Kotimikroklassikko ZX Spectrum syntyy uudelleen

02.12.2014 15:27 | Jukka O. Kauppinen

Vuonna 1982 julkaistu ZX Spectrum oli yksi kotimikrojen vallankumouksen tärkeimmistä airuista. Sillä oli vahva jalansija Suomessakin, vaikka laite ei pärjännytkään Commodore 64:n jyräykselle. Iso-Britanniassa kaikki oli kuitenkin toisin, sillä siellä Spectrum oli ykkösmikro aina 16-bittisen aikakauden saapumiseen saakka.

Specu oli Brittilässä niin iso kone, että moni klassikkopeli tehtiin ensin sille ja käännettiin vasta myöhemmin C64:lle ja muille alustoille.

Tätä koneklassikkoa Kickstartattiin alkuvuodesta uusversioksi, mutta Bluetooth-emulaattorilaite ei herättänyt täysillä intoa, etenkään sen jälkeen kun hanke kompasteli tekijäoikeuksiin. Läpi se meni silti.

Nyt työn alla on toinenkin joukkorahoituspohjainen ZX Spectrum –uusiomikrohanke, ja tällä kertaa asialla ovat astetta vakuuttavammat kaverit. Nimittäin Sir Clive Sinclair itse, Spectrumin ja monen muun merkkimikron isä.

Uusi ZX Spectrum on ZX Spectrum Vega. Se ei ole tekniikaltaan aito Spectrum, mutta sen luvataan olevan sataprosenttisen yhteensopiva kaikkien Spectrumille julkaistun yli 14 000 pelin kanssa.  Koneen mukana tulee tuhatkunta Spectum-peliä, ja loppuja julkaistaan netin kautta ilmaisina latauksina, jotka voi tiputella koneeseen SD-muistikortilla. Ja toisin kuin Elite Systemsin Bluetooth Spectrumin tapauksessa, tämän koneen sisältämiin peleihin on hankittu luvat.

Huiman kiinnostava laite. Ja paljon kiinnostavampi kuin se toinen uusio-Specu. Tosin prototyyppikuvista puuttuu näppäimistö, mikä kuulostaa oudolta. Ehkä siihen voi kytkeä usb-näppiksen, mikä olisi kerrassaan oiva idea, sillä Spectrumin alkuperäinen kuminäppäimistö on kaameudessaan suorastaan legendaarinen.

Lisätietoja: Sinclair ZX Spectrum Vega

Alkuperäinen ZX Spectrum. Kuva: Wikimedia Commons.

Lisää aiheesta

Kun Gandalf veivinsä heitti ja Herra Hobitti ei päässytkään Lohikäärmevuorelle 

Uuden Spectrum-mikron tekijät rikkovatkin tekijäoikeuksia, suoraan sanoen varastavat? 

Viisi tee-itse-pelisi-peliä – kuinka pelit avasivat sisältönsä pelaajille II  

XCOM/UFOn isän uusi peli Chaos Reborn stiimautuu