Uusimmat

EU pelaajien turvana, pelikehittäjien vaarana

18.05.2009 18:50 Miikka Lehtonen

Suomessa on viimeisen kolmentoista vuoden aikana totuttu siihen, että EU-virkailijoita tuntuu kiinnostavan enemmän banaanin käyryyden mittailu kuin todellisiin ongelmiin puuttuminen. Miksipä ei, onhan se helpompaa kuin oikea työnteko. Nyt uudet eurohallitsijamme näyttävät saavan aikaan jotain hyödyllistä… vai sittenkin jotain katastrofaalista?

BBC uutisoi viikonlopun aikana, että EU on käsittelemässä lakiehdotusta, jonka mukaan kaikille euroalueella myytäville peleille tulisi myöntää kahden vuoden mittainen takuu. Uusi laki ei käsittelisi niinkään fyysistä levyä, vaan sen sisältöä. Jos peli hajoaa bugien tai muiden ongelmien seurauksena, myyjällä olisi velvollisuus korvata se pelaajalle.

Paperilla hyvä homma, sillä kukapa bugisista peleistä tykkäisi. Pelikehittäjien liiton puheenjohtaja oli kuitenkin sitä mieltä, että moinen takuu haittaisi enemmän pelikehitystä kuin hyödyttäisi pelaajia. Hieman yllättäen miehen perustelut tuntuvat järkeviltä.

”Nyt pitää olla varuillaan, jotta emme estä uusien ideoiden kehitystä”, tohtori Richard Wilson pohti BBC:n haastattelussa. ”Pelaajat tarvitsevat laatutuotteita, se on aivan kohtuullinen vaatimus. Jos laista tehdään liian tiukka, se voi pakottaa pelikehittäjät olemaan turhankin varovaisia.”

”Pelien kehitys kestää vuosia ja kehitystiimit joutuvat arvailemaan, millaisella laitteistolla niitä tullaan lopulta pelailemaan. Jos pakotamme pelikehittäjät tekemään peleistään lähes täydellisiä, se voisi rajoittaa uusien ideoiden leviämistä, koska pelifirmat ja kehittäjät joutuisivat pelaamaan varman päälle.”

Hyviä pointteja, mutta mitä mieltä lukijat ovat? Kumpaan suuntaan vaaka kallistuu? Pitempi takuu näillä riskeillä vai nykyinen linja? Vai uskotteko edes tohtori Wilsonin pelkojen olevan aiheellisia?

Lue myös

Who you gonna call?

Champions Online siirtyi syksyyn

Viikon videojysäys 20/2009: pelitrailereita joka lähtöön