Uusimmat

Valven VR-guru: Oculus Rift on kopio Valven VR-laseista

25.05.2016 14:00 Miikka Lehtonen

VR:n vuosi on käynnistynyt vähän yskähdellen, mutta käynnistynyt kuitenkin. Oculus Rift ja HTC:n Vive-lasit ovat markkinoilla, jälkimmäinen Valven tukemana. Valven VR-gurun mukaan myös Oculus on saanut reippaasti vaikutteita Valven teknologiasta — mutta ei varsinaisesti aivan rehellisesti.

Kun Oculus aikanaan julkaisi Rift-lasiensa Kickstarter-kampanjan, Valve oli näkyvästi mukana projektissa. Valven ykkösmies Gabe Newell esiintyi Kickstarter-videossa ja antoi julkisesti tukensa Oculus Riftille. Kulissien takana tehtiin paljon enemmänkin yhteistyötä, sillä Valve oli panostanut suuria summia VR-tutkimukseen ja kehittänyt omat prototyyppilasinsa, sekä niitä hyödyntävän immersiohuoneen. Yhteistyön nimissä tällainen huone rakennettiin myös Oculuksen päämajaan. Sittemmin yhteistyö päättyi ja Valve heitti näkyvämmin tukensa HTC:n Vive-lasien avuksi. Tästä huolimatta myös Oculus Rift käyttää härskisti Valven teknologiaa, ainakin jos Valven VR-guru Alan Yatesiin on uskominen.

Yates väittää Redditissä suoraan, että kaikki Riftin keskeiset ominaisuudet ovat suoria kopioita siitä teknologiasta, jota Valve aikanaan Oculukselle lainasi.

”Kaikki Riftin ja Viven ydinominaisuudet ovat suoria johdannaisia Valven tutkimusohjelmasta. Oculuksella on oma CV-pohjainen seurantamekanisminsa ja fresnel-linssinsä, mutta muuten kaupoissa oleva versio on suora kopio siitä arkkitehtuurista, jonka lainasimme Oculukselle kun asensimme kopion ”Valve-huoneesta” heidän toimistoonsa. Sanoisin, että Oculus on ensimmäinen SteamVR-lisenssoija, mutta historia tulee ehkä muistamaan vähän toisenlaisen termin tapahtuneelle.”

Asiasta uutisoinut RoadToVR-saitti huomauttaa, että Oculus Rift koki kehityksensä aikana yllättäviä ja dramaattisia kehitysvaiheita, joissa lasien suunnittelufilosofia muuttui hetkessä suunnattomasti kohti nykysuuntaansa. Jos Yatesin väitteet pitävät paikkansa, tämä yllättävä suunnanmuutos voisi hyvinkin olla se hetki, jolloin Oculus sai Valven tutkimusprojektin haltuunsa ja lainasi siitä vähän inspiraatiota.

On hankala sanoa, mitä kulisseissa on oikeasti tapahtunut, miten paljon teknologiavaihtoa on tehty puhtain paperein ja miten vakavasta jutusta nyt on kyse. Yatesin kommenttien perusteella Valve ei ole tapahtuneesta aivan pähkinöinä, joten mitä ilmeisimmin jotain arveluttavaa — ainakin moraalisesti, jos ei ehkä laillisesti — on nyt tapahtunut. On kiinnostava nähdä, miten tilanne tulee tästä kehittymään.

Lähde: RoadToVR

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat