Uusimmat

Duke Nukem Foreveria odotettu jo vuosikymmen

26.04.2007 13:58 Jukka O. Kauppinen

Huraa! Duke Nukem Forever täytti tänään jo 10 vuotta. Peli näet julkistettiin 27. huhtikuuta 1997. Ja yhä se tekee tuloaan. Peliä on odoteltu tulevaksi jo useamman kerran, viimeksi viime vuonna. Mutta ei, ei näy ei kuulu ja linja on edelleen ”peli on valmis sitten kun se on valmis.”

Aika kauan siihen on mennytkin. Foreverin odottelu onkin yltänyt suorastaan eeppisiin mittoihin.

Duke Nukem Forever-peli julkistettiin jo vuonna 1997. Yhtä peliä on siis väsätty pidempään kuin esimerkiksi kaikkia kolmea Taru sormusten herrasta –elokuvaa tai kymmenkuntaa Final Fantasy –seikkailua. Foreverille on jopa myönnetty yhdysvaltalaisen Wired-teknologialehden Lifetime Achievement Award osoituksena siitä, että Forever tunnetaan nykyään vaporware-termin synonyymina. Vaporwarehan on englanninkielinen termi tuotteelle, josta puhutaan ja puhutaan, mutta jonka julkaisu siirtyy aina  vain. Wiredin vuotuisissa vuoden vaporware –äänestyksissä Forever kerää säännöllisesti yhtä paljon ääniä kuin top 10 –listan muut vaporwaret yhteensä.

Duke-projekti on todennäköisesti jo ehditty perua ja käynnistää uudelleen monta kertaa. Esimerkiksi vuonna 2004 kerrottiin, että peli käyttääkin nyt Doom 3 –moottoria. Foreverin tämänhetkinen tilanne on epäselvä, joskin 3D Realmsin mukaan kehitystyö jatkuu. Tammikuussa 3D Realms julkaisi työpaikkailmoituksessaan viereisen kuvan, joka firman mukaan on aito pelikuva.

Mitä kaikkea maailmassa onkaan tapahtunut Foreverin kehitystyön aikana? Tsekkaa täältä.

Historian havinaa

Ensimmäinen Duke Nukem julkaistiin sharewarena vuonna 1991. Sivusta kuvatut tasohyppelyt menestyivät hyvin kunnes 1996 julkaistu Duke Nukem 3D räjäytti pankin myymällä puolitoista miljoonaa kappaletta PC:llä, sekä kaikkiaan parisen miljoonaa laajennus- ja jatko-osaa muun muassa PlayStationilla ja Nintendo 64:llä. Sarjaa on lämmitelty myöhemmin muutamilla kamalilla tasohyppelyllä, mutta kunnon Duke-räiskintää ei vain näy eikä kuulu.

Ja Forever sitten… Kovasti sitä on ehditty odotella. Esimerkiksi 6.8.1999 eDomessa uutisoitiin Foreverin soundtrackista, jonka pystyi jo tilaamaan Amazonista…

Duke Nukem Foreverin parissa puuhasteleva 3DRealms on julkistanut virallisen Duke Nukem -soundtrackin, joka on nimetty Duke Nukem: Music To Score By’ksi. Tämän 24. elokuuta myyntiin tulevan levyn sisältämät raidat ovat:

1. Duke Nukem Theme – Megadeth

2. Cinnamon Girl – Type O Negative

3. What U See Is What U Get – Xzbit

4. Blisters – Coal Chamber

5. Bitch – Sevendust

6. Song 10 – Zebrahead

7. The Thing I Hate – Stabbing Westward

8. It’s Yourz – Wu-Tang Clan

9. Screaming From The Sky – Slayer

10. New World Order – Megadeth

11. Stone Crazy – The Beatnuts

12. Land Of The Free Disease – Corrosion Of Conformity

2.9.1999 kerroimme maahantuojan ilmoitukseen pohjautuen pelin tulevan kauppoihin jo 30.9. Ei muuten tullut.

15.6.2000 kerroimme että ”3DRealms on asettanut Duke Nukem Foreverin alustavan julkaisuajankohdan vuoden 2001 keväälle. Odottamista siis vielä riittää, vaikka pelin tekijät kehuvatkin edistyneensä projektissa arvioitua nopeammin.”

Duke Nukem Forever vuonna 1999.

Duke-pressiä vuodelta 1997

Lainauksia Duke Nukem Foreverin englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 1997:

Kysymys: Why will you use the Quake 2 engine, not the Prey or Build engine?

Vastaus: Prey is slated for late 1998 at the earliest and will also be a hardware accelerator (3Dfx for example) game only. We wanted a new Duke Nukem game out before that, and the Quake engine fit all the criteria. It was a production engine, out and tested, and id was only 5 minutes from our offices.

Kysymys: Is it true that you thought about using the Unreal engine (if yes, why haven’t you done so)?

Vastaus: Timing issues as stated above. Unreal looks cool, but 1) it’s not out yet and 2) I didn’t think we could have a game ready fast enough with it.

Kysymys: Will DNF run under DOS or Win95?

Vastaus: Undetermined at this time, but we are working in Win-Duke now. I’d imagine we’ll try to go Win95 if possible.

Mitä ehtii tapahtua ennen kuin Duke ilmestyy?

Katso tilanne vastaamatta