Uusimmat

10 print ”Hello World!” 20 goto 10

02.05.2014 12:31 Jukka O. Kauppinen

Basic-ohjelmointikieli täytti eilen vuosia. Tasan 50 sellaista. Hello World, kaikki!

Basic näki päivänvalon 1.5.1964. Se ei ollut maailmanhistorian ensimmäinen ohjelmointikieli, eikä sen puoleen kehittyneinkään. Mutta se oli yksinkertaisin.

Basicin juju oli helppous. Se oli selkeä ja looginen. Suorastaan universaali. Niin kätevä, että kotimikrojen vallankumouksen käynnistyttyä lähes kaikissa kotimikroissa oli sisäänrakennettu Basic-tulkki, jonka avulla käyttäjät pystyivät opettelemaan tietokoneohjelmointia ja tekemään omia ohjelmiaan.

Kuulostaa ehkä utopistiselta nykyaikana. Vaikka nykypäivän tietokoneenkäyttäjien taitoja kehutaankin usein hyviksi, niin todellisuudessa harva ymmärtää mitään pintaa syvemmältä – ja taidot loppuvat kesken, jos ulkoaopeteltua joutuu soveltamaan. Ennen wanhaan koneet eivät kuitenkaan bootanneet työpöydälle, ja itse tekeminen – tai ainakin kokeileminen – oli päivän sana. Suurin osa 80- ja 90-luvun tietokonenuorista saikin tavalla tai toisella ainakin pienen kosketuksen tietokoneiden sielunelämään, monikin myös Basicin kautta.

Vaikka Basic ei tietokoneiden kehittyessä pysynytkään enää kehityksen virrassa mukana, eikä sillä pystytty hyödyntämään kuin murto-osaa 8- ja 16-bittisten koneiden tehoista, niin se oli silti verraton väline ensimmäisten omien ohjelmointikokemusten hankkimiseen.

”Minä koodasin ihan itse ja merkit pomppivat ruudulla!”

10 print ”Hello World!”

Kannattaa myös muistaa, että jopa itse Microsoft aloitti nousukiitonsa tietokoneiden kehityksen historiaan juuri Basic-kielen avulla. Yhtiön tekemä Micro-Soft Basic –tulkki näet oli vakiovaruste lukemattomissa 1970- ja 1980-luvulla valmistetuissa kotimikroissa!

Basicin historiaan voi sukeltaa Gamasutran historiikin kautta!

Lue juttu: A basic history of BASIC on its 50th birthday

Lisää aiheesta

DSi:stä tuli melkein tietokone – Petit Computeria voi ohjelmoida Basicillä