Indiana Jones, zombiemuumioita ja natseja tai jotain sinne päin

15.02.2014 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Deadfall: Adventures –pelin inspiraatiolähteissä ei ole suotta matkattu kovinkaan kauas toimintaseikkailullisen genren suosituimmista teoksista. Ja mitä suotta – kyllä tämä olisi ollut parempi Indiana Jones –seikkailu kuin se kaamea edellinen elokuva. Mats Kyyröllä on kuitenkin muutama sananen sanottavanaan…

Deadfall heittää pelaajan legendaarisen seikkailijan Alan Quatermainin pojanpojan saappaisiin. Viinaanmenevä retku elättää itsensä järjestämällä suojelusta arkeologisille löytöretkille. Seikkailu alkaa vuoden 1938 Egyptistä, jossa muinaisten faaraoiden taikareliikkejä metsästäessään Quatermainin seurueen tiet risteävät – kenenkä muidenkaan – kuin natsien kanssa. Siitä tarina vyöryy eteenpäin, ja pian lahdataan jonossa natsien lisäksi muumioita, zombeja, kommareita ja muita seikkailuelokuvien kliseitä. Vaikutteita otetaan armotta niin Indiana Jones -leffoista kuin Uncharted-pelisarjastakin.

Deadfallin perusräiskintä seuraa kyllästymiseen asti nähtyä Call of Duty -kaavaa. Puolipösilöiden vihollisten kanssa leikitään pyssyhippaa areenamaisilla alueilla, kunnes tarina päästää taas vähän eteenpäin. Tilannetta korjaa kuitenkin paras asevalikoima pitkään aikaan. Erilaista kättä pidempää löytyy nimittäin jopa 25 aseen verran. Joukossa on sellaisiakin kaunokaisia kuten Suomi KP, sekä kirjoittajan mielestä kaikkien aikojen viileimmän näköinen pistooli, Roth-Steyr M1907. Suurimmalla osalla aseista voi myös räiskiä akimbo-tyyliin.

Taisteluihin tuovat vaihtelua kohtaamiset epäkuolleiden kanssa. Zombit kun eivät tipu luoteihin ennen kuin niitä on pehmitetty sankarin taskulampulla tai hyödyntämällä jotain ympäristöstä löytyvää valonlähdettä. Pelimekaniikka on ryöstetty surutta kotimaisesta Alan Wakesta, mutta se toimii yllättävän hyvin myös ensimmäisen persoonan räiskinnässä. Erityisen hauskoja ovat suuret taistelukohtaukset, joissa pelaajan kimpussa on yhtä aikaa sekä ihmisvihollisia että zombeja, ainakin niin kauan kun tekoäly ei täysin sekoa kaikkiin ympäristön tarjoamiin virikkeisiin.

Lue koko arvostelu: Deadfall: Adventures (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Assassin’s Creed IV: Black Flag – Freedom Cry DLC (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Dragon’s Crown (PS3, PSV)

Might & Magic X: Legacy (PC)

Tomb Raider Definitive Edition (PS4, Xbox One)