Uusimmat

Pilaako DRM-helvetti e-kirjat?

24.09.2011 19:00 Jukka O. Kauppinen

Kopiosuojaukset ovat aiheuttaneet vuosien mittaan kaikenlaista tuhoa ja hankaloittaneet kunnollistenkin ihmisten elämää. Piratismin vastaisen taistelun sivuvaikutuksiksi voitaneen laskea vaikkapa MP3-piratismin räjähtäminen musiikkiteollisuuden silmille (Napsten) tai haittaohjelmien ujuttaminen asiakkaiden tietokoneille (Sonyn CD-levyjen suojaus). Mutta enpätä sähköiset kirjat? E-kirjat?

Sähköisten kirjojen kommervinkit raivostuttivat Miikka Lehtosta niin kovasti, että mies tunki näkemyksensä vihaisiksi sanoiksi blogiimme.

Lainaus kolumnista:

Pienen googlailun jälkeen kävi ilmi, että .ACSM on Adoben käyttämä wrapper-formaatti, jolla voi käydä lataamassa ostamansa kirjan Adoben Digital Editions –ohjelmistoon. Tämä alkoi jo kuulostaa aika huonolta. Vielä huonommaksi homma meni, kun kävi ilmi, että Digital Editionsin avulla ei suinkaan saa tehtyä kirjasta mitään avattua versiota, vaan pitäisi käyttää erityisiä Adoben DRM:n hallitsevia lukusoftia, jotka lisägooglailun perusteella kuulostivat aika heikkotasoisilta.

Ihmettelyn, tuskastelun ja hajoilun jälkeen päädyin ikävään ratkaisuun: minun oli ryhdyttävä rikolliseksi ja tehtävä se Suomen lain mukaan toiseksi kamalin rikos: murrettava kirjani DRM. Siihen löytyi onneksi erinomaisen toimiva Python-skripti, jonka kääntämisen ja ajamisen jälkeen kirjani on muodossa, jossa voin lukea sitä haluamallani softalla, ilman aktiivisia nettiyhteyksiä tai muita paskeita.

Lue koko juttu: Kun laittomuus on helpompaa

Lisää juttuja toimituksen blogissa: