo mukanaan kymmeniä uusia tehtäviä, ämpärillisen uusia luolastoja ja muutenkin mukavasti nähtävää ja koettavaa. Kokemuskatto nousee 80. tason kohdalle, mikä tarkoittaa luonnollisesti uusia kykyjä ja aiemmasta laajennettuja talent-puita. Peli esittelee myös World of Warcraftin ensimmäisen niin kutsutun sankariluokan, sillä halukkaat pelaajat voivat lähteä seuraamaan Arthaksen jalanjälkiä kuolonritareina.

Tällä kertaa emme pureudu niinkään näihin perusasioihin, vaan Blizzard Worldwide Invitationalin antiin. Mitä pelistä sanottiin, mitä kysyttiin, mitä vastattiin ja ennen kaikkea se tärkein: miltä peli tuntui?Aloitetaan vaikka siitä monia eniten kiinnostavasta kysymyksestä, kuolonritareista.

Kuolonritarit ovat Blizzardin ratkaisu kuulemma peliä uhkaavaan tankkipulaan, sillä levyhaarniskoihinsa suojautuneet synkistelijät osaavat niin ikään tehdä vahinkoa kuin ottaa sitä vastaan.

Firman omien visioiden mukaan kuolonritarit tankkaavat ensisijaisesti maagista vahinkoa tekeviä vihollisia, mutta pystyvät toki muuhunkin. Maagiset viholliset ovat silti se tärkein kaura, sillä Death Knight pystyy muuttamaan vihollisten tekemää maagista vahinkoa energiaksi ja parantamaan sillä itseään, sekä myös rankaisemaan vihollisiaan näiden heitellessä loitsuja.

Erona kaikkiin muihin hahmoluokkiin kuolonritarit aloittavat pelin 55. kokemustasolta ja niihin pääsee käsiksi vain, mikäli on jo pelannut samalla serverillä jonkin muun hahmon tarpeeksi korkealle. Se, onko ”tarpeeksi korkealle” 80. kokemustaso vai jotain pienempää, on vielä auki.

Kuolonritarit tuovat peliin mukanaan myös aivan uudenlaisen pelimekaniikan, riimumagian. Kuolonritarit voivat ladata miekkoihinsa kuusi riimua kolmesta eri magian koulukunnasta, joista jokaisella on oma funktionsa. Kuolonritarien kaikki loitsut ja myös kykypuut on sidottu näiden riimujen ympärille ja manan sijaan kaikki erikoiskyvyt kuluttavat omaa riimuaan. Kun riimusta loppuu virta, kuolonritari vetää henkeä ja odottaa voimiensa palautumista.

Kuolonritarit olivat luonnollisesti pelattavissa tapahtumassa, joskaan kovin ihanteellista kuvaa hahmoluokasta ei saanut. Aloitusvarusteet näyttivät komeilta, mutta esimerkiksi ratsuja ei löytynyt lainkaan. Näin ollen suurin osa testiserverin kalmoista pyöri ympyrää Tirion Fordringin mökin ympärillä mättämässä lepakoita käkättimeen.

Jo epäedullisen testisession perusteella kävi selväksi, että kuolonritareilla on muutama mielenkiintoinen kyky, merkittävimmin heidän niin kutsuttu vetokykynsä. Siinä missä normaalisti vetämisellä tarkoitetaan hirviön nakkaamista vaikka heittokirveellä tämän huomion herättämiseksi, kuolonritarit kirjaimellisesti kiskaisevat vihollisensa eteensä vaikka 20 metrin päästä. Toimii myös ihmispelaajiin, mikä sai luultavasti PVP-miesten suupielet valumaan kuolasta.

Nykymuodossaan kuolonritarit eivät kuitenkaan olleet mitään taivaallisia tappokoneita, vaan tuntuivat jopa sangen hitailta ja tylsiltä pelattavilta. On varmaa, että Lich Kingin avajaispäivänä servereillä nähdään noin 5,6 miljoonaa kuolonritaria, mutta yhtä varmaa on, että edes Outlandsiin heistä ei pääse kuin promille.

Puu kasvaa kohti taivasta

Kokemustasojen noustessa 80. tasolle saakka jokainen hahmoluokka saa toki 10 uutta talent-pistettä ja niitä varten pinon uusia talenteja. Jokaiseen kykypuuhun tulee pari uutta kerrosta, joiden kärjessä kököttää se 51 pisteen megakyky. Testissä ollut alpha-versio sisälsi kooltaan täysikokoiset talent-puut kaikille hahmoluokille paitsi paladineille ja metsästäjille. Linnoittauduimme testiryhmämme kanssa toki koneen ääreen, kunnes kaikki oli testattu ja nähty.

Talent-arpajaisten lopputulos tuntuu tässä vaiheessa olevan se klassinen ”joillain käy vain tuuri” -tilanne, sillä hahmoluokasta riippuen uudet talentit saavat aikaan joko hekumallista kiljuntaa tai hymähtelyä. Pitää toki muistaa, että nyt ollaan vasta alpha-versiossa ja kyvyt tulevat muuttumaan, mutta perinteiseen tyyliin jotkut talentit ovat niin pahuksen hauskoja, että ne tulevat lisäämään oman hahmoluokkansa suosiota eksponentiaalisesti.

Tällaisena voidaan mainita vaikkapa warlockin kyky muuttua Illidanin näköiseksi demoniksi. Demonimuodossaan sarvipää tekee kelvollista melee-vahinkoa, mutta pystyy myös muun muassa nakkelemaan vasamaa vihollistensa niskaan kunnon viuhkoissa. Ratkiriemukasta.

Toiset hahmoluokat, kuten esimerkiksi druidit, eivät saa mitään niin näyttävää, mutta kylläkin vastauksen suunnilleen kaikkiin rukouksiinsa. Vapaasti taistelun ulkopuolella käytettävät henkiinherätystaiat, omien feral-kykyjen parempi skaalautuminen ja useiden tökkivien kykyjen korjaus? Kyllä kiitos! Esimerkiksi ennen surkuhupaisan turha Tiger’s Fury ei kuluta enää Lich Kingissä lainkaan energiaa ja lisäksi kolmen talent-pisteen avulla palauttaa 60 pistettä kallisarvoista kisuenergiaa.

Teemana tuntuu muutenkin olleen antaa pelaajille sitä, mitä nämä haluavat. Muun muassa sotureihin on kiinnitetty huomiota, sillä Blizzardilla on huomattu, että he ovat ajautumassa paitsioon. Vahingontekoon erikoistuneiden soturien tankkikykyjä tullaan parantamaan, mutta myös tankkipuuhun pisteensä sijoittaneiden vahingontekokapasiteetti nousee.

Kykypuista puhuttaessa voisi mainita myös jotain, mistä netissä on kohistu yllättävän vähän. Jos olet parantaja tai tankki, olet luultavasti kironnut useaan otteeseen 100 kultarahan respec-laskuja raidien ja PVP:n välissä. Kiroaminen loppuu pian, sillä Blizzard on lisäämässä peliin mahdollisuuden vaihdella kahden talent specin välillä. Pääsuunnittelija ei vielä sukeltanut syvemmälle yksityiskohtiin, mutta lupasi suoraan, että ominaisuus tulee jo lähiaikoina.

Eeppisen Wrath of the Lich King -previkkamme toisessa osassa paneudumme muun muassa PVP-uudistuksiin, sekä yleiseen fiilistelyyn jatko-osan tiimoilta:

World of Warcraft: Wrath of the Lich King -ennakko: osa 2

Lisää aiheesta

Kiinnostaako Wrath of the Lich Kingin beta?

Huhuista faktoiksi: pino tietoa World of Warcraftin lisäosasta

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 1. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 2. päivä

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 3. päivä

Lue myös

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2

Sanokaa hyvästi Jack Thompsonille

Rock Band vei Harmonixin oikeuden eteen