Sotapeli raivostuttaa venäläisiä

06.08.2013 13:10 | Jukka O. Kauppinen

Isä Aurinkoinen kun hymyilee, niin idän kansalla on kaikki hyvin. Tiedämmehän, että Kuri ja Järjestys on kohdallaan ja fasistiset sateenkaarikansat ja invadeerit heitetään suohon. Mutta auta armias, jos Pyhästä Järjestyksestä poiketaan, eikä Sankareitamme esitetäkään Sankareita vaan ihan tavallisina jamppoina. Joita saattaa joskus pelottaakin.

Company of Heroes 2 –sotapeli teki näin ja kappas vain, peli on herättänyt Venäjällä niin pahaa närää, että sen myyntikin on jouduttu pistämään toistaiseksi jäihin. Kerääpä pelaajakansa oikein nimiäkin vetoomukseen, että Steam lopettaisi sen myynnin Itsenäisten valtioiden yhteisössä, eli Venäjällä ja sen kätyrimaissa.

Venäläispelaajat kun eivät ole tykänneet pelin draamallisesta asenteesta, joka kuvaa sotaa vähän karummin ja todellisemmin kuin mitä kiillotetut sankarikuvastot antavat ymmärtää. Pelin jopa väitetään olevan silkkaa propagandaa ja häpäisevän toisessa maailmansodassa taistelleiden perintöä.

Lainaus arvostelusta:

Suhtauduin Company of Heroes 2:een etukäteen aika skeptisesti, sillä ennakkomainonta näytti viittaavaan siihen perinteiseen valkopyykkisuuntaan. Siihen, missä puna-armeija oli kokoelma sankarillisia urhoja, jotka jalosti taistelivat pahiksia vastaan. Oikeastihan itärintamalla pahiksia riitti joka poterossa ja sankarit olivat vähissä.

Olikin piristävää huomata, että trailerit olivat harhaanjohtavia. 15 tehtävän mittainen yksinpelikampanja kertoo tarinan nuoresta neuvostoluutnantista, joka on erinäisistä syistä päätynyt sodan päätteeksi Siperiaan vankileirille. Miksi ja miten, se selviää takautumien kautta kuvatuissa tehtävissä, joskin aihepiiriin yhtään tutustuneet arvaavat kyllä ykkösellä ne syyt.

Mutta ei peli muutenkaan peittele tai kiertele puna-armeijankaan onnistumisia. Jo alkuintrossa ammutaan sotavankeja, päästellään perääntyviä neuvostojoukkoja konekiväärillä ja muutenkin tehdään kaikkea sitä, mistä ajankohta on yleensäkin tunnettu.

Lähde: Company of Heroes 2’s Russian distributor suspends sales

Lisää aiheesta

Company of Heroes (PC)

Company of Heroes 2 (PC) 

Muropaketin uusimmat