UUSIMMAT

Ikärajat lipsuvat: alaikäiset väkivaltapelien ääressä

14.08.2008 22:15 | Jukka O. Kauppinen

Yhdysvalloissa suoritetun tutkimuksen mukaan alaikäiset pelaajat ovat päässeet sankoin joukoin heiltä kiellettyjen pelien ääreen. Jopa 17 prosenttia Grand Theft Auto IV:n omistajista on alaikäisiä, vaikka peli on kielletty alle 18-vuotiailta.

Tutkimusyhtiö Nielsen Gamesin tutkimuksessa haastateltiin yli 6000 pelaajaa, joista 734 alaikäistä kertoi ostaneensa GTA IV:n ja 1582 vastasi aikovansa hankkia pelin.

61 prosenttia alaikäisistä peliostajista kertoi, että he olivat ostaneet pelin itse. Lopuista 80 prosentille pelin olivat ostaneet omat vanhemmat.

Yhdysvaltojen havainnot eivät ole suoraan siirrettävissä Suomeen, sillä suomalainen K18-kielto ei ole suositus vaan lain määräys. Pelikaupoissa on kuitenkin lipsuttu välillä pahastikin, sillä viime vuoden lopussa tehty tarkistus osoitti, että alaikäiset nuoret pystyivät ostamaan K18-pelinsä ikärajoista huolimatta.

– Myyjät myivät pelin kuin kyseessä olisi ollut mikä tahansa peli ajattelematta ollenkaan pelin ikärajoja. Ei ne myyjät edes älynneet koko ikärajaa, kertoo 14-vuotias koeostaja Rune joulukuussa.

Voinee olettaa että ainakin Suomessa on sittemmin koulutettu myyjiä urakalla. Vielä kun alaikäisille lapsilleen K18-pelejä ostavat vanhemmat ymmärtäisivät ikärajojen olevan peleissä ja elokuvissa ihan jonkin oikean syyn takia.

Lähde: Nielsen: 17% of US GTA IV Buyers Underage 

Lisää aiheesta

Britit huolissaan: nuoret ostavat kiellettyjä pelejä netin kautta

Pelikauppiaat lipsuivat – K-18-pelejä myytiin alaikäisille

Lue myös

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 1 (PC)

Lisää tyrankeja ja despootteja

Too Human – katso uudet kuvat ja videot

USB3 tekee tuloaan

Muropaketin uusimmat