Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

22.09.2020 21:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Gigabyten Aero-sarja on suunnattu pelaajille, mutta myös luovan työn ammattilaisille. Aorus-sarja on profiloitunut selvemmin pelaajille. Silmämääräisen tutkiskelun perusteella Aero-sarjassa akkukestoon on panostettu siinä määrin, että kyseisen sarjan kannettavat on varustettu suurempikapasiteettisilla akuilla.

Testiin otetussa Aero 15 XA -pelikannettavassa prosessorina toimii Intelin edellisen sukupolven Core i7-9750H. Sen rinnalla on 16 gigatavua DDR4-2666 -muistia. Massamuistina toimii 512 gigatavun M.2 SSD-asema (PCIe). Koneesta löytyy paikka myös toiselle M.2 SSD-asemalle. Näytönohjaimen virkaa hoitaa Nvidia Geforce RTX 2070 Max-Q.

Speksien valossa koneen pitäisi päästä kohtalaisen lähelle aiemmin testissä ollutta MSI:n GE66 Raider -pelikannettavaa.

Liitännöistä löytyy kolme USB 3.1 Gen 1 Type-A -liitäntää, yksi Thunderbolt 3- sekä HDMI 2.0 -liitäntä, yksi DisplayPort 1.4 & USB 3.1 Type-C -komboliitäntä ja vielä 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeille ja mikrofonille. Lisäksi koneessa on RJ-45 -verkkoliitäntä (Killer Ethernet 2600) ja SD-muistikortinlukija.

Kaikki liitännät on sijoitettu kannettavan kyljille. Takaosa on pyhitetty puhtaasti lämpimän ilman poistoaukoille, kuten myös osa kyljistä. Koneessa käytetään Supra Cool 2 -jäähdytysjärjestelmää, johon kuuluu viisi lämpöputkea ja kaksi 71-lapaista tuuletinta.

Langattomien yhteyksien saralla kone tukee WiFi 6- ja Bluetooth V5.0 + LE -yhteyksiä. Konetta käytettiin langattoman verkon yli, mutta myös ethernet-kaapelia käyttäen. Langattomassa verkossa ei ollut moitteen sijaa. Mitään ongelmia ei ilmennyt pitkään striimaukseen perustuvan akkutestin aikana.

Näyttönä kannettavassa toimii LG:n tuotantoa oleva 15,6 tuumainen näyttö. Siinä käytetään IPS-paneelia, joka kykenee 1920 x 1080 resoluutioon. Näyttö on tehdaskalibroitu ja sillä on X-Rite Pantone -sertifikaatti. Kapeareunuksisessa näytössä reunukset ovat vain kolme millimetriä leveät. Kapeiden reunojen vuoksi web-kamera on jouduttu sijoittamaan rungon puolelle. Kamera löytyykin virtanäppäimen välittömästä läheisyydestä.

Näytön toiminta oli kaikin puolin kiitettävää. Katselukulmat olivat varsin hyvät eikä selkeää värien vääristymistä ollut havaittavissa katsoessa näyttöä sivuilta tai yläpuolelta. Väritoisto oli kaiken kaikkiaan silmää miellyttävä. Näytön 144 hertsin virkistystaajuus piti huolen siitä, että esimerkiksi peleissä liike oli sulavaa.

Yksityisyyden maksimoimiseksi kamera on sijoitettu pienen liukukytkimen taakse. Kamera on tarkkuudeltaan 1280 x 720. Kamera ajaa tehtävänsä videopuheluissa, mutta rakeinen kuva kohtalaisella valaistuksella ei juurikaan muuhun käyttöön sovellu.

Kannettavasta löytyy 94,24 wattitunnin litiumpolymeeri akku. Gigabyte ei anna sivuillaan arviota akkukestosta, mutta testissä akku osoittautui yllättävän riittoisaksi. Akkukestoa testattiin suoratoistamalla Full HD -laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon kautta, kunnes käyttöjärjestelmä alkoi varoittelemaan uudelleenlatauksesta. Videotoistossa akku riitti viiteen tuntiin ja 55 minuuttiin. Akussa oli latausta vielä reilut 5 prosenttia jäljellä, joten kuuteen tuntiin olisi varmasti päästy, jos akun olisi käyttänyt loppuun asti.

Akkukestossa erot verrokkeihin ovat hurjat, sillä MSI:n GE66 Raider -kannettava pääsi hiuksen päälle kolmeen tuntiin. Lenovon Legion 5 luovutti jo kahden tunnin ja 27 minuutin jälkeen.

Ulkonäön puolesta kannettava on hillityn tyylikäs. Kokonsa ja hillityn muotoilun puolesta konetta ei ole tunnistaa pelikannettavaksi. Ainoastaan pohjassa olevat suuret ilmanottoaukot antavat vihiä siitä, että laite kaipaa viileää ilmaa komponenttien viilentämiseen. Toinen vihiä antava seikka on kannessa oleva valkoisilla led-valoilla valaistu Aero-logo.

Ainoa hieman häiritsevä asia ulkonäössä oli se, että kosketuslevyn viereisiin alueisiin jäi selkeitä ”tahroja” ranteista. Mattapintaisella viimeistelyllä tältä pieneltä harmilta olisi säästytty. Merkittäväksi ongelmaa ei voi kutsua, mutta tahrat saavat koneen näyttämään likaiselta, vaikkei se sitä varsinaisesti ole.

Näppäimistö oli pääasiassa miellyttävä kirjoittamiseen ja pelaamiseen. Kirjoittamisessa tosin hieman häiritsi Shift-näppäimen lyhyt pituus ja se että sen oikealla puolella oli ylös-nuolinäppäin. Kirjottaessa sattui useampia virhepainalluksia, joiden johdosta kursori loikkasi ylös. Voidaan kuitenkin todeta, että kyseessä on tottumiskysymys. Näppäimen pieneen kokoon tottuu, kunhan siihen vain totuttelee.

Kunniamaininnan ansaitsee näppäimistön RGB-led-valaistus. Valot palavat miellyttävän kirkkaasti ja tarjoavat tarvittavan valaistuksen näppäimille.

Kosketuslevyn yhteydestä löytyy myös sormenjäljenlukija. Lukija toimi hienosti koko testijakson ajan.

Koneen ulkomitat ovat 356 x 250 x 20 millimetriä. Painoa koneella on kaksi kilogrammaa. Mukana tulevan muuntajan ulkomitat ovat 151 x 73 x 29 millimetriä. Muuntajaa voisi luonnehtia kokonsa puolesta hillityksi eikä sen mukana kuljettamisen pitäisi tuottaa kovinkaan suuria vaikeuksia.

Yksi koneen erikoisuuksista on Microsoft Azure AI -linkitys. Käytännössä tekoälyä hyödynnetään virran allokointiin prosessorin ja näytönohjaimen välillä. Tarkoituksena on optimoida koneen suorituskyky palvelemaan meneillään olevaa tehtävää varten.

Toiminnon aktivoiminen ja deaktivoiminen on tehty niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista. AI-kuvake sijaitsee näytön oikeassa yläreunassa ja valittavissa on neljä vaihtoehtoa. AI Disable poistaa toiminnon käytöstä. AI Edge Learning -tilassa käyttäjä ei ole kytkettynä Azure-pilveen, mutta toiminto tallentaa käyttäjän tekemiset, että se voi lähettää tiedot myöhemmin pilveen. AI Azure Download -hyödyntää tietoja pilvestä, mutta ei lähetä käyttäjän tietoja pilveen. AI Azure Download an Upload yhdistää kaksi edellistä, eli käyttäjän toimista lähetetään tiedot ja pilvestä ladataan tietoja optimointia varten.

AI-toiminto on käytettävissä ainoastaan silloin, kun kone on kytkettynä verkkovirtaan.

Suorituskykytestien perusteella toiminto on muutakin kuin markkinointikikka. Testistä ja pelistä riippuen Microsoft Azure AI:n avulla suorituskyvyssä nähtiin 1-6 prosentin parannus.

Toiminnon ideana on tarjota käyttäjälle yksinkertainen ja helppo tapa optimoida suorituskykyä ilman, että käyttäjä joutuisi tekemään useita eri säätöjä. AI-käyttötilan muutos hoituu painamalla hiiren oikeaa näppäintä AI-kuvakkeen päällä ja sitten valitsee halutun tilan.

Omana hallintaohjelmistonaan koneelta löytyy Gigabyte Control Center. Sen kautta onnistuu muun muassa RGB-led-taustavalaistun näppäimistön valaistuksen hallinta, mutta myös jäähdytysjärjestelmän hallinta Device Setting -osiossa.

Valittavissa on kolme esimääritettyä tuuletinprofiilia joiden lisäksi käyttäjän on mahdollista määrittää käyttöön sopiva tuuletinkäyrä. Tuulettimia voi säätää myös lennosta sopivalle tasolle. Säätömahdollisuuksien monipuolisuus oli erittäin tervetullutta.

Smart Utilities -osiossa käyttäjä voi päivittää eri komponenttien ajureita keskitetysti. Kaikkien ajureiden päivittämistoiminto jätti kuitenkin toivomisen varaa, sillä homma pysähtyi ensimmäisenä listalla oleviin Intelin ajureihin. Koneen toiminnassa ei kuitenkaan ilmennyt mitään sellaista, joka olisi erityisesti tarvinnut ajureiden päivitystä.

Gigabyte Control Center oli positiivinen yllätys, sillä aiemmat kokemukset Gigabyten hallintaohjelmista ovat olleet nihkeämpiä. Hallintaohjelma yhdistää näppärästi tarvittavat toiminnot. Ainoa asia, jota hallintaohjelmassa jäi kaipaamaan oli lämpötilojen seuranta Smart Dashboard -osioon. Nyt lämpötilat selvisivät vain HW64INFO-ohjelmalla ja sillä, jos testiohjelma ne paljasti.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat