Uusimmat

SimCity Yhteiskunnat – Societies (PC)

18.03.2008 14:32 Miikka Lehtonen

SimCity kuuluu kieltämättä PC-pelihistorian legendaarisimpiin sarjoihin. Pelaajasukupolvi toisensa jälkeen on hukannut kuukausia elämistään kaupunkiensa hiomiseen ja viilailuun. Itse peruspeli on kuitenkin jo miltei 20 vuotta vanha, joten uutta perspektiiviä kaivattiin kipeästi.

Tämä uusi perspektiivi on fokuksen siirtäminen pois puhtaasta kaupunkisuunnittelusta, kohti niitä asuttavia ihmismassoja. Kaupungin sijaan tällä kertaa muokataankin kokonaista yhteiskuntaa, mutta ei valitettavasti täysin ongelmattomasti.

Vaikka en olekaan sen enempää sosiologi kuin psykologi, evoluutio – niin biologinen kuin sosiologinenkin – on aina kiehtonut minua. Lukemattomien muuttujien vaikutukset yhteisöjen ja yhteiskuntien kehitykseen, sekä niiden manipulointi ovat asioita, joista riittäisi puhuttavaa ja pohdittavaa tuntikausiksi – sekä toki myös aineksia mahtavaan peliin.

Valitettavasti SimCity Yhteiskunnat – Societies  ei ole tämä peli, sillä se on monipuolisuudeltaan ja syvyydeltään lähempänä Sims Societiesia kuin Will Wrightin pelisarjalta odotettua realismia ja pikkutarkkaa huomiota yksityiskohtiin. Jäljelle jää peli, joka on viihdyttävä lyhyissä pätkissä, mutta paljastaa kaikki salaisuutensa aivan liian nopeasti.

Lampaan tavoin

Yhteiskunnan muokkaus tapahtuu kovin perinteisin keinoin, sillä suurelta osin SimCity Societies on kuin mikä tahansa sarjan peli sitä ennen. Kaavoitus on tosin muuttunut yksinkertaisemmaksi kuin ennen, sillä pelaaja ei enää suunnittele kaupungin yleistä kaavaa, vaan lätkii kartalle yksittäisiä rakennuksia.

Asuin-, työ- ja viihderakennuksiin jaetut tönöt vaikuttavat kukin omalla tavallaan yhteiskunnan kehitykseen, merkittävimmin tarjoten pelaajan käyttöön erilaisia resursseja. Rahan lisäksi kasvava yhteiskunta tarvitsee nimittäin tietoa ja osaamista vaikkapa koulutuksen, työvoiman ja laillisuuden aloilla. Biologinen tutkimuslaboratorio voi tarvita tietyn määrän koulutustietoa, joka taas saadaan rakentamalla kaupunkiin yliopisto. Yhtälö ei muodostu missään vaiheessa tätä monimutkaisemmaksi, joten pelaaminen sujuu jouhevasti.

Kasvuvaran ohella tietotaito määrää myös kaupungin suuntausta. Se suurin Societiesin tarjoama jippo on nimittäin kaupungin tunnelman mukaan muuttuva yleisilme. Jos eDomelaan rakentaa vain iloisia rivitaloja, pelleyliopiston ja lasten leikkitarhoja, maailma on vihreä ja taustalla soi iloinen hanurimusiikki. Kun pellekoulu jyrätään Oikean Ajattelun ministeriön tieltä ja lasten leikkitarha jää propagandakeskusten jalkoihin, maailma muuttuu Equilibrium-tyyliseksi betonihelvetiksi ja taustalla soi synkeä marssimusiikki.

Efekti on ihan kiva ja on hauska leikkiä yhteiskuntansa suunnalla muuttelemalla paria osaa, mutta muun pelin tavoin malli on auttamattoman yksinkertainen. Kansa seuraa lampaan tavoin johtajaansa, eikä radikaali yhteiskuntamuutos saa grafiikan vaihtumisen lisäksi aikaan kuin pari kaduilla haahuilevaa ryöstäjää. Ei edes Suomen tunnetusti hyväuskoinen kansa menisi vipuun näin helpolla.

Peli kaipaisi myös reilusti enemmän satunnaistapahtumia, sekä keinot niiden toteuttamiseen. Mitä tapahtuisi, jos pelle-eDomela joutuisi yllättäen vastaanottamaan suuren määrän pakolaisia naapurikunnan sortoyhteiskunnasta? Onnistuisiko integraatio ja riittäisivätkö pelaajan taidot tasoittelemaan yhteiskunnan säröjä? Miten hienoa olisikaan, jos peli yrittäisi edes tarjota pelaajalle keinot asian selvittämiseen.

Turhan yksinkertainen

SimCity Societies on siis melko mitäänsanomaton paketti. Se tarjoaa toki mukavaa ajanvietettä näyttävissä puitteissa ja aluksi pidinkin pelistä kovasti. Valitettavasti syvyyttä ei ole kuin teekupin verran, joten maailman ja pelin rajat tulevat vastaan jo ensimmäisten iltojen aikana. Kun kaikki bonusrakennukset on avattu ja pari erilaista kaupungin suuntausta on nähty, peli-ilo romahtaa nollaan.

On harmi, että Will Wrightilla on Spore-pelinsä kanssa niin kova kiire, ettei mies ehtinyt lainaamaan maagista kosketustaan myös Societiesille, sillä pelissä olisi ollut ainesta todelliseksi klassikoksi. Nyt se kuitenkin jää pikkukivan kuriositeetin rooliin, eikä riitä edes oikein suupalaksi seuraavaa SimCityä odotellessa.

 

Tekijä: Maxis
Julkaisija: EA
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Laitevaatimukset: Windows XP SP2 / Vista, 1,7 GHz prosessori, 128 Mt DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain, 512 Mt keskusmuistia
Pelin kotisivu: http://simcity.ea.com/

 

Lue lisää eDomesta

British Academy of Film nostaa SimCityjen ja Simsin luojan Will Wrightin jalustalle

MySims (DS, Wii)

SimCity 4: Ruuhka-aika (pc)

SimCity saapuu myös Nintendo DS:lle, nyt kuvien kera

SimCity Societies: poliisivaltioita ja kukkahippikommuuneja

Sims 2: Autiosaari (PS2, Wii)

Sims 2: Elämäntarinat (PC)

Sims 2: Matkoilla (PC)

Suomi on Simsien maa – Sims 2 myynyt jo viisinkertaisesti platinaa

The Sims: Selviytymistarinat (PC)

Will Wright jakaa viisautta