Britannia antaa verohelpotuksia ”brittiläisten pelien” tekijöille
Iso-Britannia on ollut 80-luvulta saakka pelintekemisen suurvalta. Pelintekijöitä on palkittu kuningattarenkin toimesta ja esimerkiksi Sinclair Spectrum -kotimikrojen kehittäjä Clive Sinclairkin tunnetaan ansioistaan Sir Clivenä. Pelialalle on myös annettu erilaisia tukia ja verohelpotuksia, joista uusin on sisällöltään jokseenkin kiintoisa.
Brittihallitus näet antaa verohelpotuksia kehittäjille, jotka tekevät brittiläisiä pelejä. Ja tällä ei tarkoiteta vain sitä, että firma tai työntekijät ovat brittiläisiä, vaan huojennusten kriteerit ovat myös sisällöllisiä.
Veroalen piiriin pyrkivät pelit laitetaan kulttuurilliseen prässiin, jossa mitataan muun muassa sitä, että sijoittuuko peli Britanniaan tai brittiläisen kansainyhteisön alueelle, ovatko päähenkilöt brittejä ja onko tarina brittiläinen. Tekijätiimin brittiläisyydestä saa myös pisteitä, jos esimerkiksi projektin vetäjät ovat brittiläisiä tai pelin pääosa tehdään Britanniassa.
Verohuojennusten tarjoaminen pelikehittäjille näinä vaikeina aikoina on toki ansiokasta, mutta kuinka moni brittiläinen pelitalo saa teoksensa istutettua näihin raameihin? Ovatko veroporkkanat niin merkittäviä, että kehittäjien kannattaa käsikirjoittaa pelinsä raamien mukaisiksi – ja ottaa riski siitä, että peli ei sitten välttämättä istukaan niin hyvin maailmanlaajuisen yleisön makuun?
Lähde: Gamasutra, The UK is offering tax relief, but only if your game is really British