Arvostelu Gran Turismo on kaavamainen, mutta viihdyttävä videopelielokuva

24.08.2023 15:42 Joonas Pikkarainen
Gran Turismo

Kuva: © CTMG

PlayStationin suosittu Gran Turismo -pelisarja taipuu varsin tyypilliseksi urheiluelokuvaksi.


Gran TurismoEnsi-ilta: 25.8.2023
Alkuperäisnimi: Gran Turismo
Ohjaus: Neill Blomkamp
Käsikirjoitus: Jason Hall, Zach Baylin & Alex Tse
Pääosissa: Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom, Takehiro Kira, Darren Barnett & Djimon Hounsou
Pituus: 135 minuuttia
Ikäraja: K12


PlayStation-pelikonsolin suosituimpiin pelisarjoihin lukeutuva Gran Turismo jatkaa viimeisimpänä Sonyn kasvavaa panostusta elokuva- ja televisiosarjatuotantoihin. Yli 90 miljoonaa kappaletta sitten vuoden 1997 myyneen autosimulaattorin valkokangassovitus poikkeaa tosin monista sisaruksistaan, sillä se ei siirrä peleistä tuttua fiktiivistä maailmaa vain toiseen formaattiin. Sen sijaan Gran Turismo sovittaa elokuvaksi tositapahtumiin perustuvan uskomattoman tarinan, jossa suosittu pelisarja oli tärkeässä roolissa.

Pelin kehittänyt Polyphony Digital, julkaisija Sony sekä Nissan järjestivät vuonna 2008 ensimmäistä kertaa kokeellisen kilpailun, GT Academyn, jossa yhtiöt halusivat nostaa yhden onnekkaan virtuaalikuskin oikeaksi ammattikilpakuljettajaksi. Vuoteen 2016 mennessä kuljettajia oli löydetty 22 kappaletta, kunnes ohjelma suljettiin.

Gran Turismo -elokuva kertoo yhdestä heistä.

Gran Turismo

Kuva: © CTMG

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) on autourheilusta ammattia haaveileva nuorukainen, joka tuntee radat ja autot läpikotaisin pelattuaan tuntikausia Gran Turismo -peliä. Kun yllättävä kutsu GT Academyyn ilmaantuu ruudulle, päättää Jann toteuttaa viimein unelmansa ja tarttua kiinni ainutlaatuiseen mahdollisuuteen. Todellisuus on tosin muutakin kuin vain virtuaalisia ohituksia ja paalupaikkoja.

Jason Hallin, Zach Baylinin ja Alex Tsen käsikirjoitus sovittaa Mardenboroughin taipaleen jokseenkin uskollisesti valkokankaalle, joskin hyödyntää samalla melko huoletta taiteellisia vapauksia tämän tarinan kertomiseksi. Gran Turismo onkin kirjoitettu hyvin perinteiseksi urheilutarinaksi, jossa noustaan ryysyistä rikkauksiin, kohdataan vastoinkäymisiä ja selvitään niistä puhtaasti tarmon ja pohjimmiltaan innostavan koutsin (David Harbour) voimin.

Oikean Mardenboroughin vaiheisiin tutustuneet huomaavat käsikirjoittajien ottamat vapaudet, sillä nuorukainen ei suinkaan ollut GT Academyn ensimmäinen menestyjä. Myös tämän uraa on käsitelty luodakseen dramaturgisesti jännittävämpi tarinakaari, mikä on aiheuttanut samalla porua verkon syvissä syövereissä. Eräs traaginen onnettomuus ei todellisuudessa kuuluisi elokuvan esittämälle aikajanalle lainkaan, mutta draaman kannalta sille on paikkansa kerronnassa. Elämäkertaelokuvan sijaan tuotokseen kannattaakin suhtautua ennemmin viihteellisenä urheiluelokuvana.

Gran Turismo

Kuva: Gordon Timpen © CTMG

Gran Turismo ei suoranaisesti tuo genreen mitään poikkeavaa, vaan kulkee hyvin tuttua ajolinjaa pitkin maaliviivalle saakka. Juonesta löytyvät niin tutut kilpailijat kuin epätoivon hetket, tulehtuneet perhesuhteet sekä markkinointi edellä pelaavat juonittelijat, jotka aiheuttavat hetkellisen jännitteen matkalla kohti palkintokoroketta. Mikään ei ole yllättävää tai suoranaisesti edes ihmeellisen hyvin tehtyä, mutta ohjaaja Neill Blomkamp pitää silti kerronnan käsissään ja näyttelijät auttavat tunnetilojen välityksessä katsojille.

Kyseessä on lisäksi pelielokuva, josta elokuva jaksaa muistuttaa erityisesti alussa vähän turhankin innokkaasti. Mainospuhe laantuu tosin kaikkien helpotukseksi muun kerronnan ottaessa vallan. Pelillisiä elementtejä viljellään silti aavistuksen liian tiuhaan läpi elokuvan ottaen huomioon, että kyse on todellisista tapahtumista, eikä pelistä. Monilta osin nämä on onneksi helppo tulkita vain päähenkilön tavaksi lukea maailmaa, joskaan elokuva ei aina osaa hyödyntää tätä selkeimmällä mahdollisella tavalla. Pienet yksityiskohdat onnistuvat kuitenkin osoittamaan hyvin virtuaalisen ja todellisen kisailun välisiä eroja esimerkiksi autourheilun fyysisyydestä, ja eräs kohtaus kesken loppupuolen kisan tuo tämän kaiken yhteen kokeilevan näyttävällä tavalla.

Gran Turismo

Kuva: © CTMG

Harmillisesti Gran Turismon varsinaisista kisoista puuttuu silti kunnollinen draama, mikä juontuu osin elokuvan leikkauksesta.

Ajokohtauksia käytetään säästeliäästi ja tällöinkin usein vain kohokohtiin keskittyen, jolloin ne ikään kuin laukeavat ilman kunnollista pohjustusta tai vapautusta. Hetket itsessään toki toimivat niin kuin tarkoituskin – kiitos paikoin alleviivaavien tehokeinojen – mutta ne tuntuvat silti hieman irrallisilta jäädessään koko kisan ainoiksi meriiteiksi. Autot tuntuvat tästä huolimatta voimakkailta ja kuvaus on näyttävää, mutta ne eivät silti onnistu herättämään kiinnostusta autourheilua kohtaan. Ottaen huomioon, että Gran Turismon koko pointti on juuri siinä, voi elokuvan kokea pettäneen tältä osin.

Lajityypin fanit saanevat silti elokuvasta tarvittavansa, vaikka genren uudeksi mestariksi siitä ei olisikaan. Neill Blomkampin takuuvarma ohjaus, kliseisyydessäänkin innostava tarina sekä hyvät näyttelijäsuoritukset auttavat onneksi paljon.

GRAN TURISMO

Arvosana: 3/5

”Tuttu ja paikoin liiankin turvallinen urheiluelokuva ei saa hurraamaan katsomossa, mutta viihdyttää koko kisansa ajan.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat