UUSIMMAT

Huhupartio: Xbox One pyörittää myös Windows 10 -ohjelmia

03.10.2014 10:00 | Miikka Lehtonen

Microsoftin paljon (ja mielestäni turhaan) parjatun Windows 8:n loppu häämöttää, sillä Windows 10 on julkistettu. Uusi juttu tulee olemaan se, että softaa pystyy helposti väkertämään alustalta toiselle, sillä laite jos toinenkin tulee tukemaan Windows 10:tä. Myös Xbox One.

Huhupartion nimi on tässä kohdin ehkä vähän harhaanjohtava, sillä uutisen keskeinen juttu on jo aika faktuaalinen: Microsoftin tähtäimessä on alusta, jolla sama ohjelma teoriassa pyörähtää kaikilla Windows 10:tä tukevilla laitteilla, oli kyseessä sitten tietokone, tabletti, puhelin tai vaikka pelikonsoli.

Mutta se, mikä ei ole faktaa on se, miten idea tulee ottamaan tuulta purjeisiinsa. On yksi juttu päivittää eri laitteiden käyttikset niin, että ne tukevat joitain Windows 10:n ominaisuuksia ja ovat jollain tasolla yhteensopivia. On aivan toinen juttu sitten saada idea lyötyä niin läpi, että sitä myös tuetaan. Ja toki tämä vaatii myös sitä, että koko proggis alunperinkään edes toimii.

Nythän on nimittäin niin, että periaatteessa softaa on pystynyt porttailemaan alustalta toiselle jo ties miten pitkään. Esimerkiksi Unity-pelikehitysympäristöllä on voinut samasta pelistä tehdä nappia painamalla versioita vaikka tableteille, puhelimille ja tietokoneille. Mutta kuten jokainen kokeillut ja suuri osa hetken ajattelevista ymmärtää, ohjelma, joka on suunniteltu vaikka puhelimen ruudulle ei ehkä sellaisenaan ole kovin käytettävä hiirellä ja näppiksellä. Tai päinvastoin.

Jää nähtäväksi, miten homma lopulta toteutuu, mutta potentiaalisesti kyseessä on hyvinkin kiinnostava linjaus. Eihän tämä tietenkään tule johtamaan mihinkään ”kaikki PC-pelit ilmestyvät jatkossa Xbox Onelle ja päinvastoin” -utopiaan, mutta kaikenlaiset kiinnostavat kotikoodarien projektit voivat helpommin löytää tiensä myös konsolille.

Lähde: IBTimes

Keskustelu

”Mutta kuten jokainen kokeillut ja suuri osa hetken ajattelevista ymmärtää, ohjelma, joka on suunniteltu vaikka puhelimen ruudulle ei ehkä sellaisenaan ole kovin käytettävä hiirellä ja näppiksellä.”

Tähänhän tuo Windows 8:n floppaus tiivistyy.

Windows 7 –> gentoo. Ei enään ikkunoita. Mutta kyllä, jos olisi alle 7 tuuman puhelinominaisuuksilla varustettu x86 tabletti, jossa olisi tehoa pyörittää ”oikeaa” windowsia/lignuxia niin kyllä ostaisin. Ei haittaa vaikka olisi pari senttiä paksu ja muutenkin isompi.

Ohjelma ja sen käyttöliittymä ovat hieman eri asioita. Käyttöliittymää voi muutta, mutta itse ohjelma pitkälti säilyy samana. Joten ei se kovin suuri ongelma ole tehdä versioita eri alustoille. Näen tässä kuitenkin tietoturva ja virus-helvetin, kun samat softat pyörii eri alustoilla. Tarvitaan järeä virustorjunta myös siihen halpaa älypuhelimeen. Potentiaalia on että ongelmat räjähtää käsiin. Tai sitten ei.

Ei siinä järkeä olekaan kovin paljoa vaikka koodi kääntyisi automaattisesti.
Laitteiden käyttö/ohjausmenetelmät on niin erilaisia että yksi ohjelma ei toimi mitenkään hyvin kuin yhden tyyppisessä laitteessa… tai sitten se toimii kaikissa yhtä huonosti.
Tuon virheen MS teki kasissakin. Lyötiin PC-käyttikseen käyttöliittymä joka suunniteltiin lelupuhelimille/leikkuulaudoille.

Ja sitten on tuo rautapuoli, ei x86 koodi pyöri ARMilla tai toisinpäin. (pöytä-PC:llä kyllä riittäisi tehoa emulointiin)
XBonessa taas kyllä on x86 CPU, vaikkakin heikko verrattuna desktop-prossuihin.
Toisaalta vähävirtaiseksi suunnitellut x86 prossumallit ovat jo sen verran vähävirtaisia että sen puoleen menisivät hyvin tabletteihinkin.

Muropaketin uusimmat