Uusimmat

Testi Xbox Game Passin Android-versio – Konsolipelejä pääsee pelaamaan nyt missä vain, kunhan kenttää riittää

26.12.2020 18:00 Ilari Hauhia

Microsoft lisäsi taannoin Xbox Game Pass Ultimateen tuen pilvipelaamiselle. Nimellä Project xCloud kulkevan striimauspalvelun avulla pelejä voi striimata PC:lle, Xbox Onelle ja myös puhelimille. Testasimme, miltä PC:ltä ja konsoleilta tuttujen pelien pelaaminen tuntuu mobiililaitteilla arjen keskellä.

Kävimme pikatestaamassa palvelua Elisa Kulmassa järjestetyssä tapahtumassa jo aiemmin tänä syksynä. Palvelu osoittautui silloin niin lupaavaksi, että päätimme vielä myöhemmin testata, miten pelien striimaaminen toimii aidosti arjessa. Testilaitteena toimi Samsungin Galaxy S20 FE 5G, johon oli liitetty Xbox One -ohjain Mogan PowerA-nimisellä kiinnikkeellä.

Xbox One -ohjaimen voi liittää puhelimeen Bluetoothin välityksellä muutamalla painalluksella. Helppoa on myös Mogan-telineen kiinnittäminen, sekä puhelimeen että peliohjaimeen.

Kiinnike oli tukevan oloinen; puhelimen ja Xbox One -ohjaimen kokonaisuus tuntui kädessä hyvältä. Kunhan säätöruuvit kiristää tarpeeksi tiukalle, pysyy näyttönä toimiva puhelin hyvin paikallaan. Toki pelaaminen toimii myös muilla peliohjaimilla, kuten PlayStation 4:n DualShock 4:llä, kunhan ne voi liittää puhelimeen tavalla tai toisella. Erillistä kiinnikettä ohjaimen ja puhelimen väliin ei välttämättä tarvita, vaan puhelinta voi halutessaan pitää myös pöydällä.

Testissä käytetty Samsung Galaxy S20 FE 5G -puhelin on varustettu Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä ja 5G-tuella. Suorituskykynsä puolesta se edustaa siis huippuluokkaa. Palvelua testattiin lisäksi matalamman hintaluokan Xiaomi Poco X3 NFC:llä, jolla se toimi yhtä lailla hyvin. Pelipalvelun käyttäminen ei siis vaadi puhelimelta välttämättä aivan huippuluokan tehoja.

Niin ikään pelaamisen aloittaminen on helppoa. Xbox Game Passin voi ladata helposti Play Storesta. Sovelluksen käyttöliittymä on hyvä, ja se esittää selvästi, mitä pelejä on tarjolla striimattavaksi.

Helppoudesta huolimatta Xbox Game Pass -striimauksessa mobiililaitteisiin tulee vastaan pieni ongelma arkielämässä. Jos olen käymässä vaikkapa kaupungilla, en useinkaan halua kantaa mukana erillistä peliohjainta. Suurin osa peleistä vaatii peliohjaimen käyttöä, eikä niiden pelaaminen ole mahdollista ilman peliohjainta millään tavalla.

Pieni lukumäärä pelejä toimii kuitenkin myös virtuaalisilla kosketusnäyttökontrolleilla. Näin esimerkiksi Minecraft Dungeons toimii hyvin niinä hetkinä, kun peliohjain on syystä tai toisesta jäänyt kotiin.

Bussipysäkillä tai kiireen keskellä pelaamisessa on toinenkin haaste. Siinä missä varsinaiset mobiilipelit toimivat usein hyvin muutaman minuutin pituisina sessioina, haluaisi konsolipeleihin usein keskittyä paremmin. Vaikkapa The Outer Worldsin pelaaminen alle viiden minuutin mittaisissa pätkissä on aika kehno kokemus.

Kotona ohjaimen tarve tai lyhyet pelisessiot eivät tietenkään ole ongelma, varsinkin jos sopiva peliohjain löytyy jo valmiiksi kotoa. Toisaalta, useimpien Xbox Game Pass Ultimaten tilaajien kotoa löytynee muutenkin jo valmiiksi Xbox tai pelikelpoinen PC. Tällöin herää kysymys, miksi haluaisin striimata pelejä puhelimeeni, kun voin pelata samoja pelejä konsolilla tai tietokoneella.

Tästä syystä en itse juuri käyttänyt pelistriimausta kotioloissa. Laiskana pelaajana löysin kylläkin yhden käyttötilanteen, jossa puhelinstriimaus osoittautui mainioksi. Jos halusin pelata pelejä sängyssä makoillessa, oli puhelimen ja ohjaimen yhdistelmä oikein mainio.

Android-striimausta tukevien pelien valikoima on kohtalaisen laaja. Pelivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi Halo: The Master Chief Collection, Forza Horizon 4, Untitled Goose Game, Ori and the Blind Forest ja jo mainittu The Outer Worlds. Kaikki striimauskelpoiset pelit löytyvät listattuna täältä. Jokainen peleistä toimi puhelimella oikeastaan aivan yhtä hyvin kuin konsolillakin, jos ei vierasta pelien pelaamista puhelimen kohtalaisen pieneltä näytöltä.

Parhailta pelikokemuksilta tuntuivat hieman yksinkertaisemmat pelit, kuten Ori and the Blind Forestin kaltaiset tasoloikat tai Untitled Goose Gamen kaltaiset kevyemmät seikkailut. Näin ruudusta ei välttämättä tarvitse tihrustaa esimerkiksi minikokoisia tekstityksiä. Sen sijaan esimerkiksi kohtuullisen nopeatempoinen räiskintäpeli Halo: The Master Chief Collection ei ehkä ollut aivan paras vaihtoehto puhelimelle, vaikka senkin pelaaminen toki onnistui kohtuullisesti.

Voisin hyvinkin nähdä itseni pelaamassa jonkin pelin alusta loppuun saakka puhelimella, jos syystä tai toisesta en pääsisi käsiksi tietokoneeseen tai konsoliin. Kunhan verkkoyhteys oli kunnossa, ei peleissä ole ainakaan itseäni häiritsevää viivettä. Muutenkin suurin osa pelistriimausta tukevista peleistä on yksinpelejä, joissa viiveestä ei ole yhtä paljoa haittaa kuin vaikkapa kilpailullisissa, moninpelattavissa räiskintäpeleissä.

Pelit toimivat mielestäni yhtä hyvin, oli käytössä sitten WiFi, 4G tai 5G, kunhan verkkoyhteys pysyi katkeamattomana. Varsinaisella latausnopeudella ei tuntunut ainakaan testin aikana olevan kovinkaan suurta merkitystä sen kannalta, oliko pelien striimaus luontevaa vai ei. En tosin joutunut testijakson aikana tilanteeseen, jossa olisin joutunut striimaamaan pelejä kovin mateluvauhtisella verkkoyhteydellä.

Sen sijaan verkkoyhteyden pätkiminen tekee pelaamisesta mahdotonta tai vähintäänkin hyvin epämiellyttävää. Siksi esimerkiksi junassa pelaaminen on käytännössä mahdotonta. Autossa ja bussissa pelaaminen riippuu siitä, missä ajetaan. Kaupungissa pelaaminen kyllä yleensä onnistuu, mutta syrjäseuduilla internet voi pätkiä liiaksi.

Xbox Game Pass -striimauksen paras puoli onkin reissussa pelaaminen. Korona-aikana matkustaminen ei ole suurelle osalle ihmisistä kovin ajankohtaista, mutta esimerkiksi mökillä tai hotellissa pelien pelaaminen puhelimen välityksellä voi olla perin mainio ratkaisu. Tällöin mukana ei tarvitse kantaa erillistä konsolia tai tietokonetta. Voisin nähdä itseni pelaamassa myös vaikkapa lentokentällä WiFi-verkon turvin, kunhan lentämisestä tulee joskus tulevaisuudessa jälleen mielekästä.

Xbox Game Pass -striimauksen paras puoli on se, ettei se välttämättä maksa mitään. Pelkän mobiilistriimauksen vuoksi Xbox Game Pass Ultimatea ei välttämättä kannata tilata, mutta monet peli-PC:n, Xboxin tai molempien omistajat tilaavat palvelua jo valmiiksi. Tällöin mobiilistriimaus tulee käytännössä kaupanpäällisenä. Uudet tilaajat voivat kokeilla Xbox Game Pass Ultimatea kuukauden verran eurolla, jonka jälkeen palvelun kuukausimaksu on 12,99 euroa.

Hyvää

  • Kuuluu Xbox Game Pass Ultimate -tilaukseen ilman lisähintaa
  • Kohtuullisen laaja pelivalikoima
  • Sujuva pelikokemus

Huonoa

  • Konsoleilta tai PC:ltä tutut pelit eivät välttämättä sovi lyhyisiin pelisessioihin
  • Vaatii jatkuvan ja katkeamattoman verkkoyhteyden
  • Suurin osa peleistä vaatii erillisen peliohjaimen käyttöä

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat