Uusimmat

Suomalainen roolipelaaminen houkutteli maailmalta isoja tekijöitä

23.07.2013 19:00 Jukka O. Kauppinen

Ensi viikonloppuna järjestettävä Ropecon-roolipelifestarointi on houkutellut ohjelmaansa myös runsaasti roolipelimaailman isoja nimiä maailmalta. Luvassa onkin paitsi kiintoisia esitelmiä, myös syvätutustumista suomalaiseen roolipelaamiseen ja sanoman viemistä ulkomaille.

Ropeconin ulkomaanihmetysohjelma sisältää muun muassa tällaista:

DAGMAR & FERDINAND DE CASSAN

De Cassanit ovat todella pitkän linjan harrastajia; 60-luvulla alkanut lautapeliharrastus poiki pelimuseon, jonka kokoelmassa on yli 20.000 peliä museo onkin alallaan maailman suurin. Ei-pienimpänä-saavutuksena pariskunta on myös pelannut suurinta osaa peleistä. Dagmar toimii Itävallan pelipuolella pääjärjestäjänä lähes kaikissa konferensseissa, ja onkin tehnyt tätä jo vuosikymmeniä.  Ferdinand toimii myös Wienin Spelefestin pääjärjestäjänä; jokavuotinen pelifestari vetää vuosittain mammuttimaiset 62.000 kävijää.

  • Esitelmä: “History of Modern Board Games” (Dagmar), la 9-10. Paikka: Auditorio
  • Esitelmä: ”Board Games in Austria” (Ferdinand), la 10-11. Paikka: Auditorio

NATHAN HOOK

Psykologian tutkija ja brittiläisen live-roolipeliaktiivi Nathan Hook on yhdistänyt työnsä ja roolipeliharrastuksensa ja julkaissut aiheesta kaksi The Green Book- -nimellä kulkevaa kirjaa, jotka sisältävät psykologisesti mielenkiintoisia freeform-skenaarioita. Tämän ohella miehen tuotanto sisältää mm. Heart’s Blood -nimisen, metatekniikoihin keskittyvän pelin. Nathanin pelejä on vedetty aiemminkin Ropeconissa ja tänä vuonna mies onkin jälleen itse paikalla. 

Hook on aktiivisesti osallistunut peleihin ja pelitapahtumiin paitsi Briteissä, myös Pohjoismaissa ja tehnyt täkäläistä skeneä tunnetuksi myös saarivaltion pelaajille. Tämänkertainen Suomen visiitti jää tuskin miehelle viimeiseksi, sillä hän aloittaa tänä syksynä tekemään tohtorinväitöstään Tampereen Yliopistolle tutkimalla jälleen pelien ja psykologian välimaastossa, kuinka roolipelaajat rakentavat fiktiivisiä indentiteettejään ja mitä näistä jää jäljelle pelin jälkeen. 

  • Esitelmä: ”When Psychologists Design Larps…”  su 13-15. Paikka: Sali 26
  • Freeform skenaario: ”Psychodrama Scenarios” ilmoittautuminen pe 17-19 ja 18-20, pelautus la 10-12 ja 12-14. Paikka: JMT 3A Takkakabinetti

MIKE BROCK

Mike Brock toimii maailmanlaajuisen roolipelikampanja Pathfinder Societyn koordinaattorina. 2008 alkanut kampanja kattaa tuhansia pelaajia ympäri maailmaa; pelaajan on mahdollista pelata hahmoaan missä tahansa kampanjan pelissä ympäri maailmaa. Brockin alaisuudessa PFS onkin saanut jo paljon uusia hyviä uudistuksia ja muutoksia. Brock itse sanoo tehtävän olevan mielenkiintoinen, haastava ja alati vaihteleva. Mielenkiintoinen fakta #356: Brock on myös entinen poliisi.

  • Brockin peliä vedetään läpi Ropeconin, Dipolin Takka-salissa.

ASBJØRN OLSEN

Asbjørn Olsen on tanskalainen roolipelisuunnittelija, jonka freeform roolipeliskenaario voitti tanskalaisen skenaariokilpailun ”Projekti Særminer” skenaariolla ”Exile”. Kilpailun palkintona oli voittajapelin kääntäminen englanniksi ja sen vetäminen Ropeconissa. Olsen on myös palkittu vuonna 2013 pohjoismaisen roolipelaamisen Oskarilla, tanskalaisella Otto-pystillä skenaariostaan Depedero (2013).

  • Freeform skenaario: ”Exile” Ilmoittautuminen pe 16-18, pelautus pe 19-21, JMT 3A Takkakabinetti

Lisätietoja: www.ropecon.fi

Kuvat: Petra Takamäki / Ropecon