EA pörssiristiaallokossa, Riccitiello uskoo ja ostaa

08.11.2008 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Pelijätti Electronic Arts on mielenkiintoisessa tilanteessa. Yhtiö on parantanut suorituksiaan pelirintamalla kuin täyteen doupattu kilpahevonen. Firma panostaa vahvasti uusiin pelituotteisiin ja on nauttinut perinteisen EA-haukunnan ohessa myös poikkeuksellisen ylistävistä kehuista pelaajilta. Silti firma on kuin kaarna pörssilaineilla.

EA on pienissä ongelmissa pörssirintamalla. Sijoittajat eivät yksinkertaisesti ole oikein varmoja mitä tehdä firman suhteen, joten varovaisimmat ovat myyneet osakkeitaan. Siitäkin huolimatta, että firmalla on ollut paljon hyviä uutisia kerrottavanaan, pelien taso on noussut ja tähtäimessä on runsaasti laadukkaiksi arveltuja tuotteita.

Firma kulkee kuitenkin hieman omia bisnespolkujaan, sillä väittämien mukaan se on jopa hämmästyttävän töykeä sijoittajia ja osakkeenomistajia kohtaan. Mikä näin maalaisjärjellä ajateltuna voi olla jopa hyväkin asia. Sijoittajat kun ovat yleensä liikenteessä pikavoittojen perässä – rahat sisään, voitot ulos. Tämän liiketalouden malleja on nähty viime aikoina Suomessakin, kun tuottaviakin yrityksiä on pistetty kiinni. Mitä yhteiskuntavastuusta ja pitkän tähtäimen toiminnoista, kunhan tämä tilikausi näyttää hyvältä.

EA tuntuukin panostavan poikkeuksellisen paljon huomiseen, vaikka tämän päivän kustannuksella. Panostetaan peleihin ja laatuun, eikä pelkkään sieluttomien jatko-osien tehtailuun, firman motto kuuluu. Tämä linja tuokin varmasti paremmat tulokset pitkällä tähtäimellä kuin sijoittajien himoitsemat pikavoitot.

Mielenkiintoista kyllä sijoittajat ovat siirtyneet kohti Activision-Blizzardia, joka on kyllä tahkonnut reilusti rahaa – ja noussut suuren yleisön silmissä jopa EA:n yli pahuuden akselilla. Pelisarjojen silppuaminen ja esimerkiksi Guitar Hero -sarjan muuttaminen jatko-osa-automaatiksi varmasti tyydyttävät osakkeenomistajia. Mutta entäs pelit ja pelaajat?

EA:n toimitusjohtaja John Riccitiellokin tuntuu tietävän mistä tuuli puhaltaa, sillä mies osti äskettäin yli miljoonalla dollarilla yhtiönsä osakkeita.

Lisätietoja:Riccitiello buys over $1 million worth of EA stockInvestors abandoning EA

Lisää aiheesta

Activision haluaa kupata pelimarkkinat kuiviksi

Activision haistattelee vivendiläisille ja pelaajille

Activision Blizzard irtisanoo: Radical Entertainment saa kyytiä

THQ vahvistaa: kaikki menee päin mäntyä

Lue myös

Metal Gear Solid 4 on jättimenestys

Japanilaiset valjastivat DSi:n tissien hiplaukseen

Perjantaikevennys: upeaa pelitaidetta ranskalaisittain