Steamin Linux-versio hakee uusia rajoja käsitteelle ”buginen paska”

15.01.2015 23:42 | Jukka O. Kauppinen

Steam on hieno juttu. Kiva homma on sekin, että Valve kehittää Linux-pelaamista, Steam Machineitaan ja on tuonut Steam-pääteohjelmansa kaikkine peli-, viihde- ja vekotintarjontoineen Linuxille.

Vähemmän kivaa on se, mitä Steamin Linux-versio pahimmillaan tekee.

Käyttäjät nimittäin kiittelevät Linux-pääteohjelmaa erittäin onnistuneista kiintolevyn wipeistä. Käynnistettäessä se saattaa näet tuhota koneen kiintolevyn juurihakemistosta alkaen alaspäin kaiken, mitä vain käyttäjätunnuksilla on voimaa ja valtaa tuhota.

Kill And Destroy –r *.*

Ongelma löytyy Steamin asennus- ja käyttöskriptien uumenista, jossa sanotaan eräällä rivillä näin:

rm -rf ”$STEAMROOT/”*

Mikä kivointa, sen ympärillä ei ole tarkistuksia eikä varoittimia. Se toki vähän helpottaa, ettei tuhoisaa komentoa ajeta joka kerralla, mutta… Kyllä tällä haetaan silti aivan uusia laatustandardeja vaarallisen softan kehityksessä. Asenna Steam, jännitä.

Hieman tarkistelemalla datan tuhoutumisia on näemmä tapahtunut sen verran monille, ettei kyseessä ole edes mikään pikkujuttu.

Steamin Linux-asiakasohjelmassa on satunnaisesti vähän muitakin bugeja, kuten avustajamme Kalle Lounelan Steam-kuvakaappauksesta voi päätellä. Kallen Steam näet näytti äskettäin eräänä kauniina talvipäivänä tällaiselta:

Lisätietoja: It deleted everything on system owned by user

Lisätietoja: Steam/Linux – hups

Keskustelu

PS.

Jos pappa ampuu itseään jalkaan? Syytetäänö asetta vai pappaa?

Hohoijaa? Mistä tässä nyt yleensä kiistellään? Siitäkö että Linuxsissa on mahdollista sössiä niin pahasti että saa kiintolevyn tyjenemään vai siitä että onko ihmiset noin ylensäkkin tyhmiä?

Havaintoja Linux Steam. Toimii ok. jos on perillä Linuxsin perusasioista. Ei toimi jos ei jaksa säätää ja viritellä. Itsellä havaittuna ongelmat ovat olleet lähinnä yleistä bugaamista resoluutioiden ja äänien kanssa. Yleinen hitaus nopeallakin koneella jne. Mutta jos kaiken jaksaa laittaa kohdilleen niin toimii kuten Windows koneessa.

Otsikon aihe. Moka jonka voi korjata. Mutta jos kämmi käy…goodbye tiedostot;)

Fedora 20 ja löytyy natiivi linux steam sekä winen kautta steam. Kertaakaan ei tuollaisia ongelmia ole ollut ja mukana ollut heti kun pääsin betaan sisään. SteamOS oli hetken mutta se oli jopa huonompi kuin itse linukkaan asennettava versio.

Onko tuossa nyt kyse SteamOS vai linuxille saatavasta natiivista steam clientista?

Jos kyseessä SteamOS niin tulee pakosti mieleen että nyt on säädetty asioita joihin ei saisi koskea.

Operating System Version:
”Fedora release 20 (Heisenbug)” (64 bit)
Kernel Name: Linux
Kernel Version: 3.17.7-200.fc20.x86_64
X Server Vendor: Fedora Project
X Server Release: 11404000
X Window Manager: Metacity (Marco)
Steam Runtime Version: steam-runtime-release_2015-01-06

Ei minulla ole ongelmia ollut kuin wine version kanssa jossa teksti hävisi ja sekin korjaantui niin helpolla kuin:
wine ”C:Program FilesSteamSteam.exe” -no-dwrite

Mitäs helvettiä nämä kommentit ovat? Jokaisessa käyttöjärjestelmässä on poistokomento. Haisee mäkki-homoilta ketkä ei ole koskaan käyttäneet mitään komentoriviä. Menkää takas sinne naamakirjaan sillä naamakirjakoneella kun ette ole tietokonetta koskaan käyttäneet.

Jep. Ihan naurettavaa syytellä käyttistä siitä että käyttäjä on osaamaton!? Linux Steam on edelleen keskeneräinen ja buginen koska se on kehitysvaiheessa! Onko yllätys että sieltä löytyy vielä vaikka minkälaista saibatsua jos vaan ”munkki” osuu kohdilleen. Itse käyttänyt ihan sieltä alkumeteriltä lähtien ja pakko sanoa että paljon on vielä tekemistä mutta osittain jo toimii ok, mutta jos meinaa tuota Linux steamia käyttää on pakko perehtyä kyllä sitten vähän Linuxsiinkin syvällisemmin.

@20: Jos pääkäyttäjänä antaa tuon komennon, niin kyllä se kaiken tuhoaa. Idea on että pääkäyttäjä on ylläpitäjä, joka saa vaikka ampua itseään jalkaan jos tahtoo. Sen sijaan on täysin idioottimainen ajatus käyttää Steamia (tai muutakaan normiohjelmaa) pääkäyttäjänä; sitä varten on ne normaalit käyttäjätunnukset. Senkin oikeuksilla kyllä pystyy sen oman kotihakemistonsa tyhjentämään, aivan kuten Windows-käyttäjäkin voi halutessaan poistaa kaikki omat tiedostonsa.

Lisäksi rm kyllä kyselee määrättyjen tiedostojen kohdalla että poistetaanko, mutta tuo -f (force) -vipu jättää kyselyt väliin. Eli jälleen kerran, suojaa on, mutta haluttaessa sen voi ohittaa. Skriptien kanssa ohittaminen on joissain tilanteissa ihan järkevääkin.

Kyllä tästä on ihan turha Linuxia syyttää, saman tuhon Steam tekisi Windowsissa jos siellä jotain yhtä typerää yritettäis tehdä.

Olipa hienoja kommentteja taas, nämä Linux4lyfe-hermannit on kyllä kaikista pahimpia pätijöitä.

Miten voi käyttis olla noin tyhmä, että ylipäätään antaa tuhota itsensä tai tärkeitä hakemistoja? Aikaa on ollut varmaan 20 vuotta laittaa tuokin asia kuntoon, ja ilmoittaa käyttäjälle potentiaalisesti vaarallisista kommenoista ”Are you really sure you want to do this?”. Ei sen ohjelmiston tarvitse olla tyhmä, sen voi tehdä älykkääksi jos vain viitsii.

Itsellä ei ole mitään ongelmia Steamin Linux-version kanssa ollut. Innokkaimmat näyttävät saaneen käyttöjärjestelmä-flametuksen pystyyn sentään.

Sonobana, $A/, jos $A ei ole maaritelty jaa / .. mitas sun mielestas tekee komento:

rm -rf /*

Jos et ole paakayttaja, niin sitten menee vain ne tiedostot joihin kayttajalla on oikeudet. mm. kotihakemistossa voi tapahtua kaikkea ’jannaa’. Ei tama liity siihen mitenkaan oletko paakayttaja yms, tosin jos olet niin paskempi homma.

Mun mielesta vaarin etta lahdet patemaan ja olet itse vaarassa. Oos hiljaa jo, kiitos.

No voi huhheijaa mitä kommentteja. Vois ensten itte perehtyä siihen Linuxin toimintaan ennen ku alkaa vittuilemaan uutisen kirjottajan osaamisesta. Rivihän oli siis:

rm -rf ”$STEAMROOT/”*

Tuoss tapauksessa $STEAMROOT palauttaa tyhjän mikäli tätä ei ole määritelty, ja mitäs tuo sitten suorittaa? Katsotaas:

rm -rf /*

Niin.

Pääkäyttäjänä kukaan selväjärkinen ei Steamia ajele, mutta itteä vituttais 1000000000x enemmän kotikansion dellaus kuin järjestelmän kadotus, jonka saa kuitenkin polkaistua tunnissa takaisin pystyyn.

”Juuri tällaisen Linux-elitismin takia Linuxia on vaikea saada yleistymään. Montako kertaa saa törmätä tällaiseen ”et taida ymmärtää mitään Linuxista mutta enpäs viitsi neuvoa” -asenteeseen?”

Missä mainitsemissasi sitaateissa sanotaan mitään tuohon suuntaankaan?

”…voi $STREAMROOT puuttua environmentista ja silloin toi scripti ajetaan pahimmillaan rm -rf / eli tuhoaa koko käyttiksen.”

Eli jos muuttujaa on määritelty niin se on oletuksena root? Tätä on kyllä hankala uskoa. Jos asia on näin, nii mielestäni vika on jo itse ympäristössä.

Ja toisekseen: Kuka ajaa steamia pääkäyttäjänä?

Missään Linuxiin liittyvässä ei voi olla hankaluutta saati vikaa. Jos ongelmia kuitenkin ilmenee, vika on tyystin käyttäjässä, kun ei kelvoton osaa, tai vähintäänkin viestin tuojassa, ettäs kehtaakin.

Onnea vaan Steamille projektiin, tarvitsevat sitä. Teoriassa hieno hanke.

Steamos on vielä beta vaiheessa joten turha odottaa että se toimisi täydellisesti.
Steamin sivuillakin sanotaan, että ei kannata ladata jos ei tiedä mitä tekee.

@3, 5, 7
”mikäli uskotte tätä ”uutista”, ei teillä ole harmainta aavistustakaan miten Linux lähtökohtaisesti toimii turvatasolla.”
”Onko sinulla kokemusta ohjelmoinnista vai suomensitko jonku kohdan väärin?”
”Kirjoittaja anteeksi vain ei nyt taida olla ihan perehtynyt asiaan.”

Juuri tällaisen Linux-elitismin takia Linuxia on vaikea saada yleistymään. Montako kertaa saa törmätä tällaiseen ”et taida ymmärtää mitään Linuxista mutta enpäs viitsi neuvoa” -asenteeseen?

Juurikin mitä 9. kirjoitti ja 5.:lle tiedoksi, tuossa scriptassa ei tarkisteta ollenkaan onko $STEAMROOT määritelty. Jos Steam asennus on vaikkapa kopsattu koneesta toiseen levynvaihdon yhteydessä (vain yksi esimerkki), voi $STREAMROOT puuttua environmentista ja silloin toi scripti ajetaan pahimmillaan rm -rf / eli tuhoaa koko käyttiksen.

Paska skripti mutta heikkoa designiä muutenkin kun varsinainen sandboxaus puuttuu. Toisaalta sama se on about kaikissa työpöytäkäyttiksissä. Sinällään ei yllätä jos linuxin Steam on jäänyt vähälle eikä koskaan kehitykään merkittävästi.

Vähän epäilyttää Valven kyky saada mitään isompia projekteja ulos tai ylläpidettyä projekteja jotka on joskus lähteneet kovalla liekillä mutta ei ole saanutkaan momentumia.

Eiköhän tuossa ole pointtina se, että jos $STEAMROOT on jostain syystä jäänyt määrittelemättä, tuo komento on pikkasen ikävämmänpuoleinen. Vaikka järjestelmä jäisikin sen jäljiltä pystyyn, oma /home siinä menee.

Näytä kaikki kommentit

@5

Itse olen ottanut tavaksi katsoa onko Jukka kirjoittajana ja ohittaa uutisen paitsi jos kyseessä on äärimmäisen mielenkiintoinen aihe. Jukan taso on laskenut kuin lehmän häntä ja suurin osa kys. henkilön kirjoittamista artikkeleista vaikuttaa siltä, ettei täysin selvinpäin ole kirjoiteltu.

Kirjoittaja anteeksi vain ei nyt taida olla ihan perehtynyt asiaan.

@3: Ei tällä ole mitään tekemistä Linuxin tietoturvan kanssa vaan miten Steam-client on toteutettu. 700 peliä on jo ihan hyvä määrä kieltämättä. Toki suurien pelaajamassojen saamiseksi SteamOS vaatii vielä paljon aikaa; ajurit, OpenGL NG ja pelintekijöiden OpenGL-osaaminen.

@5: Uutinen on valitettavasti kirjoitettu ymmärtämättä aivan mistä on kyse. On toki todettava että steam.sh vaatii kyllä parantamista.

Jutun kirjoittaja:

Huomaathan lähdekoodia lukiessa, että STEAMROOT on eri asia kuin ROOT. Muutenkin tämä on erittäin sekavasti kirjoitettu. Onko sinulla kokemusta ohjelmoinnista vai suomensitko jonku kohdan väärin? Jokatapauksessa minulla SteamOS toimii upeasti, eikä ole kertaakaan tarvinut uudelleen asentaa. Mites sinulla?

@3 vain fanaatikko voi sanoa noin, linux tukee 700 peliä,
windows 700 000 peliä, siinä taitaa olla hiukkasen pieni ero

ei linuxista koskaan ole windowsin kaatajaksi, näkeehän tuon ilmaisten mörppien määrästä miljoona erillaista eikä yhdestäkään ole vastusta wowille

Ahaa, Domekin saatu mukaan tähän propagandan levittämiseen :D -mikäli uskotte tätä ”uutista”, ei teillä ole harmainta aavistustakaan miten Linux lähtökohtaisesti toimii turvatasolla.

Steam Linuxille on taipaleensa alussa, ja jo nyt tuki löytyy ainakin 700 pelille.

Johan Leluxista povattiin työpöytien valloittajaa 15 vuotta sitten ja suhteessa tarjontaan Leluxin pelitarjonta oli jotakuinkin samalla tasolla ku nykysin. Jospa toisen 15v jälkeen jo onnistaisi?

Muropaketin uusimmat