UUSIMMAT

EU tahtoo samat hinnat digikauppoihin läpi Euroopan

31.03.2015 12:00 | Juho Anttila

Digikauppa kautta maailman ja myös Euroopan sisällä on melkoinen viidakko. Myyjät väsäävät kauppoihinsa maakohtaisia portaaleja, joissa vaihtuu usein kielen lisäksi myös niin valikoima kuin hinnoittelukin. Harmillisen usein tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Suomesta ei pääse käsiksi kaikkeen haluamaansa sisältöön, ainakaan samalla hinnalla kuin jossain muualla.

EU:ssa ollaan kuitenkin sitä mieltä, että tällainen peli ei vetele. Euroopan komissio tahtookin säätää digikaupalle sellaiset säännöt, joiden puitteissa kaikki eurooppalaiset ovat digikaupan ja tarjonnan suhteen samalla viivalla. Komission linjauksen mukaan vapaan liikkuvuuden on syytä ulottua myös tietoverkon puolelle.

Linjauksessa voidaan nähdä sekä uhkia että mahdollisuuksia. Jälkimmäiseen joukkoon voidaan laskea muun muassa kaikkien tuotteiden saatavuus myös Suomessa kilpailukykyiseen hintaan. Uhkapuolella kummittelee puolestaan esimerkiksi Saksan tiukahkot sensuurisäännökset. Homma menee kieltämättä pahasti reisille, jos jatkossa digikaupoissa myytävä sisältö määräytyykin sen alimman nimittäjän sanelun mukaan.

Lähde: The Market for Computer and Video Games

Lisää aiheesta

EU linjasi ilmaispelisääntöjä – Applea ei kiinnosta

EU tutkii mikromaksupelien moraalittomuutta

EU-tuomioistuin: käytetyt pelit ovat ok, digitaalisiakin ostoksia voitava jälleenmyydä

Keskustelu

”Uhkapuolella kummittelee puolestaan esimerkiksi Saksan tiukahkot sensuurisäännökset.”

Saksa voisi jo viimein mennä eteenpäin, ja jättää synkän menneisyytensä taakseen. Kyllä sen tietää tyhmempikin, minkä takia Saksalla on sellainen sensuuri kuin on.

@9

Meinasin siis sitä, että toivottavasti ei tulla maksamaan kalleimman EU maan mukaan (eli Tanskan).

@3 Eikö jo nykyäänkin makseta suomen alvit jos muualta euroopasta tilataan tavaraa.

Ruokakauppoihin myös samat hinnat? Ja asuntokauppoihin? Kyllä kelpais 30000 euron yksiöt.

Kommentti @5 osui asian ytimeen. Yhtenäinen hinnoittelu toimii saman elintason alueilla, mutta EU:n sisälläkin erot ovat valtavia.

Tuo tarkoittaisi käytännössä sitä, että vähemmän vauraissa EU-maissa eivät pelit enää mene kaupaksi, vaan piratismi kasvaa entisestään.

Toivottavasti ei kuitenkaan mene Tanskan hinnottelun mukaan ;) Arvolisävero 25%, eikä alennettua alvia mistään tuotteista. Esim Suomessa vero on 10%, 14%, 24% riippuen tuotteesta/palvelusta. En tosin tiä onko kaikki digitaaliset tuotteet/palvelut Suomessa 24%?

Kyllähän Suomi tuonkin asian kiukuttelee ja takoo niin että kalliimman mukaan joudutaan maksamaan.

Eiköhän tähän saada yhdisteltyä kaikki parhaat puolet Suomen hinnoittelusta saksalaiseen sensuuriin.

Muropaketin uusimmat