Uusimmat

Trollit, uhkailijat ja netti-etsivät vainoavat Kickstarter-menestyjiä

08.10.2013 20:15 Jukka O. Kauppinen

Kickstarter ja muut joukkorahoituspalvelut ovat olleet nyt parin vuoden ajan kovasti pelialan ytimessä. Joukkorahoitusten uumenista löytää paljon niin menestyjiä kuin täydellisiä epäonnistumisiakin, mutta joskus rahoitus voi tuoda mukanaan myös yllättäviä sivuvaikutuksia. Kuten trolleja ja ahdistelijoita. Budjetitkin saattavat joskus räjähtää täysin käsistä.

Esimerkiksi Max Temkin, joka on pyöräyttänyt jo kolme onnistunutta Kickstarteria, varoittaa wannabe-kerääjiä fyysisistä palkinnoista.

”Etenkin kansainväliset postikulut syövät koko Kickstarter-rahoituksesi”, hän tiivistää ja alleviivaa kattavien budjettien tekemisen tärkeyttä.

Moni tukijoista ei välttämättä suostu tai kykene ymmärtämään, että postikulut voivat todellakin maksaa rahaa. Paljon rahaa.

Wasteland 2 –projektin Chris Avellone puolestaan muistuttaa, että deadlinet on syytä tehdä tarpeeksi väljiksi.

”Jos kuvittelet tekeväsi pelin puolessa vuodessa, varaa siihen vuosi.”

”Pelisi rahoittajat eivät ole yleensä pelialalta. Sinun täytyy varata aikaa heidän opettamiseensa”, jatkaa Brenda Romero ynnäten kuinka tavalliset ihmiset eivät ymmärrä pelientekemistä. Niinpä rahoittajien suuntaan on oltava avoin, rehellinen ja aktiivinen, jotta nämä tietävät missä mennään ja ovat tukena.

”Muista myös budjetoida oma palkkasi ja elinkustannuksesi. On vastuutonta jättää ne pois laskelmista”, Temkin alleviivaa budjetoinnin ja Kickstarter-tavoitteiden merkitystä.

Tyttärensä pelinkehitysleirille Kickstartannut Susan Wilson puolestaan koki internet-yhteisöjen synkemmän puolen, kun 829 dollaria hakenut projekti saikin yli 20 000 dollaria. Internet-yhteisöjen peelot kun kävivät Wilsonin kimppuun sen jälkeen, kun jotkut neropatit päättivät koko jutun olevan pelkkä huijaus, eikä Wilsonilla edes ole tytärtä. Nettihäiriköt keksivät omasta päästään häröjuttuja, tekivät kärpäsistä härkäsiä ja jopa lähettivät Wilsonille tappouhkauksia.

Mutta onneksi joukkorahoituksilla on valoisakin puolensa. Niistä saa paljon palautetta, niillä voi rakentaa fani- ja tukijayhteisöjä ja hyvän tukijaryhmän avulla pelinkehitystyksessä voi välttää monta ongelmaa jo alkuvaiheessa.

Laajemman yhteenvedon Kickstarter-paneelikeskustelusta voi lukea Gamasutrasta.

Lue juttu: Some of the most candid advice you will ever hear about crowdfunding

Lisää aiheesta

FTL ja RoboRally saivat lapsen, tässä tulos

Keiji Inafunen Mighty No. 9 nähdään myös konsoleilla 

Ouya potkaisi peliprojektin kampanjastaan ja suututti kehittäjän 

Shadow of the Eternals pääsi haudan lepoon