UUSIMMAT

Tulipahan pelattua Beautiful Desolationin tarina on hyvää scifiä, mutta pelaaminen hidasta kidutusta

30.05.2021 10:00 Tuukka Hämäläinen

PlayStation 4:lle ja Nintendo Switchille kääntynyt roolipeli Beautiful Desolation tarjoaisi oikeasti vaikuttavan scifi-maailman, jos sitä jaksaisi pelata paria tuntia pidempään. Valitettavasti pelin toteutus ei ole tarinan tasolla.


Julkaisupäivä: 28.5.2021
Studio: The Brotherhood
Julkaisija: Untold Tales
Saatavilla: Nintendo Switch, PlayStation 4 (testattu PS5)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 2 tuntia


The Brotherhood -pelistudion viime vuonna ilmestynyt Beautiful Desolation on kyllä melkoinen outolintu. Se yhdistää visuaalisesti vaikuttavan retrotyylin oikeasti kiehtovaan ja kunnianhimoisen scifi-tarinaan, joka vetää vertoja Horison Zero Dawnin (2017) kaltaisen AAA-pelien tarinamaailmoille. Valitettavasti pelinä se on puolivillainen tekele.

Muropaketin arvio Beautiful Desolationin PC-versiosta ilmestyi jo viime vuonna, ja tämä lyhyt arvioni käsittelee vain pelin tuoretta konsoliversiota. Tarkemmin ottaen testasin PlayStation 4 -versiota, tosin PlayStation 5:llä pelaten.

LUE MYÖS: Arvostelu: Beautiful Desolation on kiehtova seikkailupeli, joka kompastuu vääränlaiseen 1990-luvun nostalgiaan

Beautiful Desolationin tapaus on harmittava, sillä pelimaailma on oikeasti kiinnostava. Tarina käynnistyy vaihtoehtohistoriasta, jossa Etelä-Afrikkaan saapuu 1970-luvulla mystinen avaruusalus, joka tarjoaa ihmiskunnalle ennennäkemättömän teknologian ja tekee jopa kuolevaisuudesta historiaa. Päähenkilö Mark Leslie lähtee kuitenkin paljastamaan vierailijan todellista luonnetta ja tempautuu kauas tulevaisuuteen, jossa puolikoneelliset oliot hallitsevat maailmaa.

Kiehtovan taustakertomuksen lisäksi pelimaailma on oikeasti kaunis. Ylhäältä kuvatut pelialueet ovat postapokalyptista estetiikkaa parhaimmillaan luonnon kasvaessa yli raunioiden ja sammuneiden koneiden.

Valitettavasti siihen ne hyvät puolet loppuvat.

Kollegani moitti jo PC-versiossa hankalaa käyttöliittymää, ja konsolilla tilanne ei ole ainakaan yhtään parempi. Pelin käyttöliittymä on täysin epäintuitiivinen ja hidas, eikä peli opasta juuri lainkaan keskeisten mekaniikkojen toimintaan.

Lisäksi jopa ohjaus on hankalaa. Ohjaustuntuma on tahmea, pelihahmo jää helposti jumiin pelialueen kulmiin ja reunoihin, ja jostain syystä hahmo juoksee aina ensimmäiset askeleet kuin tervassa ja saa vasta sitten vauhtia töppösiin. Lisäksi kontrolleja ei näe mistään, eikä ohjausasetuksia voi vaihtaa.

Myös pelimaailma kääntyy itseään vastaan, sillä kuvankauniissa maisemissa on vaikea nähdä, mihin pelihahmo voi ja ei voi edetä. Pelin kuvakulmasta johtuen koko maailma näyttää usein litteältä ainakin konsolilla, eikä siihen ole saatu kolmiulotteisuutta. Pelaaja joutuu siis koluamaan avoimen alueen näkymättömiä reunoja etsien tietä eteenpäin.

Muutakin viimeistelemätöntä Beautiful Desolationissa on. Äänet kuulostavat usein karheilta ja huonosti ääniteltyiltä, ja jostain syystä dialogi on asetettu paljon kovemmalle kuin muut äänet pelissä. Näitä asetuksia joutuu itse säätelemään valikosta, jotta pelikokemuksesta saa edes suurin piirtein miellyttävän. Silti ainakin päähenkilö Mark mumisee repliikkinsä muita hiljaisemmin.

Lisättäköön valitusten listaan vielä, että ohjauksessa on myös selvä viive, joka alkaa ajan kanssa ärsyttää.

Beautiful Desolationissa kaikesta paistaa puolivillainen toteutus. Ehkäpä pelin kunnianhimoinen visio on ollut liikaa pienelle tiimille, eivätkä rahkeet ole riittäneet modernimman ja hiotumman pelin toteuttamiseen.

Kuten sanottu, tämä on harmittavaa, sillä pelin maailma ja tarina alkoivat kyllä kiehtoa jo ensi metreillä. On kuitenkin vaikea kuvitella, että monikaan pelaaja kauan jaksaisi kamppailla kömpelöä toteutusta vastaan. Itse ainakin turhauduin jo parin tunnin jälkeen konsoliversioon niin pahasti, etten usko käynnistäväni sitä enää koskaan.

Peliä voi suositella kärsivällisille, retrohenkisille pelaajille, jotka eivät kavahda ajastaan jäljessä olevaa pelisuunnittelua ja ontuvaa teknistä toteutus. Tälle harvalukuiselle joukolle peli voi tarjota laatuscifiä, mutta muiden kannattaa kiertää se kaukaa.

BEAUTIFUL DESOLATION (PS4)

”Omaperäinen scifi-maailma ei pelasta konsolikäännöstä, jonka pelaaminen on hidasta kidutusta.”