UUSIMMAT

Toiminnantäyteinen suomipeli marssii Cannon Fodderin jalanjäljillä – arvostelussa Action Legion

21.09.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Vuonna 1993 julkaistu Cannon Fodder on 16-bittisen pelaamisen klassikoita. Tyylikäs ja omaperäinen räiskintä hakattiin historiankirjoihin, ja se on innoittanut sittemmin monia isometrisesti kuvattuja räiskintöjä. Niin myös Action Legionia.

Sensible Softwaren luomassa Cannonissa pelaaja ohjasi taistelukentällä mäyhääviä pikkusotilaita, joita tuppasi kuolemaan surullisen tiuhassa määrin. Ja hautakivien määrä väliruuduissa vain kasvoi kasvamistaan. Se ei ollut suinkaan sattumaa, sillä niin pelin nimi kuin yleiset teematkin olivat vahvasti sodanvastaisia, vaikka sotapelistä olikin kyse.

Mutta asioita voidaan toki tehdä monin teemoin ja kuvata monin tavoin. Siinä missä Fodder muistutti sodan julmuudesta, panostaa suomalaistekoinen Action Legion enemmän ehtaan toimintaan, synkkiin sävyihin ja scifistiseen otteeseen, kuten Henri Heikkinen meille arvostelussaan muistuttaa:

Alussa peli tuntuu leppoisalta räiskinnältä, mutta vaikeustaso nousee aika jyrkästikin muutaman ensimmäisen tehtävän jälkeen. Selviytyäkseen täytyy miettiä strategiaa ja kaiken täytyy mennä nappiin, koska myös omat hahmot kuolevat parista osumasta.

Koska virheille ei jää liikaa varaa, tuntuu peli suorastaan epäreilulta. Toisaalta seuraavalla pelikerralla ”mahdoton” tehtävä saattaakin mennä täysin vaivatta läpi ja oma kyvyttömyys suorastaan hävettää. Välillä peli taas on oikeasti hankala ja siihen palaa käpy, mitä varmasti ainakin nostalgiahenkiset pelaajat osaavat arvostaa. Nuoremmat ja kärsimättömämmät luultavasti vaihtavat siinä tilanteessa peliä.

Vaikka Action Legion on hyvää ajanvietettä, siitä puuttuu kuitenkin se jokin, joka tekisi siitä mieleenpainuvan. Siinä missä Cannon Fodderin henki oli hieman kieli poskessa, tuntuu Action Legion olevan enemmänkin kieli keskellä suuta. Ympäristöt ovat synkkiä, eikä edes vihollisista saa hupia. Hienovaraista huumoria on kai tavoiteltu, mutta se on vähän turhankin hienovaraista. Myös verta ja suolenpätkiä olisin toivonut enemmän.

Lue koko arvostelu: Action Legion – ensin oli Cannon Fodder (Linux, Mac, PC)