Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

05.12.2017 16:00 Kai Taipale

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

OnePlus ei edelleenkään ole kikkaillut laitteen ulkoasulla. Näyttö täyttää leveyssuunnassa lähes koko puhelimen, ja sen reunat on miedosti pyöristetty. Uusi 18:9-näyttösuhde on kuitenkin mahdollistanut näytön ylä- ja alapuolisten kaistaleiden kutistamisen selvästi aiempaa kapeammiksi. Puhelimen yleisolemus onkin samalla ottanut jättiloikan nykyaikaisten puhelinmallien suuntaan.

Näytön ja alumiinista valmistetun rungon yhdistymiskohdassa on selkeästi tuntuva reuna. Puhelimen metallinen takakuori jatkuu reunoille, joten muita ylimääräisiä liittymäkohtia ei ole. Näytön alla ei ole enää kotinäppäintä, vaan se on siirretty näytön kautta käytettäväksi.

Puhelimen alaosasta löytyy niin mikrofoni kuin kaiutinkin, mutta näiden lisäksi USB-C 2.0 -liitin äänen ja tietojen siirtämiseen sekä lataamiseen. OnePlus ei onneksi ole edelleenkään suostunut hylkäämään 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, vaan se löytyy edellisen vierestä.

Puhelimen ylälaita on jätetty täysin tyhjäksi, mutta näytön yläpuolella on etukameran lisäksi kuuloke sekä etäisyys- ja valoisuusanturit.

Puhelimen olemusta leimaa sen ohuus. OnePlus on onnistunut muotoilussaan, sillä puhelin istuu hyvin käteen. Ohuet reunat ovat juuri sen verran pyöristetyt, etteivät ne kalva kämmentä mutta niistä saa kuitenkin sopivan puristusotteen.

Puhelimesta onkin syytä pitää kiinni tukevasti, sillä alumiininen takakansi on liukas. Valmistajalta löytyy kuitenkin valikoimista suojakuoret, jotka korjaavat tämän tehokkaasti ilman ulkomittojen merkittävää kasvua. Mustanpuhuva olemus ei yritä koreilla, mutta tuntuu tukevalta ja hyvin viimeistellyltä.

OnePlus 5T syö edeltäjiensä tapaan kaksois-SIM-paikkaan vain SIM-kortteja, joten tallennustilaa ei edelleenkään voi lisätä muistikortilla. Tämä antaa toki valmistajalle hyvän mahdollisuuden myydä erikokoisella tallennustilalla varustettuja versioita, mutta käyttäjä arvostaisi mahdollisuutta tallennusmuistin laajentamiseen ilman puhelimen vaihtamista.

5T-mallista löytyy edelleen OnePlussan tutuksi tekemä kolmiportainen liukusäädin, jolla määritetään puhelimen käyttötilaksi Hiljainen, Älä häiritse tai Soittoääni. Säädin on helppo löytää, ja sen käyttö on nopeaa.

Eri tilojen vapaampi muokkaaminen olisi kuitenkin suotavaa, sillä nyt vain keskimmäisen asennon pystyy määrittämään kohtuullisen hyvin erilaisiin tarpeisiin soveltuvaksi. Itse kytkin on kuitenkin riittävän jämäkkä, joten se pysyy luotettavasti siinä asennossa, johon se on asetettu.

Myös äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet toimivat sopivan jämäkästi, vaikka ensin mainitussa on 5-mallin tapaan havaittavissa lievää heilumista. Tämä on ainoa todellinen poikkeama laadukkaan oloisessa fyysisessä olemuksessa.

Ulkomitat ovat silti kuusituumaisten luokassa hyvin maltilliset 156,1 x 75 x 7,3 millimetriä, ja painoakin on kohtuulliset 162 grammaa. Kasvua 5-malliin on millistä kahteen leveydessä ja pituudessa, eikä painokaan ole kohonnut kuin vajaat kymmenen grammaa.

Puhelin on siis ohut, vain 7,3 millimetriä. Tämä tekee siitä erittäin taskukelpoisen laitteen, vaikkakin pituus alkaa olla taskukäyttöä ajatellen aivan ylärajoilla.

Kuorien sisältä löytyy OnePlussan yksi ykkösvalteista eli tehokas ydin. Se koostuu edeltäjänsä tapaan järjestelmäpiirien lippulaivasta eli Snapdragon 835:stä, jossa ytimiä on kahdeksan, ja näistä kireimmiksi kellotetut saavuttavat 2,45 gigahertsin kellotaajuuden. Grafiikasta on huolehtimassa Adreno 540 GPU.

Kuuden tai kahdeksan gigatavun LPDDR4X-käyttömuistin lisäksi tallennustilaan on joko 64 tai 128 gigatavua. Tallennusmuisti on UFS 2.1 -tyyppistä. Tallennustilaa oli 128 gigatavun testilaitteessa käytettävissä 111 gigatavua.

NFC-lukija kuuluu varustukseen, ja paikannukseen on käytettävissä niin GPS, GLONASS, Beidou kuin Galileokin. Bluetoothin versio on 5.0, ja se tukee myös aptX- sekä aptX HD -äänimuotoja.

Puhelimen alaosassa sijaitsevassa kaiuttimessa riittää äänenpainetta hyvin jopa ulkokäyttöön, mutta sen äänenlaatua ei voi kehua. Parhaimmillaan kaiutin on puhelimen ollessa pystyasennossa ja kädessä, jolloin kämmen luo äänelle hieman kaikupohjaa ja suuntaa sen paremmin kohti kuulijaa. Vastaavasti puhelimen kuunteleminen vaakatasossa ohjaa ääntä sivuun, mikä ei kannusta asennon käyttöön.

Testijakson aikana puhelin ei missään vaiheessa käynyt erityisen kuumana. Se kyllä lämpenee havaittavasti raskaassa käytössä takakannen yläpuoliskosta. Korkeimmillaankin puhutaan kuitenkin vain hieman kädenlämpöä korkeammasta lämmöstä.

Keraaminen sormenjälkilukija on jo valmistajan aiemmissa malleissa ollut erittäin nopea. Nyt se on sijoitettu puhelimen takakanteen, mutta nopeus ja luotettavuus ovat tallella.
Virheellinen avausyritys onnistuu edelleen, mutta silloin käyttäjä on ollut todella huolimaton sormen asettelussa tai sormi on erityisen kuiva tai kostea. Kaikissa perustilanteissa lukija yksinkertaisesti avaa puhelimen ilman mitään havaittavaa viivettä.

Heti alussa puhelin nyt myös kysyy, halutaanko ottaa käyttöön lukituksen avaaminen kasvojentunnistuksella. Applen iPhone X:n myötä uudeksi hittiominaisuudeksi noussut kasvojentunnistus on 5T:ssä huomattavasti kevyempi, sillä se tyytyy sadan tunnistuspisteen käsittelyyn. OnePlus on kuitenkin onnistunut tunnistuksen toteuttamisessa etukameralla varsin kohtuullisesti. Monessa tilanteessa näytön lukitus avautuu välittömästi, kun painaa käynnistyspainiketta tai vaikka tuplanäpäyttää ruutua. Parhaimmillaan puhelin on todellakin auki niin nopeasti, että jää miettimään, onkohan se ollut ollenkaan lukittuna.

Parhaimmillaan kasvojentunnistus on sisätiloissa, tasaisessa valaistuksessa, jolloin virheitä ei juurikaan tule. Jos kasvojen valaistus on hyvin epätasainen, ongelmat lisääntyvät nopeasti. Ja valitettavasti myös Suomen talvessa niin tuikitarpeelliset pipot ja kaulaliinat häiritsevät tunnistusta. Tämä on harmillista, sillä juuri näissä oloissa hanskojen riisuminen ja sormenjälkilukijan ohittaminen olisi hyödyllisimmillään.

Yllättäen kohtuullisen pimeässä tunnistus toimii kohtuullisesti mutta vain, mikäli ruutu on säädetty kirkkaalle. Näytön tuottama hehku siis riittää auttavasti myös kasvojentunnistukselle.

Mikään kuuluvuusihme puhelin ei ole. Hankaliksi tunnetuissa oloissa puhelinsignaali pätkii siinä missä useimmilla muillakin, mutta esimerkiksi Samsungin Galaxy S8+ toimii samoissa paikoissa ongelmitta. Puheluissa kaiutin- ja kuulokeääni osoittautuivat hyviksi, eikä puhelun kuuluminen vaarantunut edes lievässä taustamelussa.

WiFin kantavuus sen sijaan on varsin hyvä. 2×2 MIMO -antennijärjestely selvästi toimii, sillä testiympäristöstä löytyvä yksittäinen huone, johon useimmat laitteet kompastuvat, osoittautui OnePlussan uusimmalla malliversiolla aivan käyttökelpoiseksi jopa teräväpiirtovideoiden toistamiseen. WiFi-standardit on tuettuna aina 802.11ac-versioon saakka.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat