Uusimmat

Papers, Please oli liikaa Applelle: peli joutui sensuurin hampaisiin

12.12.2014 17:00 Miikka Lehtonen

Onko Papers, Please tuttu peli? Siinä pelaaja on fiktiivisen itäblokin kommunistihelvetin rajavartija. Mainio peli otti kantaa ja voitti palkintoja PC:llä. iOS-versio ilmestyy tänään, mutta sensuroituna. Peli kun oli liikaa Applelle.

Sarjassamme ”hyvä Apple!” olemme päässeet jo osaan 12532. Aihe on, valitettavasti, tuttu, eli sensuuri. Itäblokin kommunistimeininkiä kuvaava Papers, Please kun ei kelvannut sellaisenaan Applelle. Pelissä pelaaja työskentelee rajavartijana ja seuloo maahan pyrkiviä pakolaismassoja yrittäen varmistaa, että näiden dokumentit ovat kunnossa ja ettei näillä ole pahat mielessä.

Osana pelin turvatarkastuksia pelaaja pääsee — tai joutuu — käyttämään läpivalaisulaitetta tarkistaakseen, ettei maahan pyrkivillä ole vaatteidensa alla esimerkiksi aseita tai muuta salakuljetettavaa. Tällöin toki näkee myös kohteensa alasti. Tunnelma ei ole mitenkään hihittelevä tai seksuaalisviritteinen, vaan ahdistava, kuten koko pelissä muutenkin. Pelaaja — tai ainakin minä — tuntee olonsa vaivautuneeksi katsellessaan ja tarkastellessaan selvästi kurjan ja ahdistuneen näköisiä ihmisiä kaikkein haavoittuvaisimmillaan, samalla kun kaiuttimista puskee pihalle propagandaa ja koirat haukkuvat kopin vieressä. Juuri tämän ikävän ja ahdistavan tunnelmansa kautta Papers, Please nimenomaan toimii.

Mutta koitapas kertoa se Applelle. He kun hylkäsivät pelin ”pornografiseen sisältöön” viitaten. Niinpä Pope joutui sensuroimaan pelistään alastomuuden, ennen kuin se kelpasi maailman suurimpaan mobiilipelikauppaan. Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen Applen sensuuritapaus, sillä pelejä on blokkailtu pois Appstoresta aiemminkin. Perustason kiinalaisten ”katso tissikuvia ja paina nappeja” -viritelmien ohella (minkä vielä ymmärtäisi) kaupasta on blokattu pihalle muun muassa aatteellisia pelejä, kuten teoksia, jotka kritisoivat hikipajojen meininkiä ja työläisten puutteellisia oikeuksia.

Joten näin tällä kertaa. Paperilla ehkä pieni juttu, mutta sensuuri on aina ikävää.

Lähde: Twitter