UUSIMMAT

Wargaming kunnostaa maailman mysteerisimmän superpanssarivaunun – ajokuntoiseksi

11.04.2014 13:32 | Jukka O. Kauppinen

Jonain päivinä pieni ihminen tuntee, kuinka alaleuka irtoaa hitaasti kiinnikkeistään, putoaa lattialle ja pirstoutuu. Eikä sitä edes huomaa, kun on niin typertynyt.

Wargaming.Netin, sen World of Tanks –firman, uusin peliliike on näet melkomoinen. Kilpaileva Gaijin Entertainment kunnostaa Kubinkan panssarimuseon kanssa Stuh 42 –rynnäkkötykkiä, mutta Wargaming pistää ruplansa vähän isompaan rautaan. Firma näet kunnostaa samaisen museon kanssa ajokuntoon maailman ainoan olemasaolevan kappaleen Panzerkampfwagen VIII:sta. Tuttavallisesti Mausina, hiirenä, tunnettu vaunu oli liikkuva linnoitus ja toisen maailmansodan historian käsittämättömintä, kummallisinta ja hirviömäisin panssarivaunu.

Vaivaiset 188 tonnia painava supertankki ei ehtinyt koskaan taisteluihin, ainakaan virallisen historiankirjoituksen mukaan, ja sitä rakennettiin vain kaksi prototyyppiä. Sodan jälkeen venäläisjoukot kokosivat kahden prototyypin osista yhden Maus-vaunun rungon ja toimittivat sen Kubinkan testialueelle, jossa vaunu on säilynyt näihin päiviin saakka.

Vertailukohtana Suomen armeijan Leopard 2 -taistelupanssarit painavat taisteluvarustuksessa 55 tonnia, aiemmat T-72-vaunut taas 41 tonnia.

Oikea Maus.

Peli-Maus.

Panzerkampfwagen VIII oli varustettu 128 millimetrin pääaseella. Ja siinä missä useimmissa muissa tankeissa päätykin vieressä on kakkosaseena konekivääri, Mausissa aputussarina oli 75-millinen tykki. Siis sellainen, joita oli niin sanoakseni normaalikokoisissa vaunuissa ja rynnäkkötykeissä pääaseena.

Vaunua liikutti sukellusveneissä (!) käytetty dieselmoottori ja etupanssaria oli vaivaiset 220 millimetriä.

Myyttinen jättitankki entisöidään nyt sisältä ja ulkoa alkuperäispiirustusten mukaisesti mahdollisimman autenttiseen kuntoon. Puuttuvat osat tehdään uustuotantona ja vaunu aiotaan kunnostaa ajokuntoiseksi. Moottorin kunnostuksesta yhtiö ja museo eivät vielä kerro, mutta onpa jännä odotella josko vaunu aiotaan saada ryömimään alkuperäisellä dieselillään vai ujutetaanko konetilaan jokin modernimpi, helpommin huollettava mörisijä.

 

Jos Mausin tarina kiinnostaa, niin Achtung Panzerista löytyy erinomainen artikkeli teräshirmun historiasta: Panzerkampfwagen VIII Maus Porsche Typ 205 / Tiger II(P)

Lisätietoja: http://wargaming.com/

Lisää aiheesta

Navi vei potin ja 27-kiloisen World of Tanks -MM-pystin  

World of Tanks -tekijä panostaa eSportsiin

World of Tanks -turnauksen toinen päivä: filippiiniläiset voittivat yleisön sydämet 

WoT-turnauksen ensimmäinen päivä oli puolalaista jyräystä