Briteissä tutkitaan ja hutkitaan – peliala taas hallituksen hampaissa
Peliväkivalta ja videopelien vaikutus lapsiin ovat taas kuuma aihe Englannissa. Manhunt 2 oli sensuroidussa muodossaankin liikaa briteille ja nyt paikallinen hallitus on tilannut virallisen tutkimuksen pelien haitallisuudesta nuorisolle. Jossain haisee silti oudosti noitarovion savuinen aromi.
Tutkimusta johtamaan on valittu tohtori Tanya Byron, joka on tullut aiemmin Britanniassa tunnetuksi ongelmanuorten käyttäytymishäiriöitä ratkovista ohjelmista. Byron tekee tutkimusta yhdessä nimeltämainitsemattomien koulujen kanssa.
Mutta mistä tällä kertaa on kyse? ”Tutkimus selvittää, mitä peliala tekee suojellakseen lapsia ja mitä muuta se voisi tehdä varmistaakseen lapsille positiivisen peli- ja Internet-kokemuksen”, tohtori selitti.
ELSPA, eli viihdeohjelmistojulkaisijoiden liitto, on luvannut auttaa tohtori Byronia ja hänen apureitaan tutkimuksessa, mutta sen edustaja kiirehti lisäämään, että heidän mielestään pelejä syytetään jo nyt tuhan kärkkäästi ongelmista. ”Olemme todella vastuuntuntoisia ja olemme innokkaasti varmistaneet, että tuotteitamme pelataan vain niiden kohdeyleisöjen toimesta”, edustaja kertoi.
Jälleen ollaan siis liikkeellä hieman takaperoisessa tunnelmassa. Ilkeämielisempi sivustakatsoja voisi ihmetellä, miksi yleensäkään on pelialan tai minkään muunkaan kasvottoman tahon velvollisuus suojella lapsia yhtään miltään. Kaikista Euroopassa myydyistä peleistä löytyy kuitenkin jo ikäraja ja mahdollisen lapsille sopimattoman sisällön tapauksissa varoitus kyseisestä materiaalista. Valvonnan luulisi onnistuvan vanhemmilta itseltään, mutta tämä on perinteisesti ollut turha toive.
Peliala vastaa
Alunperin tutkimuksesta uutisoinut BBC News ehti lainaamaan myös useita brittiläisiä pelialan veteraaneja, jotka eivät luonnollisesti olleet innoissaan tutkimuksen hengestä.
David ”Elite” Braben ehti ensimmäisenä padan ääreen. ”Historiallisesti hallituksestamme on löytynyt teknologiaa vastustavaa ajattelua, joka on syyttänyt senhetkisiä, uusia aloja yhteiskuntaa vaivanneista ongelmista”, Braben pohti. ”Tällä hetkellä me tunnumme saavan kaiken syyn niskoillemme, mikä on suuri harmi. Onhan kyseessä kuitenkin eräs nykypäivän kiinnostavimmista medioista.” Braben haluaisikin, että tutkimus ei keskittyisi vain pelialaan, vaan useampiin medioihin, jotka vaikuttavat yhdessä lapsiin.
Blitz Gamesin toimitusjohtaja Philip Oliver puolestaan halusi muistuttaa vanhempia näiden vastuusta. ”Vanhemmat eivät kiinnitä huomiota pelien ikärajoihin. Tämä johtuu osittain siitä, että he eivät joko ymmärrä pelejä tai heillä on niistä vääristynyt kuva – pelit ovat heille joko täysin viattomia tai pahoja teoksia.”
Maailman arvostetuimpiin pelialan julkaisuihin kuuluvan Edge-lehden entinen päätoimittaja muistuttaa niin ikään vanhempia siitä, että vastuu on heillä. Margaret Robertson tähdentää, että pelien ikärajat on merkitty pakkauksiin selkeämmin kuin elokuvissa tai musiikkilevyissä, mutta vanhempien pitää itse valvoa, mitä he lapsilleen ostavat. Robertson muistutti myös siitä, että pelaajien keski-ikä on nykyään 28 vuotta, eikä kaikkia pelejä ole alunperin suunniteltu edes lapsille, vaan puhtaasti aikuisten nautittaviksi.
Tutkimus on Britanniassa ajankohtainen, sillä Rockstarin kohupeli Manhunt 2 sai äskettäin brittien ikärajalautakunnalta uuden hylkäyspäätöksen. Rankkakätinen itsesensuuri ja kohua herättäneiden tappokohtausten vesittäminen eivät riittäneet tuomaan pelille vieläkään vapauttavaa päätöstä, joskin juttu menee vielä valitusten kautta uudelleenkäsittelyyn.
Lisätietoa myös Suomessa käytössä olevasta ja laillisesti tunnustetusta PEGI-ikäluokitusjärjestelmästä löytyy viralliselta PEGI-sivustolta.