Ikärajat lipsuvat: alaikäiset väkivaltapelien ääressä

14.08.2008 22:15 | Jukka O. Kauppinen

Yhdysvalloissa suoritetun tutkimuksen mukaan alaikäiset pelaajat ovat päässeet sankoin joukoin heiltä kiellettyjen pelien ääreen. Jopa 17 prosenttia Grand Theft Auto IV:n omistajista on alaikäisiä, vaikka peli on kielletty alle 18-vuotiailta.

Tutkimusyhtiö Nielsen Gamesin tutkimuksessa haastateltiin yli 6000 pelaajaa, joista 734 alaikäistä kertoi ostaneensa GTA IV:n ja 1582 vastasi aikovansa hankkia pelin.

61 prosenttia alaikäisistä peliostajista kertoi, että he olivat ostaneet pelin itse. Lopuista 80 prosentille pelin olivat ostaneet omat vanhemmat.

Yhdysvaltojen havainnot eivät ole suoraan siirrettävissä Suomeen, sillä suomalainen K18-kielto ei ole suositus vaan lain määräys. Pelikaupoissa on kuitenkin lipsuttu välillä pahastikin, sillä viime vuoden lopussa tehty tarkistus osoitti, että alaikäiset nuoret pystyivät ostamaan K18-pelinsä ikärajoista huolimatta.

– Myyjät myivät pelin kuin kyseessä olisi ollut mikä tahansa peli ajattelematta ollenkaan pelin ikärajoja. Ei ne myyjät edes älynneet koko ikärajaa, kertoo 14-vuotias koeostaja Rune joulukuussa.

Voinee olettaa että ainakin Suomessa on sittemmin koulutettu myyjiä urakalla. Vielä kun alaikäisille lapsilleen K18-pelejä ostavat vanhemmat ymmärtäisivät ikärajojen olevan peleissä ja elokuvissa ihan jonkin oikean syyn takia.

Lähde: Nielsen: 17% of US GTA IV Buyers Underage 

Lisää aiheesta

Britit huolissaan: nuoret ostavat kiellettyjä pelejä netin kautta

Pelikauppiaat lipsuivat – K-18-pelejä myytiin alaikäisille

Lue myös

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1 (PC)

Lisää tyrankeja ja despootteja

Too Human – katso uudet kuvat ja videot

USB3 tekee tuloaan

Keskustelu

Ihme kyllä, että ennen henkilökunta ei välittänyt yhtään vaikka lapsi olisi ostanut minkä tahansa pelin esim. sain itse ostettua gta 2, vaikka olin liian nuori pelaa sitä.

Hassua, Doomiakin vaitettiin fotorealistiseksi aikoinaan vaikka oli pikselimossoa. Mita voimme paatella on se, etta pelin henki ja tunnelma ovat tarkeammat kuin grafiikka itsessaan. Hyva grafiikka on senhetkisesta tilanteesta riippuvainen, eli mika 10w sitten oli hieno on tanaan rujo. Silti doomia saattaa pelata oikeassa mielentilassa aivan tosissaan.

Bioshockin tunnelma havisi alun jalkeen kun napit vaannettiin raiskinnaksi. Graffat olivat samaa tasoa, mutta sisalto havisi.

GTAIVn vakivalta on kuitenkin melko siistia. En ehtinyt tutustumaan peliin perinpohjaisesti mutta jollei valianimaatioissa sen kummempaa gorea loydy niin ihmisten yliajot ja ampuminen eivat ole lahellakaan todellisuutta. Kun oikeasti joku jaa auton alle, jaa se kummittelemaan mielta pidemmaksi aikaa vaikka ruuminvahingoilta saastyttaisiinkin. Tuskin ampuma/aseen uhrikaan oikeasti kovin siististi maahan menee, ainakaan niin natisti kuin grand theft autossa.

Prostituutio on rajua GTAssa, mutta hei, semmoista se on. Eika GTAssa ole pakko ottaa ketaan kyytiin ja ajaa pimealle kujalle huoraamaan. Seksia saisi olla enemmankin, eli edes kaunistellusti hieman. Kumma kun saa tehda pelin jossa ammutaan singolla viaton ohikulkija kappaleiksi mutta kahden aikuisen ihmisen intiimi hetki on mustalla listalla. Ei pelien tarvitse olla opettavaisia, mutta kuten System of Downin laulussa sanotaan: everybody cries, everybody fucks, everybody dies. Harva peli esittaa vihaa kummempia tunteita, ja rakkaustarinatkin ovat usein alloa barbi tahkapaa luokan pinnallisuutta. Onneksi Geralt of Rivia on the man:)

GTAn pitaisi olla viela rajumpi, inhottavampi kuin todellisuus. Vakivalta ei saisi olla missaan nimessa hauskaa, siita pitaisi saada kunnon rangaistukset ja kun sita ottaa itte vastaan, sen pitaa tuntua ja nakya.

Pelien ikarajoja pitaisi valvoa ja kunnioittaa enemman. Laiskat vanhemmat eivat saa vaarantaa sita etta pelintekijat eivat uskalla koskea tiettyihin alan tabuihin tuotteissaan silla tuntevat vastuuta nuorimmista pelaajistaan.

Peleista ei saa taidetta, oli niiden graffat kuinka hienoja tahansa, ennenkuin ne uskaltavat rikkoa saantoja jotka ovat ymparilleen luoneet.

Olisikohan legopalikka-Doom vuosimallia 1993 hieman eri asia kuin nykykonsoleilla pyörivät fotorealistiset räiskintäpelit?

Muutenkin sci-fi-räiskinnät ovat ehkä fantasiamaailman takia hieman eri kategoriassa kuin ”reaalimaailmaan” perustuvat sadistiset mätkimispelit (ei sillä, ettäkö sadistinen mäiskintä fantasiamaailmassa olisi sen parempaa…)

Olisi vaan parempi, että alaikäiset eivät saisi ostaa k18 leimalla merkittyjä pelejä, vaikka vanhemmat olisivat mukana.

Ihmettelen myös että miksi aikuiset ei kiellä lapsilta liian väkivaltaiset pelit.

Yhdysvalloissahan gta:n ikäsuositus on M, ei k-18, eli pieni korjaus paikallaan. Joo pelit ovat yhä lapsenmielisten aikuisten alakulttuuria. Pääsevätköhän koskaan maineestaan? Ehkä parin sukupolven kuluttua…

Doomissa väkivalta ei kohdistu ihmisiin vaan mörköihin. Aivan eri asia.

Suojattua elämää… Minä pelasin Doomia jo ala-asteella, mutta en ketään ole ampunut, vaikka ehkä olisi pitänyt. ;)

Se peli on ansainnut merkintänsä ja se pitää olla lasten ulottumattomissa! Vaikka pelissä esiintyvä väkivalta on brutaalia, ei se ole pahinta mitä olen nähnyt. Mielestäni paljon vakavampaa pelissä on siinä esiintyvät huumeet ja prostituutio. Nämä on minusta painavimmat syyt k18 leimalle, minkä se on ansainnut muutenkin.

Olen verkkopelissä huomannut sen, että vaikka peli olisi k18 kuten Resistance: fall of the man tai Grand thef auto IV kuulen edelleen 9 vuotiaiden ääniä innokkaasti kertovan oman ikänsä.(kauhistus!!!) Voin toki heille sanoa, että he ovat liian nuoria mutta he eivät vaan välitä nuhteistani.

Ilmeisesti nykyään tehdään liian vähän hyviä lasten pelejä, koska lapset pelaavat aikuisten pelejä.(Huokaisu.)

Itse ostin GTA IV:n vasta 19 vuotiaana.

Vastikään kuuntelin junassa kuinka joku max 10v killi selitti kaverilleen GTA:sta enemmän faktaa kuin itsekään tiesin… Mutsinsa siinä vaan luki vieressä lehteä välittämättä sen enempää.

Ei vanhemmat halua asettaa lapsilleen rajoja, sehän voisi järkyttää lapsen mieltä pahasti jos hän tajuaisi että on jotain mitä hän ei voi saada.

Muropaketin uusimmat